Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta29202.12.20144

4406-2011 (065)

Turun ensi- ja turvakoti ry Turvakotipalvelujen hinnankorotus 1.5.2014 alkaen

Tiivistelmä:

Turun ensi- ja turvakoti ry hakee hinnankorotusta 1.5.2014 alkaen turvakotipalveluille. Perusteluina ovat viranomaisohjeiden muutokset kuten Valviran valvontaohjelma ja THL:n Turvakotipalvelujen kansalliset suositukset. Lisäksi Lounais-Suomen aluehallintoviranomaisen lupaprosessissa on käynyt ilmi lisäresurssoinnin tarve ja siten myös kustannusten kasvaminen.

Sosterla § 292

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Minna Virta 24.10.2014:

Turvakodit tarjoavat aikaista turvaa ja ammatillista kriisiapua lähisuhde- ja perheväkivallan ja sen uhan alla eläville, välittömän suojan sekä mahdollisuuksien mukaan pitkäjänteistä tukea perheväkivaltaa kokeneille. Turvakotien tavoitteena on väkivaltakierteen katkaiseminen ja väkivallan aiheuttamien kriisien hoitaminen sekä perheväkivallan ja siitä johtuvien haittojen syvenemisen ehkäiseminen. Lähtökohtana on kuitenkin aina lapsen edun turvaaminen kaikissa olosuhteissa. Erityistä huomiota kiinnitetään väkivallan todistajina tai kohteina olleiden lasten auttamiseen.

Turvakotipalvelut kilpailutettiin keväällä 2012 (Perla 29.2.2012 § 111). Palvelun tarjoajaksi valittiin Turun ensi- ja turvakoti ry ja puitesopimus tehtiin ajalle 1.5.2012-30.4.2016. Kiinteä hinta oli voimassa 30.4.2014 saakka. Sopimuksessa mainitaan, että korotusesitys ei voi ylittää 3 %:ia. Sopimukseen on kirjattu että mikäli lailla tai viranomaisohjeissa tapahtuu muutoksia tai että tilaajan kanssa sovitaan palvelun sisältöön tai järjestämiseen muutoksia, hintaa voidaan tarkistaa muutosta vastaavasti.

Liite 1Turvakotipalvelujen hinnankorotus 1.5.2014

Turun ensi- ja turvakoti ry esittää vuorokausihinnoiksi 1.5.2014 alkaen lapsen osalta 130 euroa (30.4.2014 120 euroa) ja aikuisen osalta 190 euroa (30.4.2014 180 euroa). Korotukset aikuisten osalta ovat 8,3 ja lasten osalta 5,5 %. Perusteet hinnankorotuksilla ovat seuraavat:

Edellä mainitut muutokset toiminnassa perustuvat Valviran valvontaohjelmaan (lastensuojelun ympärivuorokautinen hoito ja kasvatus). Lisäksi Lounais-Suomen aluehallintoviranomaiset ovat lupaprosessin myötä edellyttäneet perhepaikkojen laskemista kymmenestä seitsemään. Muu osa esitetystä korotuksesta aiheutuu työehtosopimusten mukaisista henkilöstökustannusten ja yleisen kustannustason noususta. Myös THL:n suositukset ovat vaikuttaneet muutoksiin. Suomessa ei ole lainsäädäntöä lähisuhde- ja perheväkivallan uhrille annettavista turvakotipalveluista. Kunnan velvollisuutta järjestää turvakotipalveluja voidaan pitää kuitenkin jo perustuslaista lähtevänä velvollisuutena. Lainsäädännön puuttuessa vuonna 2013 THL antoi turvakotipalvelujen kansalliset laatusuositukset (THL 11/ 2013), jonka tavoitteena on ohjata kuntia turvakotipalvelujen järjestämisessä, palvelujen kehittämisessä ja uuden toiminnan suunnittelussa.

Turvakotipalvelut ovat jakaantuneet epätasaisesti siten, että erityisesti harvaanasutuilla alueilla palveluja ei ole saatavilla riittävästi. Turvakotijärjestelmä perustuu suurelta osin lastensuojelulaitosten tarjoamaan apuun lapsille ja heidän vanhemmilleen lähi- ja perheväkivaltatilanteissa. Riippumatta turvakotipalvelun järjestäjästä, lastensuojelulain säännökset tulee ottaa aina huomioon, kun tilanteeseen liittyy lapsia. Koska turvakotitoiminta on Suomessa perinteisesti ollut vahvasti kytköksissä lastensuojeluun, on lapsiperheiden tällä hetkellä huomattavasti helpompi päästä turvakotiin kuin muiden asiakasryhmien.

Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi turvakotipaikkojen lisääminen ja niiden alueellisesti tasaisempi jakautuminen. Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta tehdyn päätöksen mukaan turvakodit tultaneen siirtämään valtion vastuulle vuoden 2015 alusta lähtien. Vireillä on hallituksen esitys eduskunnalle laiksi turvakodeista ja valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelun tuottajalle. Esitys liittyy valtion vuoden 2015 talousarvioesitykseen ja on tarkoitus käsitellä sen yhteydessä. Tästä muutoksesta ei ole saatavilla yksityiskohtaisempaa tietoa vielä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turvakotipalvelujen hinnankorotus lapset 130 euroa ja aikuiset 190 euroa tulee voimaan 1.5.2014 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun ensi- ja turvakoti ry
tpvLindberg Merja
tiedPitkäkari Ritva
tpvVirta Minna
tiedVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 292
Liite 1:Turvakotipalvelujen hinnankorotus 1.5.2014