Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta27611.11.201413

10390-2014 (065, 316)

Suun terveydenhuollon ostopalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 276

Hyvinvointitoimiala, tulosaluejohtaja Katariina Korkeila ja johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen 22.10.2014:

Turku on ostanut kiireettömän perushammashoidon palveluja sopimuksen mukaisesti vuodesta 2007. Viimeisin sopimuskausi optioineen päättyy 31.7.2015. Ostopalveluiden tarve on edelleen suuri muiden toimenpiteiden ohella riittävien suun terveydenhuollon palveluiden takaamiseksi.

Tällä kilpailutuskierroksella on tarkoitus ostaa seuraavia kiireettömiä perushammashoidon hammaslääkäripalveluja oman toiminnan tukena ja lisäksi: suukirurgiset toimenpiteet, päivystyksen jatkohoidot sekä kiireellistä hoitoa tarvitsevien erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoidot. Tarkoitus on ostaa myös suuhygienistien palveluja kokonaishoitopotilaiden hoidon yhteyteen. Lisäksi tarkoitus on hankkia vuokrahammaslääkäripalveluja äkillisten hammaslääkäripuutteiden korvaamiseksi omassa toiminnassa klo 8–20 välisellä ajalla ja Alueellisen hammaslääkäripäivystyksen iltapäivystykseen 16–21 väliselle ajalle, mikäli väliaikaisesti hammaslääkäripalvelua ei saada tuotettua omana toimintana.

Suun terveydenhuollon ostopalvelut esitetään kilpailutettavaksi siten, että tarkempi kilpailutettava kokonaisuus sekä osakokonaisuudet, joihin palvelut tullaan tarjouspyynnössä jakamaan, määritellään markkinakartoituksesta kerättävän informaation perusteella. On suunniteltu, että markkinakartoitus tullaan toteuttamaan mahdollisimman perusteellisesti siten, että ensimmäiseksi hankinnasta julkaistaan loppuvuoden 2014 aikana julkinen tietopyyntö HILMA-ilmoituskanavassa, johon kaikki hankinnasta kiinnostuneet palveluntarjoajat voivat vastata. Tietopyyntöön on tarkoitus kuvata alustavasti yleisellä tasolla hankittavan palvelun kuvaus sekä esittää konkreettisia kysymyksiä siitä, miten kilpailutus ja sopimuskauden aikainen palvelutoiminta tulisi palveluntarjoajien näkökulmasta toteuttaa. Tietopyynnön tarkoituksena on tarkentaa kilpailutettavaa hankinnan kokonaisuutta sekä saada mahdollisia uusia ideoita palvelujen toteuttamiseksi. Saatavista vastauksista riippuen järjestetään tarpeen vaatiessa vuoden 2015 alkupuolella vielä markkinavuoropuhelut, joiden aikana käsitellään tietopyynnön perusteella esiin nousseita asioita vuorovaikutuksellisesti.

Nyt kilpailutettavien palveluiden suunnitellaan tulevan myös palvelusetelivaihtoehdon piiriin siinä vaiheessa, kun suunniteltu sähköinen palveluseteli saadaan Turussa käyttöön. Palvelun hankinta ostopalveluna tulee tällöin kyseeseen siinä tapauksessa, että potilas itse ei ole halukas käyttämään palvelusetelivaihtoehtoa. Markkinakartoituksen aikana on tarkoitus selvittää myös sitä, miten palvelusetelivaihtoehto tultaisiin määrittelemään.

Vuoden 2015 talousarvioehdotukseen on asiakaspalvelujen ostoon varattu alustavasti 800 000 €.

Esitämme, että hyvinvointitoimialan perusterveydenhuollon suun terveydenhuollon kiireettömän perushoidon, suukirurgisten toimenpiteiden, päivystysten jatkohoitojen, kiireellistä hoitoa tarvitsevien erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoidon sekä vuokrahammaslääkäripalveluiden kilpailutus käynnistetään ajalle 1.8.2015–31.12.2016 (+ yhden vuoden optio 1.1.2017–31.12.2017) siten, että tarkempi kilpailutettava kokonaisuus määritellään toteutettavan markkinakartoituksen perusteella.

Kilpailutus käynnistetään ja tarjouspyyntö ja muut asiakirjat valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 4.11.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että suun terveydenhuollon ostopalvelujen kilpailutus ajalle 1.8.2015 - 31.12.2016 yhden vuoden optiolla käynnistetään edellä esitetyn mukaan avoimella menettelyllä yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsikainen Johanna
tpvKinnarinen Minna
ilmKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja
ilmPuistovaara Janina
tpvValtakoski Juha