Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26711.11.20144

11259-2014 (001, 313)

Voimaperheet- toimintamallin pilotointi vuosina 2015-2016

Tiivistelmä:

Turun neuvolat ovat olleet mukana Turun yliopiston lastenpsykiatrian Voimaperheet -tutkimushankkeessa, jossa on tutkittu uutta internetin ja puhelimen välityksellä tarjottavaa etähoito-ohjelmaa lasten käytösongelmien ennaltaehkäisevään hoitoon. Tutkimushankkeen päättyessä vaikuttavaksi todettua menetelmää halutaan kokeilla normaalitoiminnassa. Pilottivaihe esitetään toteutettavaksi tutkimusyhteistyönä Turun yliopiston kanssa.

Sosterla § 267

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila 4.11.2014

Voimaperheet –tutkimushankkeen taustaa ja alustavia tuloksia

Voimaperheet -hoito-ohjelman taustalla ovat lasten lisääntyneet käyttäytymisongelmat, vanhempien kasvatusneuvonnan tarve sekä lapsille suunnattujen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen vähäisyys. Lasten mielenterveysongelmien esiintyvyyttä kartoittavissa tutkimuksissa on osoitettu toistuvasti, että lapsuuden häiriökäyttäytymisen ja aikuisiässä ilmenevien sosiaalisten ja mielenterveyden ongelmien välillä on vahva yhteys. Lapsuuden käytösongelmia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa tarjoamalla perheelle keinoja omien kasvatustaitojensa kehittämiseen ja lasten ongelmien hallitsemiseen.

Voimaperheiden toimintamalli on kehitetty Kanadassa. Professori Andre Sourander on tutkimusryhmineen soveltanut sitä Suomen olosuhteisiin ja palvelujärjestelmään. Tutkimushankkeen rahoittivat Suomen Akatemia, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Canadian Institutes of Health Research (CIHR) sekä useat suomalaiset säätiöt.

Voimaperheet -hankkeessa on voitu internetin ja puhelimen välityksellä tarjota ennaltaehkäiseviä mielenterveyspalveluita kustannustehokkaalla tavalla suurelle osalle väestöä. Uusi tekniikka on mahdollistanut myös mielenterveyttä edistävien palveluiden tarjoamisen asiakaslähtöisesti ajasta ja paikasta riippumatta.​ http://www.utu.fi/voimaperheet

Voimaperheet-hankkeen tutkimus toteutettiin 2010 – 2014. Tutkimukseen ovat osallistuneet neuvolan nelivuotistarkastukseen saapuvat perheet Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Raumalla, Liedossa, Tarvasjoella, Marttilassa, Koski Tl:ssä, Paimiossa ja Sauvossa. Neuvolan lomakkeiden vastrauOhjelmasta mahdollisesti hyötyviksi profiloidut perheet kutsuttiin mukaan hoito-ohjelmaan neuvolakyselyyn annettujen vastausten perusteella. Neuvolakyselyjä on palautunut 2370 kpl ja näistä on lähetetty palaute neuvoloihin. Interventiovaiheeseen on tullut 251 perhettä, jotka saaneet joko Voimaperheet- hoito-ohjelman tai mini-intervention. Tutkimuksessa kehitetty ja käytetty neuvolakyselylomake on edelleen nelivuotisneuvolan käytössä. Tutkimus on siis tuottanut toimivan työvälineen perheen psykososiaaliseen arvioon. Mainittakoon, että kyselylomake pohjautuu Turun neuvoloiden kehittämään perheen voimavaroja kartoittavaan kyselylomakkeeseen

Alustavina tuloksina 6 kk seurantatuloksien perusteella voidaan todeta, että valmennuksen saaneilla perheillä lasten ongelmat paranivat huomattavasti. Myönteistä muutosta tapahtui lasten käyttäytymisen lisäksi myös ADHD ongelmissa, uniongelmissa ja tunne-elämän ongelmissa. Lisäksi vanhemmat kokivat merkittävästi, että vanhemmuuden kyvyt paranivat. Muutos oli selvästi suurempi kuin ryhmällä, joka sai vain yhden puhelun ja informaation sisältäneen mini-intervention. Myös verrokkiryhmässä tapahtui paranemista vaikkakin selvästi vähemmän kuin intervention läpikäyneillä. Neuvolan työntekijät pitivät neuvolalle annettuja palautteita hyödyllisinä.

Tutkimusryhmän tavoitteena on jatkossa tiivistää yhteistyötä myös varhaiskasvatuksen kanssa. Toimintamalli auttaa myös varhaiskasvatuksen henkilökuntaa haasteellisten lasten ohjauksessa. Tällöin myös kodin ja varhaiskasvatuksen pelisäännöt ovat yhteiset. 

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on valmis pilotoimaan Voimaperheet -hoito-ohjelman implementointia normaalitoimintaan Turussa yhteisrahoitteisena hankkeena. Turun yliopiston Voimaperheet-työryhmä toimittaa Turun kaupungille ennaltaehkäisevän hoito-ohjelman, siihen liittyvän väestöseulonnan, palautteet seulonnasta ja hoito-ohjelmasta sekä koulutuksen terveydenhoitajille ja päiväkodeille. Hankkeen aikana selvitetään yhteistyössä Turun kanssa hoito-ohjelman käyttöönoton vaikutuksia lapsiperheiden hyvinvointiin ja palvelujen käyttöön sekä menetelmän soveltuvuutta perusterveydenhuollon palveluvalikoimaan. Näiden vaikutusten selvittämiseksi hankkeen keston tulisi olla vähintään kaksi vuotta.

