Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta27711.11.201414

11088-2014 (065)

Ruokapalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 12.12.2011 § 615 päättänyt Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n liiketoimintakaupan sopimuskokonaisuuden ja palvelusopimuskokonaisuuden. Tuotantoyhtiöiden palvelujen kilpailutusprojektin ohjausryhmä on päättänyt, että Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n tuottamista ruokapalveluista kilpailutetaan ensimmäisessä vaiheessa tässä esityksessä nimettyjen hyvinvointitoimialan kohteiden ruokapalvelut. Sopimuskaudeksi on suunniteltu enintään viisi vuotta, sisältäen mahdolliset optiovuodet. Hankinnan vuosittainen hyvinvointitoimialalle kohdistuva kustannus on noin 6.300.000 euroa (alv 0 %).

Sosterla § 277

Hankinta- ja logistiikkakeskus, palvelupäällikkö Päivi Seppä ja hankintapäällikkö Johanna Asikainen sekä hyvinvointitoimiala, laatuasiantuntija Elisa Vuorinen 29.10.2014:

Kaupunginhallitus on 12.12.2011 § 615 päättänyt Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n liiketoimintakaupan sopimuskokonaisuuden ja palvelusopimuskokonaisuuden. Palvelusopimuksista on valmistelusuunnitelmaan kirjattu muun muassa, että määräaikaiset palvelusopimukset päättyvät asteittain vuosien 2015 - 2018 aikana. Valmistelusuunnitelmaan on kirjattu myös, että keskimäärin puolet Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n liikevaihdosta on kilpailutettu vuoden 2017 alkuun mennessä ja kaikki palvelusopimukset on kilpailutettu täysin vuoden 2019 alusta lukien.

Ruokapalvelun osuus Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n liikevaihdosta vuonna 2011 oli noin 25.000.000 euroa. Kaupunginjohtaja Aleksi Randell on 15.11.2013 päättänyt asettaa tuotantoyhtiöiden palvelujen kilpailuttamisen valmisteluun projektin ajanjaksolle 1.11.2013 – 31.12.2018. Projektin ohjausryhmä on päättänyt, että Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n tuottamasta ruokapalvelusta kilpailutetaan ensimmäisessä vaiheessa vajaa neljännes. 2013 tilinpäätöksen mukaan hyvinvointitoimialan kustannukset näiden kohteiden osalta ovat noin 6.300.000 euroa. Lisäksi sopimuksiin sisältyy kohteissa tapahtuvaa eläkeläis- ja henkilöstöruokailua, jonka ruokailijat maksavat osittain itse.

Ruokapalveluja esitetään kilpailutettavaksi siten, että tarjouspyyntö jaetaan osaryhmiin, jotka määritellään markkinavuoropuheluista kerättävän informaation perusteella. Sopimukset tulevat voimaan syksyllä 2015. Sopimuskaudeksi on suunniteltu enintään viisi vuotta, sisältäen mahdolliset optiovuodet. Sopimuksiin tullaan sisällyttämän mahdollisuus toteuttaa sopimuskauden aikana kohteisiin liittyviä toiminnallisia muutoksia.

Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus kilpailuttaa seuraavat hyvinvointitoimialan ruokapalvelut:

Vanhuspalveluiden kohteet

Vammaispalveluiden kohteet

Sosiaalityön kohteet

Koti- ja tukipalveluateriat

Esitämme, että hyvinvointitoimialan ruokapalvelujen edellä esitettyjen kohteiden kilpailutus käynnistetään avoimella menettelyllä. Ennen tarjouspyynnön julkaisua tullaan käymään laajat vuoropuhelut markkinoilla toimivien yritysten kanssa. Tarjouspyyntö valmistellaan hankinta- ja logistiikkakeskuksen sekä hyvinvointitoimialan yhteistyönä.

Resurssijohtaja Max Lönnqvist puoltaa esitystä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 30.10.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että hyvinvointitoimialan ruokapalveluiden kilpailuttaminen käynnistetään edellä esitetyn mukaan avoimella menettelyllä hyvinvointitoimialan ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen yhteistyönä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Lähteenmäki ehdotti Muukkosen kannattamana ehdotuksen hylkäämistä.

Lähteenmäen esityksen puolesta äänesti Muukkonen. Esittelijän päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Harjanne, Beqiri, Alvesalo, Vänttinen, Haltsonen, Karlsson, Hölttä, Lampi, Rotgers, Majuri ja Rosenlöf.

Jakelu

tpvAsikainen Johanna
tpvHassinen-Laine Tuija
tpvKiiski Kaisa
tpvKiviniemi Kirsi
ilmKynkäänniemi Päivi
ilmLautiainen Pauliina
tpvLindberg Merja
tpvLönnqvist Max
tpvNiinimäki Merja
ilmPuistovaara Janina
ilmRavea-Unkuri Teija
tpvSeppä Päivi
ilmVuorinen Elisa