Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta31616.12.201411
Sosiaali- ja terveyslautakunta514.01.20155

9047-2014 (032)

Terveyskeskuksen asiakasmaksujen maksuvapautuksesta luopuminen 1.1.2015 alkaen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 316

Tulosaluejohtaja Katariina Korkeila, perusterveydenhuollon palvelut, 9.12.2014:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 2.9.2014 § 216 hylätä äänestyksen jälkeen esityksen, jolla terveyskeskusmaksusta olisi vapautettu 1.1.2015 alkaen vain veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat. Kaupunginjohtaja otti päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitus päätti pysyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 2.9.2014 § 216 ja totesi lisäksi, että sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee valtuuston linjauksen mukaisesti arvioida maksuvapautukset uudelleen ja samalla arvioida vaikutukset toimeentulotukimenoihin, mikäli nykyisiä maksuvapautuksia rajoitetaan.

Vuoden 2013 aikana maksuvapautuksen saaneista ryhmistä tehtiin kaikkiaan 18 007 käyntiä terveyskeskuslääkärin vastaanotolle. Toimeentulotukea vuoden 2013 aikana saaneiden kotitalouksien määrä oli 9192. Toimeentulotukea saavia ja sen perusteella terveyskeskuksen käyntimaksusta vapautettuja oli vuonna 2013 kaikkiaan 1305 henkilöä, joilla maksuvapautuskäyntejä terveyskeskuslääkärin vastaanotolla oli yhteensä 3038. Käyntimaksuina tämä vastaa 44.658 € asiakasmaksutuloja, joka todennäköisesti ohjautuisi ainakin osittain maksettavaksi toimeentulotuesta, mikäli maksuvapautuksesta toimeentulotukiasiakkaille luovuttaisiin. Työmarkkinatuen peruspäivärahan saamisen perusteella maksuvapautuksia myönnettiin 1368 yksittäiselle henkilölle, joilla maksuvapautuskäyntejä terveyskeskuslääkärin vastaanotolla oli yhteensä 3102. Tämä vastaa käyntimaksuina 45.599 € asiakasmaksutuloja, josta osa saattaisi ohjautua maksettavaksi toimeentulotuesta, mikäli luovuttaisiin maksuvapautuksesta työmarkkinatuen peruspäivärahaa saavalle.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos EPLL on nyt vaatinut Turulta korvausta asiakaslaskutuksen selvittelytyöstä, koska Turulla on täysin muista kunnista poikkeava käytäntö maksuvapautusten suhteen ja maksuvapautusten käsittelyyn tarvittavan henkilön palkkakulut lankeavat tällä hetkellä EPLL:n maksettavaksi. EPLL esittää, että Turku resursoi jatkossa vastaavan työpanoksen itse.  

Esitän, että terveyskeskusmaksusta vapautetaan 1.1.2015 alkaen vain veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat, ja samalla varaudutaan siihen, että osa asiakasmaksuista siirtyy maksettavaksi toimeentulotuesta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.12.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että terveyskeskusmaksusta vapautetaan 1.1.2015 alkaen vain veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat, ja samalla varaudutaan siihen, että osa asiakasmaksuista siirtyy maksettavaksi toimeentulotuesta.

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Sosterla § 5

Pöydältä 16.12.2014 § 316.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti Rosenlöfin ehdotuksesta Harjanteen kannattamana, että terveyskeskusmaksusta vapautetaan ne turkulaiset asiakkaat, jotka esittävät:

Maksuvapautuksen edellytyksenä on, että tarvittavat asiakirjat esitetään viipymättä ilmoittautumisen yhteydessä tai kuitenkin viimeistään 30 päivän kuluessa hoitokäynnistä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen yhteispäivystyksessä tehtyjen käyntien osalta maksuvapautus myönnetään vain veteraaneille ja rintamapalvelutunnuksen omaaville sen jälkeen kun Turun kaupungin terveysasemat palvelevat arkisin kello 20:een.

Julkisen terveydenhuollon poliklinikka-, terveyskeskus- ja sairaalamaksut voidaan huomioida toimeentulotukea myönnettäessä.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan ehdotuksen äänestysjärjestyksestä:

-       ensimmäisessä äänestyksessä asetetaan vastakkain esittelijän ehdotus sekä Rosenlöfin Harjanteen kannattamana tekemä päätökseksi tullut ehdotus

-       toisessa äänestyksessä asetetaan vastakkain ensimmäisessä äänestyksessä voittanut ehdotus ja Lähteenmäen Lammen kannattamana tekemä ehdotus asian hylkäämisestä. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Ensimmäisen äänestyksen tulos oli 0-8, 5 tyhjää. Esittelijän ehdotusta ei äänestänyt kukaan. Rosenlöfin Harjanteen kannattamana tehdyn päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Harjanne, Beqiri, Alvesalo, Vänttinen, Haltsonen, Rotgers, Engdahl ja Rosenlöf. Tyhjää äänestivät Karlsson, Hölttä, Lampi, Muukkonen ja Lähteenmäki.

Toisen äänestyksen tulos oli 8-5. Rosenlöfin Harjanteen kannattamana tehdyn päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Harjanne, Beqiri, Alvesalo, Vänttinen, Haltsonen, Rotgers, Engdahl ja Rosenlöf. Lähteenmäen Lammen kannattamana tekemän hylkäämisehdotuksen puolesta äänestivät Karlsson, Hölttä, Lampi, Muukkonen ja Lähteenmäki.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tiedLönnqvist Max