Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta714.01.20157

13145-2014 (032)

Perhehoidon palkkiot vuonna 2015

Tiivistelmä:

Perhehoidon palkkioihin ja korvauksiin esitetään indeksitarkistuksen perusteella korotuksia.

Sosterla § 7

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja vt. toimistopäällikkö Eira Virolainen 14.1.2015:

Perhehoitajalain (312/1992) 2 §:n mukaisen hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee perhehoidossa olevaa henkilöä kohden 686,25 euroon kalenterikuukaudessa 1.1.2015 lukien.

Kunnat voivat maksaa myös 686,25 euron vähimmäismäärää suurempia hoitopalkkioita. Hoitopalkkio voidaan erityisestä syystä sopia maksettavaksi säädettyä vähimmäismäärää pienempänä. Jos hoitopalkkio on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi, korotetaan hoitopalkkiota indeksitarkistuksen johdosta 1.1.2015 lukien 0,96 prosenttia. Turku on monien muiden kuntien lailla maksanut vähimmäismäärää korkeampaa hoitopalkkiota.

Kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus

Perhehoitajille maksettavia kulukorvauksia ja käynnistämiskorvauksia tulee perhehoitajalain (312/1992) 3 §:n 7 momentin mukaan tarkistaa kalenterivuosittain vuoden alusta elinkustannusindeksin (lokakuu 1951=100) edellisen vuoden lokakuun vuosimuutoksen mukaisesti

Kulukorvauksen vähimmäismäärä on 1.1.2015 lukien 410,66 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti kuukaudessa. Määrä on noussut vuoden 2014 tasosta 1,0 prosenttia. Myös muita kulukorvausmääriä tulee tarkistaa vastaavasti 1.1.2015 lukien.

Käynnistämiskorvaus

Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2015 lukien 2 916,43 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti. Määrä on noussut vuoden 2014 tasosta noin 1,0 prosenttia.

Liite 1Perhehoidon palkkiot - lakisääteinen minimitaso - esitys vuoden 2015 palkkioiksi

Hoitopalkkio

Kokoaikaiseksi hoitopalkkioksi esitetään 1251,03 €.

Erityistä hoitoa vaativasta lapsesta maksetaan korkeampaa hoitopalkkiota, hoitopalkkioksi esitetään 1876,55 €. Tilanteessa sosiaalityöntekijä on tehnyt arvion maksuperusteesta. Lapsella ei välttämättä ole diagnoosia. Korotettu hoitopalkkio voi olla aiheellinen esim. tilanteissa, että sijoitettavana on vastasyntynyt paljon hoitoa tarvitseva vauva tai paljon aikuisen läsnäoloa vaativa yli 12-vuotias nuori. Erityistä hoitoa vaativan lapsen hoitoon tarkoitetun korkeamman hoitopalkkion maksaminen perustuu aina sosiaalityöntekijän arvioon ja selvitykseen

Korotetun hoitopalkkion maksamisen perusteena pitää olla lääkärin tai muun asiantuntijan lausunto tai sosiaalityöntekijän selvitys. Korotetuksi hoitopalkkioksi esitetään 2502,06 €.

Alennetuksi hoitopalkkioksi esitetään 407,91 €/kk ja se on tarkoitettu tilanteisiin, jolloin lapsi asuu sijoituksen aikana arkipäivät koulupaikan tai armeijan vuoksi toisaalla.

Perhehoidossa asuvien jälkihuollettavien nuorien hoitopalkkioksi esitetään samaa palkkiota kuin alaikäisille perhehoidossa oleville lapsille.

Kulukorvaus

Kulukorvauksen lisäksi perhehoidossa olevalle henkilölle korvataan yksilöllisistä tarpeista johtuvat terapia ja terveydenhuollon sekä alle 21 -vuotiaan lapsen tai nuoren opinnoista aiheutuvat erityiset kustannukset, joita muun lainsäädännön nojalla ei korvata.

Alennetuksi kulukorvaukseksi esitetään 407,11 €/kk ja se on tarkoitettu esim. tilanteisiin, jolloin lapsi asuu sijoituksen aikana arkipäivät koulupaikan tai armeijan vuoksi toisaalla.

Käynnistämiskorvaus

Perhehoitajalain 3 §:n 6 momentin mukaan käynnistämiskorvauksen lähtötaso on 2440 €. Käynnistämiskorvaukseksi esitetään vuonna 2015 maksimissaan 2916,43 €. Käynnistämiskorvaus voi olla alempi, jos perheeseen on jo sijoitettu muita lapsia. Arvion käynnistämiskorvauksen suuruudesta tekee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä yhdessä sijoittavan sosiaalityöntekijän kanssa.  

Vammaisen lapsen sijoittaminen perhehoitoon

Vammaisen lapsen vammaistuki peritään hoidon korvaukseksi. Perhehoitajalle maksettavaa hoitopalkkiota korotetaan vammaistuen verran. Hoitopalkkio kartuttaa perhehoitajan eläkettä. Perhehoitoon sijoitetun lapsen lapsilisä peritään hoidon korvaukseksi.

Perhehoitajan ansiomenetyskorvaus

Sijaisperheen kotiin jäävälle vanhemmalle voidaan maksaa ansionmenetyskorvausta 1-12 kuukauden ajan. Perusteluna on mm. se, että perhehoitajan edellytetään jäävän vuodeksi kotiin lapsen tulon jälkeen, jotta lapsi kiinnittyy uuteen hoitopaikkaansa. Ansionmenetyskorvaukseksi esitetään 805,76 €/kk.

Palveluntuottajalta ostettava perhehoito

Erityisissä tilanteissa, esim. silloin, kun sijoitettavana on ollut erityistä hoitoa tarvitsevia sisaruksia, perhehoitoa on ostettu perhehoitopalveluja tarjoavilta palveluntuottajilta. Perhehoitoa tarjoavien palveluntuottajien kanssa on laadittu sopimus ja kunnan ja perhehoitajan kanssa solmittu lapsikohtainen toimeksiantosopimus. Perhehoitoa tarjoaville palveluntuottajille maksetaan korvaukseksi vuorokausimaksu, josta palveluntuottaja maksaa perhehoitajalle hoitopalkkion ja kulukorvauksen sekä huolehtii kaikista perhehoitajan tarvitsemista palveluista (esim. työnohjaus, lastenhoito-, siivousapu, valvotut tapaamiset lapsen ja tämän vanhemman kanssa). Nk. ostopalveluperhehoitoon sijoitettujen lasten lapsilisä peritään hoidon korvaukseksi.

Ammatillinen sijaisperhe

Ammatillisena sijaisperheenä toimivat sijaisperheet ovat erityistä hoitoa vaativille lapsille ja vanhemmille lapsille. Ammatillisessa sijaisperheessä edellytetään toiselta vanhemmalta riittävää alan koulutusta ja soveltuvuutta ja pidempiaikaista kokemusta lasten ja nuorten parissa työskentelystä. Lisäksi ainakin toisen vanhemman tulee olla kotona. Ammatillisen sijaisperhehoidon hoitopalkkioksi esitetään maksimissaan 152 €/vrk tilanteessa, että perheen molemmat vanhemmat ovat kotona hoitamassa lasta.

Kulukorvauksen maksaminen ammatilliselle sijaisperheelle arvioidaan tapauskohtaisesti.

Perhehoitoon sijoitetun lapsen lahjaraha

Lapsen lahjojen katsotaan kuuluvan kulukorvaukseen, mutta Turun sosiaali- ja terveystoimi on maksanut 100 €/lapsi opintojen valmistumisen tueksi. Esitetään, että jatkossakin maksetaan 100 €/lapsi opintojen valmistumisen tueksi.

