Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta27511.11.201412

9354-2014 (002, 316)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellista hammaslääkäripäivystystä koskevan sopimuksen laajentaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 275

Johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen ja tulosaluejohtaja Katariina Korkeila 6.11.2014:

Kunnan velvollisuutena on terveydenhuoltolain 3 §:n 2 mom. sekä 50 §:n mukaan järjestää kiireellinen suun terveydenhuolto potilaan asuinpaikasta riippumatta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) on huolehtinut vuodesta 2005 alkaen sopimusperusteisesti jäsenkuntiensa puolesta suun terveydenhuollon päivystyksen järjestämisestä, käytännössä viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 10–21 välisellä ajalla. Henkilökunta on saatu jäsenkunnista, kukin vuorollaan.

Vuoden 2015 alusta voimaan tuleva Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä (ns. päivystysasetus) edellyttää, että myös suun terveydenhuollon päivystyspalveluja on oltava saatavissa arkisin virka-ajan jälkeenkin, yöpäivystystä lukuun ottamatta. Tämän vuoksi VSSHP on suunnitellut laajentavansa nykyisen alueellisen hammaslääkäripäivystyksen ulottumaan arki-iltoihin 16.00–21.00 ja viikonloppuihin ja arkipyhiin klo 8.00–21.00. Tästä johtuen nyt tulevat korvattaviksi aiempien korvausten lisäksi päivystystunnit arki-iltaisin sekä kahta tuntia pidempi aika viikonloppuisin. Siten päivystystunteja tulee aiempaan arkipyhä- ja viikonloppupäivystyksen verrattuna 29 päivystystuntia enemmän viikkoa kohden, yhteensä 51 tuntia viikossa.

VSSHP:n arkipyhä- ja viikonloppukäyntien kuntalaskutus on vuosina 2009–2012 ollut 180 €/käynti. Suun terveydenhuollon käyntejä on ollut v. 2013 yhteensä 747, joista kuntalaskutus on ollut n. 135 000 €/vuosi. Suun terveydenhuollon päivystyksen lisääntyminen ei sinänsä lisää varsinaista hoidon tarvetta nykyisestä, mutta hoito tulee oikea-aikaisemmaksi. Tarkkaa päivystyskäyntien lukumääräarviota ei ole tässä vaiheessa mahdollista antaa, koska päivystystapaukset on nyt hoidettu omana työnä päiväaikana (joka ulottuu ma–to klo 18 saakka). Tavoitteena on edelleen pyrkiä tähän, jolloin varsinainen virka-ajan ulkopuolinen päivystys säilyy tarkkaan rajattuna, vain todellisia päivystystapauksia hoitavana erityisyksikkönä. Näin päivystyksen kuntalaskutus pysyisi lähellä nykyistä tasoa.

VSSHP on jakanut päivystysvuorot vuodelle 2015 suhteessa päivystykseen osallistuvien kuntien asukasmäärän. Turun osalle on tulossa 91 arki-iltaa ja 39 viikonloppupäivää tai arkipyhäpäivää, mikä tekee yhteensä 130 päivystyspäivää. Iltapäivystysvuorot tullaan jakamaan Turun kaupungin kaikkien kliinisessä hammashoitotyössä toimivien hammaslääkäreiden (n. 35) kesken, periaatteessa työpareittain. Arkipyhä- ja viikonloppupäivystys toteutetaan vapaaehtoisperiaatteella kuten tähänkin asti. VSSHP:n palveluksessa oleva hoitaja huolehtii vastaanoton toimintavalmiudesta sekä ajanvarauksesta yhdessä yhteispäivystyksen ajanvarauksen kanssa. VSSHP vastaa edelleen toimintaan liittyvistä käytännön järjestelyistä, mm. tiloista, laitteista, materiaaleista ja potilaiden laskutuksesta. Päivystykseen osallistuvien työntekijöiden suorittamasta työstä VSSHP maksaa terveyskeskuksille sopimuksessa määritellyn korvauksen, ja sairaanhoitopiirin kannalta toiminta on omakustanteista.

Kaiken kaikkiaan päivystys tekee laskennallisesti yli 4 vuoroa / hammaslääkäri-hoitajatyöpari / vuosi. Ongelmallisinta Turun näkökulmasta tulevat olemaan päivystysjärjestelyt kesäajalla, jolloin päivystystarve on muutenkin suurin suhteessa päiväaikaiseen toimintaan. Jo nyt suun terveydenhuolto päivystää maanantaista torstaihin klo 8.00–18.00 välisellä ajalla ja perjantaisin klo 16.00 asti. Kesä-elokuun välisenä aikana saatetaan tarvita vuokrahammaslääkäreitä mukaan päivystysrinkiin. Henkilökunnan saatavuuden osalta tilanne tarkastellaan keväällä 2015 VSSHP:n kanssa uudelleen, koska vasta silloin tiedetään, miten suurta iltapäivystysaikojen kysyntä on ollut.

VSSHP on lähettänyt kuntiin sopimusluonnoksen terveydenhuoltolain perusterveydenhuollon hammaslääkäripäivystyksen tuottamisesta.

Liite 1Sopimusluonnoksen terveydenhuoltolain perusterveydenhuollon hammaslääkäripäivystyksen tuottamisesta

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.11.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa tehtävän sopimuksen suun terveydenhuollon alueellisen päivystyksen laajentamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti, että suun terveydenhuollon alueellisen päivystyksen toiminnasta tuodaan seurantatietoa lautakuntaan.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
tpvKinnarinen Minna
tpvKorkeila Katariina


Liitteet:

Sosterla § 275
Liite 1:Sopimusluonnos terveydenhuoltolain perusterveydenhuollon hammaslääkäripäivystyksen tuottamisesta