Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta29602.12.20148

3301-2012 (044)

A-klinikkasäätiön Turun ostopalvelusopimuksen mukaisten palveluiden asiakasmaksut v. 2015 ja A-klinikan katkaisuhoitoaseman asiakasmaksujen perintä 1.1.2015 alkaen

Tiivistelmä:

Turun katkaisuhoitoaseman asiakasmaksu määräytyy asiakasmaksulain ja -asetuksen perusteella. Asiakasmaksua on viimeksi tarkistettu vuoden 2014 alusta. Polikliiniset palvelut ja aikuisten selviämisaseman palvelut perustuvat maksuttomuuteen. Vuonna 2014 katkaisuhoidon palveluista asiakkaalta perittävä lyhytaikaisen laitoshoidon maksu on 34,80 euroa/hvrk. Mikäli asiakkaalla on oikeus toimeentulotukeen, hän hakee maksusitoumusta asiakasmaksuun toimeentulotukena. Katkaisuhoito on lyhytaikaista sosiaalihuollon laitoshoitoa, jossa asiakasmaksusta vapauttamisen tulee olla ensisijainen tukimuoto toimeentulotuen myöntämisen sijaan.

Sosterla § 296

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 19.11.2014:

Sosiaalityön tulosalue hankkii päihdehuoltolaissa tarkoitettuja palveluja turkulaisille asiakkaille Turun A-klinikalta, Turun nuorisoasemalta, Turun katkaisuhoitoasemalta ja Turun aikuisten selviämisasemalta peruspalvelulautakunnan 28.3.2012 § 139 hyväksymän sosiaali- ja terveystoimen ja A-klinikkasäätiön välisen ostopalvelusopimuksen mukaisesti.

Asiakasmaksut

A-klinikkasäätiön Turun palveluyksiköiden polikliiniset palvelut sekä A-klinikalla että nuorisoasemalla ovat asiakaslain perusteella asiakkaalle maksuttomia.

Turun katkaisuhoitoasema tarjoaa lyhytaikaista laitoshoitoa. Näiden palveluiden asiakasmaksut määräytyvät asiakasmaksulain ja -asetuksen perusteella. Turun katkaisuhoitoasema perii asiakkaalta 1.1.2015 alkaen 38,10 euroa/hvrk asiakasmaksua. Maksukaton ylittymisen jälkeen lyhytaikaisen laitoshoidon maksu on 17,60 euroa. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja tarkistettiin viimeksi 23. lokakuuta 2014 annetulla valtioneuvoston asetuksella. (valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta, 842/2014).

Liite 1Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta 842/2014

A-klinikan Turun aikuisten selviämisasema on 6-paikkainen, josta Turun käytössä on 3 paikkaa. Aikuisten selviämisasema toimii matalan kynnyksen periaatteella ja tavoitteena on edistää asiakkaan mahdollisimman joustavaa ohjautumista tukevan päihdehoidon piiriin. Selviämishoidosta ei yleensä peritä asiakasmaksua. Myös Turun aikuisten selviämisasemahoito on asiakkaalle maksutonta.

Asiakasmaksut:

Palvelumuotov. 2012 v. 2013 v. 2014 v. 2015
A-klinikkamaksuton maksuton maksuton maksuton
Nuorisoasemamaksuton maksuton maksuton maksuton
Turun katkaisuhoitoasema32,50 € 32,50 € 34,80 € 38,10 €
Turun selviämisasemamaksuton maksuton maksuton maksuton

Asiakasmaksujen perintä

Turun A-klinikan katkaisuhoitoasema perii 31.12.2014 saakka asiakkailtaan asiakasmaksulain mukaista 34,80 € asiakasmaksua. Mikäli asiakkaalla on oikeus toimeentulotukeen, hän hakee maksusitoumusta asiakasmaksuun toimeentulotukena. Näin on menetelty myös päihdehuollon kuntouttavan laitoshoidon asiakasmaksujen osalta 31.3.2014 saakka.

Kilpailutuksen myötä 1.4.2014 alkaen kuntouttavan laitoshoidon asiakasmaksujen laskutustapaa uudistettiin. Asiakasmaksua peritään vain silloin, kun asiakkaan maksukyky sen mahdollistaa, muutoin annetaan maksuvapautus. Katkaisuhoito on lyhytaikaista sosiaalihuollon laitoshoitoa, jossa asiakasmaksusta vapauttaminen nähdään myös ensisijaisena tukimuotona toimeentulotuen myöntämisen sijaan. Turun katkaisuhoidon asiakasmaksujen perintäprosessiin tulee näin tehdä muutoksia vuoden 2015 alusta.

Valtioneuvoston 23.10.2014 antaman asiakasmaksuja tarkistavan asetuksen mukaan lyhytaikaisen hoidon asiakasmaksu on 1.1.2015 alkaen 38,10 €. A-klinikkasäätiön Turun katkaisuhoitoaseman v. 2015 talousarvioon on katkaisuhoitomaksujen kuntaosuuksiin tehty asiakasmaksujen osalta lisäys niin, että 90 % asiakasmaksuista on siirretty kuntaosuuksista maksettaviksi, ja arvion mukaan 10 % voidaan periä asiakkailta ilman, että näiden maksukyky vaarantuu ja syntyy toimeentulotuen tarvetta.

1.1.2015 alkaen katkaisuhoidon asiakasmaksulain mukaisiin asiakasmaksuihin ei enää myönnetä toimeentulotukea, vaan asiakas hakee maksuvapautusta ko. maksusta esittämällä katkaisuhoitoasemalla voimassaolevan toimeentulotukipäätöksen. Näin on menetelty Turussa myös terveyskeskusmaksujen osalta. Maksamattomaan asiakasmaksuun voi saada vapautuksen myös jälkikäteen varattomuusedellytysten täyttyessä. Jo maksettu asiakasmaksu voidaan myös huomioida menona toimeentulotuen laskelmassa.

Sosiaalityön tulosalueella työmäärä vähenee toimeentulotuen myöntämisen osalta merkittävästi, koska katkaisuhoitoon ei tarvitse enää tehdä maksusitoumuksia eikä asiakasmaksulaskuja enää käsitellä taloushallinnon laskutusjärjestelmissä. A-klinikka puolestaan laskuttaa maksun vain itse maksavilta asiakkailta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

A-klinikkasäätiön Turun palveluyksiköiden asiakasmaksut ovat 1.1.2015 alkaen seuraavat:

Asiakasmaksut:

Palvelumuoto v. 2015
A-klinikka maksuton
Nuorisoasema maksuton
Turun katkaisuhoitoasema 38,10 €
Turun selviämisasema maksuton

ja, että A-klinikan katkaisuhoitoaseman asiakkaat voivat saada vapautuksen asiakasmaksusta 1.1.2015 alkaen voimassa olevan toimeentulotukipäätöksen perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoA-klinikkasäätiö, Länsi-Suomen palvelualue
tpvNiinimäki Merja
tiedPitkäkari Ritva
tiedVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 296
Liite 1:Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta 842/2014