Perhehoitajan oikeus vapaaseen

Perhehoitajalain 6 §:n 1 mukaan perhehoitajalle tulee järjestää oikeus vapaaseen, jonka pituus on yksi arkipäivä kutakin sellaista kalenterikuukautta kohden, jona hän on toiminut toimeksiantosopimuksen perusteella vähintään 14 vuorokautta perhehoitajana. Perhehoitajalain mukainen vapaa koskee myös jälkihuollettavan perhehoitajaa. Em. summalla perhehoitaja voi palkata kotiinsa hoitajan lomansa ajaksi. Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tulee olla tietoinen, kuka sijoitettuja lapsia hoitaa perhehoitajan loman aikana ja hyväksyä perhehoitajan valitsema hoitaja. Perhehoitajalain mukaisesta vapaasta esitetään korvaukseksi 594,65 €/lapsi/vuosi.

Mentorointi

Mentoirointi tarkoittaa kokeneen, mentorikoulutuksen saaneen perhehoitajan antamaa vertaisasiantuntija-apua aloittelevalle tai haasteellisessa tilanteessa olevalle perhehoitajalle. Palkkio maksetaan toteutuneiden tuntien mukaan. Mentoritapaamiset toteutuvat tiheämmin, n. 1x/vko mentorisuhteen alussa ja ne harvenevat n. kahden kuukauden kuluttua. Mentorointisopimus tehdään vuodeksi kerrallaan. Mentorina toimivalle perhehoitajalle esitetään korvaukseksi 35,61 €/45 min/henkilö tai 46,22 €/45 min/pariskunta.

Matkakuluna korvataan mentorille oman auton käytöstä 0,20 €/km ja julkisen liikenteen matkakulut.

Lyhytaikainen perhehoito (tukiperhe)

Tukiperhetoiminta on keskeinen avohuollon lastensuojelun tukimuoto. Lyhytaikaisessa perhehoidossa (tukiperheissä) olevien lasten vanhemmille on maksettu kulukorvausta matkakustannuksista heidän kuljettaessaan lasta. Korvaus on vastannut sosiaali- ja terveysministeriön Kelan sairaanhoitokustannusten korvaukseksi vahvistamaa, oman kulkuneuvon käytöstä aiheutuneita kustannuksia, joka on 0,2 €/km.

Tukiperheille esitetään hoitopalkkioksi 41,75 €/vrk ja kulukorvaukseksi 31,39 €/vrk ja matkakorvaukseksi oman auton käytön kustannuksista 0,20 €/km.

Lastensuojelun tukiperheissä erityistä hoitoa vaativasta lapsesta esitetään maksettavaksi hoitopalkkiota 59,68 €/vrk (edellyttää perhehoitajalta Pride-valmennuksen suorittamista tai vastaavaa valmennukseen osallistumista), kulukorvausta 31,39 €/vrk ja matkakorvausta oman auton käytön kustannuksista 0,20 €/km.

Päivystysperhetoiminta

Lastensuojelulain 50 § mukaan laitoshuoltoa järjestetään, jos lapsen sijaishuoltoa ei voida järjestää lapsen edun mukaisesti riittävien tukitoimien avulla perhehoidossa tai muualla. Lapsen kiireellinen sijoitus tai avohuollon tukitoimena tapahtuva sijoitus voidaan tehdä myös perheeseen. Perhesijoitus on erityisen suositeltavaa vauvojen ja alle kouluikäisten lasten kohdalla.

Päivystysperheille maksettava varallaolomaksu pysyy vuonna 2015 ennallaan; 150 €/vko, 600 €/kk. Varallaolomaksua aletaan maksaa siitä päivästä alkaen, kun päivystysperheen kanssa on sovittu näiden valmiudesta vastaanottaa lapsi ja se lakkaa, kun perheeseen sijoitetaan lapsi. Päivystysperheenä toimivalle perheelle maksetaan hoitopalkkiota lapsen hoitoisuudesta riippuen 42,10 € - 60,90€/vrk ja kulukorvausta 31,39 €/vrk. Lisäksi päivystysperheelle maksetaan matkakorvausta oman auton käytöstä 0,20 €/km. Päivystysperhe huolehtii lapsen kuljetuksista lapsen ja tämän vanhemman tapaamisiin.