Voimaperheet-työryhmä toimittaa Turun kaupungille

1)    Neuvolan määräaikaistarkastukseen liittyvän seulonnan myöhemmin sovittaville ikäluokille sekä seulontaan liittyvän palautteen.

2)    Koulutusta seulontaan liittyen neuvolatyötä tekeville terveydenhoitajille ja lääkäreille sekä päiväkotien henkilökunnalle.

3)    Voimaperheet-hoito-ohjelman sovitulle määrälle perheitä, joiden seulonnan tai muun arvion perusteella katsotaan hyötyvän siitä.

4)    Palautteen ja yhteenvedon hoito-ohjelman toteutumisesta perheelle, terveydenhoitajalle ja lääkärille.

Hoito-ohjelma koostuu 11 teemaviikkoa sisältävästä internetin ja puhelimen välityksellä toteutettavasta palvelusta. Jokaiseen teemaviikkoon sisältyy n. 45 minuutin puhelu perhevalmentajalta. Puhelun aikana käydään läpi internet-sivustolla opiskeltavia vanhemmuuden taitoja yksilöllisesti ja tavoitteellisesti kunkin perheen tarpeiden mukaan. Hoito-ohjelma soveltuu perheille, joissa lapsella on ongelmia käyttäytymiseen ja/tai tarkkavaisuuteen ja ylivilkkauteen liittyen. Ennaltaehkäisyn ja hoidon vaikutusten näkökulmasta on tärkeää, että hoito-ohjelma voi alkaa jo mahdollisimman varhaisessa iässä ja että väestötasolla riittävän suuri osuus väestöstä pääsee hoidon piiriin.

Turun yliopiston lastenpsykiatrian arvion mukaan Voimaperheet -hoito-ohjelmalla saavutetaan perusterveydenhuollossa ja lapsiperheiden palveluissa seuraavia etuja:

1)    Perheille voidaan tarjota asiakaslähtöinen tutkittuun tietoon perustuva matalan kynnyksen palvelu, jossa hyödynnetään uusia sähköisiä menetelmiä

2)    Turussa pystytään jatkamaan Voimaperheet -tutkimushankkeen aikana käyttöön otetun Neuvolakyselyn sekä siihen liittyvän palautteen käyttöä lapsen psykososiaalisen toimintakyvyn arvioimiseksi

3)    Ennaltaehkäisevän hoito-ohjelman tavoitteena on:

Yhteistyöhanke esitetään käynnistyväksi 1.1.2015 alkaen. Hanke toteutetaan Hirvensalon, Mäntymäen ja Vasaramäen neuvoloiden alueella. Vuoden 2015 aikana palvelun piirin tulisi n. 40 perhettä.

Esityksen strategianmukaisuus

Voimaperheet –toimintamalli on uusi ehkäisevän työn muoto. Se parantaa perheiden itsenäisen selviämisen edellytyksiä. Strategia-asiakirjoissa painotetaan tutkimukseen ja näyttöön perustuvien toimintamallien käyttöä ja sähköisten palvelujen kehittämistä.

Esityksen asiakasvaikutukset

Vanhempien paremmat valmiudet pärjätä myös haastavien lasten kanssa vähentää lastensuojelun tarvetta. Mikäli perhe tarvitsee jatkossakin kasvatuksellista tukea, Voimaperheiden toimintamalli antaa hyvän perustan kasvatus- ja perheneuvolan työlle.

Esityksen kustannusvaikutukset

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on ilmoittanut täyden intervention omakustannushinnaksi 1 540 € / perhe (1 400 € + yliopiston yleiskustannusosuus 10 %). Suunnitellussa laajuudessa pilotin kokonaiskustannus on 60 000 €. Säästöt hyvin toteutetusta varhaisesta puuttumisesta ja vanhempain ohjauksesta syntyvät varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Vanhempien paremmat valmiudet pärjätä myös haastavien lasten kanssa vähentävät lastensuojelun tarvetta. Vaihtoehtoiskustannuksena todettakoon, että Turun kaupungin päiväkotipaikan vuosihinta on n. 11800 €. Kertoimella kaksi (”kahdenpaikkalaisia”) on yli 230 lasta ja kertoimella kolme yli 90 lasta. Esim. viiden lapsen vähenemä ”kahdenpaikkalaisissa” kattaisi pilottivaiheen vuosikustannuksen kaupungin budjetissa.

Esityksen henkilöstövaikutukset

Esitys ei lisää kaupungin henkilöstön tarvetta. Tutkimusvaiheessa neuvoloiden henkilöstö on ilmaissut tyytyväisyytensä uuteen mahdollisuuteen tukea lapsiperheitä.

Asiaa on valmisteltu yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja kasvatus- ja perheneuvolan kanssa.

Esitämme, että Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa voidaan solmia tutkimusyhteistyösopimus Voimaperheet -toimintamallin pilotoimiseksi kokeilualueella vuosina 2015-2016. Tutkimusyhteistyön vuosikustannus on 60 000 €. Tarvittava rahoitus osoitetaan hyvinvointitoimialan talousarvion uudelleenjaon yhteydessä.   

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 6.11.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa voidaan solmia tutkimusyhteistyösopimus edellä esitetyn mukaisesti Voimaperheet -toimintamallin pilotoimiseksi kokeilualueella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmTurun yliopiston lastenpsyk. tutkimuskeskus/A.Sourander
tpvLiuksila Pirjo-Riitta
tiedVälilä Joonas