Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta27111.11.20148

94-2014 (015, 114, 011)

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystyksen aloittaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 271

Erikoissairaanhoidon tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon tulosyksikköjohtaja Jyrki Heikkilä 4.11.2014:

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 16.9.2014 § 228 hyväksyä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisiä tiloja ja organisaatioiden mahdollista yhdistämistä selvittävän työryhmän väliraportin, ja päätti siinä yhteydessä mm., että osana tilatarvesuunnittelua laaditaan yksityiskohtainen, toiminnallisesti täsmennetty esitys päihde- ja mielenterveyspalvelujen päivystyksen uudelleenorganisoinnista 1.1.2015 alkaen. Esityksen on täytettävä päivystysasetuksen vaatimukset ja oltava toteutettavissa nykyisten tilojen puitteissa. Esitys laaditaan syyskuun 2014 loppuun mennessä.

Kokouksessaan 28.10.2014 § 259 sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksikön toteuttamisen valmistelutilanteen.

Suunnitelma yhteisestä mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksiköstä

Päivystysyksikkö olisi auki 24/7 eli kellon ympäri kaikkina viikonpäivinä. Joka työvuorossa olisi kaksi psykiatrian erikoissairaanhoitajaa. Virka-aikana työryhmässä olisi oma erikoislääkäri, jonka virka-asema olisi apulaisylilääkäri, päivystysaikana lääkärinä toimisi sairaanhoitopiirin psykiatrian päivystäjä.

Yksikön tarvitsemat vakanssit olisivat apulaisylilääkäri, apulaisosastonhoitaja ja kymmenen sairaanhoitajaa. Apulaisosastonhoitajan ja viiden sairaanhoitajan vakanssit muodostettaisiin sairaanhoitopiirin olemassa olevista resursseista vakanssimuutoksin ja -siirroin. Turun kaupunki siirtäisi yksikköön viisi sairaanhoitajaa, jotka omasta toiveestaan haluavat tähän yksikköön, ja jotka siirtyisivät ns. vanhoina työntekijöinä. Siirto tapahtuisi liikkeenluovutuksen periaatteita noudattaen. Sairaanhoitopiiri perustaisi viisi sairaanhoitajan vakanssia, joihin työntekijät siirtyvät. Apulaisylilääkärin vakanssi muodostettaisiin yhdistämällä Turun siirtämä erikoistuvan lääkärin vakanssi ja sairaanhoitopiirin siirtämä ½ erikoislääkärin vakanssi.

Fyysisesti päivystysyksikkö toimisi Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen (EPLL) sellaisissa tiloissa, jotka alun pitäen on suunniteltu mielenterveys- ja päihdepotilaiden tarpeisiin, mutta joita ei tähän tarkoitukseen toistaiseksi ole voitu käyttää. Organisatorisesti yksikkö kuuluisi sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalueeseen ja olisi osa aikuispsykiatrian tulosyksikköä.

Perustelut yksikön perustamiselle

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä 23.9.2014 (782/2014) 2 luku § 15 psykiatria määrää, että kunnan tai kuntayhtymän on huolehdittava, että psykiatrian erikoisalan päivystyksessä on:

1)    saatavilla psykiatristen alojen erikoislääkäri tai psykiatriaan perehtynyt lääkäri, jolla on mahdollisuus neuvotella potilaan hoidosta psykiatrian erikoisalojen lääkärin kanssa, jonka on tarvittaessa saavuttava hoitoa antavaan yksikköön;

2)    valmius arvioida ja seurata potilaan kriisitilanteita ensisijaisesti avohoitoon ja vapaaehtoisuuteen perustuvilla palveluilla; sekä

3)    potilaan terveydentilan arviointia varten käytettävissä riittävän laajasti ympäri vuorokauden somaattisten erikoisalojen asiantuntemusta.

1 luvun 10 § edellyttää, että päivystysyksikköön hakeutuneen tai sinne tuodun päihtyneen henkilön hoidon tarve on arvioitava päivystysyksikössä, eikä päihtymys saa estää henkilön hoidon tarpeen arviointia tai hoidon järjestämistä.

Yksin omana toimintana Turun kaupunki ei pysty järjestämään asetuksen edellyttämää psykiatristen ja päihdepotilaiden päivystystä. Asetus tarkoittaisi, että Turun pitäisi perustaa oma yksikkö, missä kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden ympäri pitäisi pystyä tarjoamaan potilaiden kriiseihin avohoitoa vapaaehtoisuuteen perustuvilla palveluilla. Väestöpohja ei mahdollista riittäviä käyntimääriä, jolloin yksikön toiminta tulisi kovin kalliiksi. Sopivia turvallisia, toiminnallisia tiloja ei ole vapaana. Potilas- ja henkilöstöturvallisuus edellyttäisi joka tapauksessa ympärivuorokautisten vartijapalveluiden hankkimista. Turun kaupungilla ei omana toimintana ole käytössä asetuksen edellyttämää ympärivuorokautista laajaa somaattisten erikoisalojen asiantuntemusta.

Kysymys ei ole mistään uudesta potilasryhmästä, vaan sellaisista mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivistä turkulaisista, jotka jo nyt ovat hakeutuneet Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen palveluihin. Koska EPLL:ssa ei ole ollut erityistä psykiatrian ja päihdetyön asiantuntemusta kriisihoitovalmiuksineen eikä mahdollisuutta riittävän pitkään seuranta-aikaan, on seurauksina ollut

Nykyinen Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toiminta ei enää täytä uuden asetuksen edellytyksiä psykiatristen ja päihdepotilaiden tutkimuksessa ja hoidossa, koska psykiatrista asiantuntemusta sekä kriisitilanteiden seuranta- ja avohoitomahdollisuutta ei toistaiseksi ole, ennen esitetyn yksikön perustamista.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri katsoo, etteivät myöskään Halikon sairaalan, Uudenkaupungin sairaalan ja Paraisilla toimivan Turunmaan psykiatrian yksiköt täytä päivystysasetuksen vaatimuksia psykiatrisesta päivystyspisteestä. Näin ollen sairaanhoitopiiri keskittää asetuksen mukaisesti psykiatrista päivystystään Turkuun, mikä mahdollistaa osaltaan riittävän suurella osaamisella ja henkilökunnalla varustetun ja tehokkaasti toimivan yksikön perustamisen palvelemaan koko maakunnan asukkaita psyykkisten kriisitilanteiden hoidossa.

Muualla Suomessa (mm. Oulu, Tampere, Pori) tällaisen päivystysyksikön toiminnasta on jo ennen asetuksen voimaantuloa saatu hyviä kokemuksia. Potilaan hakeutumista moniin eri palveluihin on voitu välttää, samoin raskaan laitoshoidon tarve on vähentynyt. Tämä on tuonut selvää säästöä psykiatristen ja päihdepotilaiden hoidon aiheuttamiin kustannuksiin.

Päivystysyksikön perustaminen voidaan toteuttaa nykyisellä henkilöstömäärällä. Turun osalta tämä tapahtuisi jättämällä käyttämättä ne viiden sairaanhoitajan ja yhden erikoistuvan lääkärin vakanssit, joista henkilöt ovat omasta toiveestaan siirtyneet, ja myöhemmin lakkauttamalla ko. vakanssit. Henkilöstökustannusten säästö olisi Turulle yhteensä n. 0,3 M€. Oman henkilöstön siirtymisellä päivystykseen varmistettaisiin päivystyksessä Turun palvelurakenteen ja hoitoketjujen tuntemus sekä tiedonkulku kahden eri potilastietojärjestelmän välillä. Lautakunnassa 16.9.14 esitellyssä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisiä tiloja ja organisaatioiden mahdollista yhdistämistä selvittävän työryhmän väliraportissa todettu vuodepaikkamäärän vähentäminen 131 paikasta 84 paikkaan ja siitä aiheutuva säästö on mahdollista vain, mikäli päivystyksen uudistus on toteutettu.

Mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksikkö on uusi toiminto, joten vertailukustannuksia toiminnan järjestämisestä sairaanhoitopiirissä ja omana toimintana ei ole. Kyseiset potilaat ovat kuitenkin jo nyt käyttäneet runsaasti EPPL:n palveluja, joista on maksettu käyntityypin mukaiset maksut. Psykiatrisen asiantuntemuksen avulla käyntien kokonaismäärä todennäköisesti vähenee, mutta yhden käynnin kesto kriisihoitoineen ja seuranta-aikoineen todennäköisesti pitenee. Kaikki potilaat tullaan kirjaamaan normaaliin tapaan EPLL:n potilaiksi. Jos käynnit jäävät pelkästään poliklinikkakäynneiksi, potilaista tulee nopean hoitolinjan potilaita, joiden erikoisala on psykiatria. Jos potilaat jäävät mielenterveys- ja päihdeyksikköön esimerkiksi yön yli seurantaan ja uuteen arvioon aamulla, heidät kirjataan hoitoyksikön potilaiksi. Kuntalaskutus tulee olemaan päivystyksen muun tuotteistuksen ja periaatteiden mukainen. EPLL:ssa tämän vuoden hinnaston mukaan sairaanhoitajan vastaanottokäynti on ollut 52 €, nopean hoitolinjan lääkärikäynti 134 € ja hoito hoitoryhmässä 325 €. Vertailun vuoksi voi todeta, että Turun psykiatrian vain virka-aikana toimivan akuuttipoliklinikan käyntihinta oli vuonna 2013 181,90 € ja päivystysosastojen vrk-hinta 348,80 € - 459,00 €.

Psykiatrian työpaikkakokouksissa on käsitelty asiaa 20.3.2014 ja 28.8.2014. Päivystysyksikköön siirtymään halukkaita henkilöitä on ilmoittautunut riittävästi. Hyvinvointitoimialan yhteistyöelin on käsitellyt asiaa 3.11.2014.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee asiaa 4.11.2014.

Ehdotamme, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy päivystysyksikön toteuttamisen 2.1.2015 alkaen siten, että liikkeenluovutuksen periaattein toimintaan siirtyy viisi sairaanhoitajaa ja yksi erikoistuva lääkäri.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 4.11.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksikön aloittamisen 2.1.2015 alkaen siten, että liikkeenluovutuksen periaattein toimintaan siirtyy viisi sairaanhoitajaa ja yksi erikoistuva lääkäri.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti, että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksikön toiminnasta tuodaan seurantatietoa lautakuntaan.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvHeikkilä Jyrki
tpvVirtanen Hilkka