Läheisverkostoratkaisu

Perhehoitajalain mukaista alinta hoitokorvausta 686,25 € ja kulukorvausta 410,66 € esitetään maksettavaksi tilanteessa, että lapsi on sijoitettu ilman huostaanottoa läheisperheeseen, esim. isovanhemmille. Läheisverkostoratkaisua edeltää lapsen läheisverkoston kartoittaminen, johon sosiaaliviranomainen osallistuu aktiivisesti. Läheisverkostoratkaisussa lapsen hoitoonsa ottavalle haetaan lapsen huoltajuus. Läheisverkostoratkaisussa tulee huomioida, että lapsen hoitoonsa ottava henkilö kykenee suojelemaan lasta ja että olosuhteet ovat lapsen kasvua ja kehitystä tukevat.  

Yksityinen sijoitus

Yksityisellä sijoituksella tarkoitetaan lapsen sijoitusta läheisperheeseen ilman sosiaaliviranomaisen myötävaikutusta. Tällöin lapsen luovuttavan ja lapsen hoitoonsa ottavan velvollisuus on ilmoittaa lapsen muuttuneesta tilanteesta kunnan viranomaiselle, jonka tehtävä on arvioida, onko ao. yksityiskoti sopiva lapsen hoitoon. Lapsen hoitoonsa ottanut henkilö ei ole elatusvelvollinen lapseen nähden. Tällöin lapselle on maksettu taloudellista tukea toimeentulotukilain mukaisesti.

Kustannusvaikutuksista

Turun perhehoidon palkkiot ovat olleet viime vuosien tasokorotusten jälkeen kilpailukykyiset verrattuna niin seudullisesti kuin suurten kaupunkien kesken verrattuna. Varsinais-Suomen kuntia palveleva Kaarinan kaupungin koordinoima sijaishuollon yksikkö Sihu on tehnyt vastaavat indeksitarkistukset vuodelle 2015. Perhehoidon talousarvio vuodelle 2015 on tehty vuoden 2014 tasossa. Esitetyn korotuksen ja sijaisperhehoidon sopimustavoitteen mukaisen kasvun aiheuttamat kustannukset rahoitetaan lastensuojelun rakennemuutoksella ostopalvelujen käyttöä vähentämällä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.1.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää vahvistaa 1.1.2015 lukien liitteen mukaiset indeksikorotukseen perustuvat hoitopalkkiot ja kulukorvaukset pitkäaikaisille perhehoitajille, mentoreille, tukiperheille, päivystysperheille ja läheisverkostoratkaisun perheille:

Pitkäaikainen perhehoito

Hoitopalkkio   

Kulukorvaus

Muu perhehoitajalle maksettava tuki

Alennettu hoitopalkkio ja kulukorvaus lapsen asuessa sijoituksen aikana toisaalla

Lyhytaikainen perhehoito ja lastensuojelun tukiperheet

Lyhytaikainen perhehoito (tukiperhe) ja päivystysluonteisesti perheeseen sijoitettu lapsi

Erityistä hoitoa vaativa lapsi

Ammatillinen perhehoito (perhehoitajalla ammatillinen pätevyys)

Opintojen valmistumisen tuki

Päivystysperheen varallaolomaksu

Mentorointikorvaukset

Läheisverkostoratkaisu

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa
tiedPitkäkari Ritva
tiedSamsten Janne
tpvVirolainen Eira
tiedVirta Minna


Liitteet:

Sosterla § 7
Liite 1:Perhehoidon palkkiot - lakisääteinen minimitaso - esitys vuoden 2015 palkkioiksi