Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta31116.12.20146

8746-2014 (041, 101)

Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus 2015 ja talousarvion uudelleenjako

Tiivistelmä: -

Sosterla § 311

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, Terveyspalveluiden palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, Perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, Vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualuejohtaja Sari Ahonen, asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 8.12.2014:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupunkistrategian ja strategiset ohjelmat 23.6.2014. Strategiset päämäärät ja linjaukset jalkautetaan sopimusohjauksen avulla (Kv 16.6.2014 § 267). Sopimusohjaus on kaupungin yhteinen johtamisjärjestelmä ja käytännössä se on toiminnan ja talouden suunnittelun sekä seurannan malli.

Sopimusohjaus koostuu strategisista ja operatiivisista sopimuksista. Strateginen sopimus sisältää kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion- ja suunnitelman sekä sitä täydentävän kaupunginhallituksen hyväksymän osan. Strategisten sopimusten mittarit toimivat strategisten ohjelmien toimeenpanon arvioinnin välineenä. Strategisen sopimuksen kohdat ovat joko kaupunginvaltuustoon tai kaupunginhallitukseen nähden sitovia tai niille tiedoksi annettavia tietoja.

Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus 2015

Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus 2015 jalkauttaa kaupunkistrategiaa ja ohjelmia noudattamalla niissä määriteltyjä kehittämislinjauksia. Strategisessa sopimuksessa korostetaan painopiste- ja palvelurakennemuutosta siten, että kallis erityis- ja korjaava työ vähenevät ja toimintaa suunnataan mahdollistavaan ja ehkäisevään työhön. Mahdollistavaan ja ehkäisevään työhön investoiminen ei kuitenkaan kokonaan poista erityis- ja korjaavien palveluiden tarvetta. Myös erityis- ja korjaavia palveluita täytyy kehittää, jotta toiminta tehostuu ja palveluiden vaikuttavuus paranee.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi Hyvinvointitoimialan luonnosehdotuksen strategiseksi sopimukseksi kokouksessaan 2.9.2014. Tämän jälkeen strategista sopimusta on valmisteltu edelleen ja sitä on päivitetty osana toimintasuunnitelman laadintaa. Kaupunginvaltuusto on päättäessään vuoden 2015 talousarviosta sitonut osan strategisen sopimuksen sisällöstä ja antanut raamit toiminnan ja talouden suunnittelun tarkentamiselle. Kaupunginhallitus on osaltaan hyväksynyt strategisen sopimuksen sisällön 1.12.2014 § 485 ja lähettänyt sen lautakunnan käsiteltäväksi. Strateginen sopimus sisältää kaikki uudistamisohjelmissa määritellyt kehittämishankkeet ja niitä toteutetaan hyvinvointitoimialalla kaupungin yhteisen kehittämismallin mukaisesti.

Liite 1Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvio vuodelle 2015 on seuraava:

Menot            656 634 384 euroa

Tulot                72 394 364 euroa

Netto             584 240 020 euroa

Lauta- ja johtokuntia pyydetään tarkistamaan toimielimen talousarvio ja suunnitelmaehdotus kaupunginvaltuuston päätöksiä vastaavaksi sekä päättämään omalta osaltaan tehtävien toteuttamisesta ja määrärahojen käytöstä.

Hyvinvointitoimialan määrärahat on nyt kohdennettu vanhan organisaatiorakenteen mukaisesti ja määrärahat on kaupunginvaltuuston päätöksessä sidottu tiliryhmäkohtaisesti. Uuden organisaatiorakenteen mukaiset kustannuspaikat on tilattu Konsernihallinnosta ja ne saadaan käyttöön tammikuun puolivälissä. Tämän jälkeen määrärahat kohdennetaan uuden organisaatiorakenteen mukaisesti, jonka jälkeen palvelualuekohtaiset eurot ja työvoimaluvut tulevat sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn.

Kaupunginvaltuuston vahvistamassa talousarviossa on tehty seuraavat muutokset sosiaali- ja terveyslautakunnan esittämään talousarvioon nähden. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuuteen on tehty 4 miljoonan euron määrärahavähennys. Kaupungin keskitettyjen sisäisten palvelujen ostojen määrärahaa on korotettu 352 612 euroa. Konsernihallintoon siirrettävän Työllisyyspalvelukeskuksen siirron osalta Hyvinvointitoimialan tulotavoitetta on vähennetty 4 159 510 euroa ja menoihin budjetoitua määrärahaa on vähennetty 35 273 066 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.12.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että sitovuustasona lautakuntaan nähden on palvelualuetaso. Palvelualueiden menot-tulot-netto vuodelle 2015 tuodaan lautakunnalle vahvistettavaksi helmikuun aikana. Lautakunta hyväksyy omalta osaltaan strategisen sopimuksen ja lähettää sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 311
Liite 1:Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus