Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta27211.11.20149

7177-2014 (451)

Valtuutettu Tuija Ollikkalan ym. aloite tasa-arvoisesta liikkumismahdollisuuksien takaamisesta vammaisille henkilöille

Tiivistelmä: -

Sosterla § 272

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski:

Valtuutettu Tuija Ollikkala ym. on tehnyt valtuustoaloitteen liittyen vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden kuntarajoihin. Aloitteen mukaan seudullisen joukkoliikenteen alkamisen myötä 1.7.2014 on mahdollista liikkua samalla lipulla kuuden kunnan alueella. Aloitteessa esitetään selvitettäväksi, miten vammaispalvelulain tarkoittamien kuljetuspalveluiden avulla on tarkoitus taata vammaisille henkilöille muiden kanssa tasa-arvoinen liikkuminen näiden kuuden kunnan alueella ilman, että siitä syntyy vammaiselle henkilölle lisäkustannuksia.

Liite 1Aloite

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeasti vammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista (Vammaispalvelulaki 8 §).

Kuljetuspalveluja järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa vuoksi voi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Kuljetuspalvelua ei järjestetä henkilölle, joka saa näitä palveluja muun lain nojalla. (Vammaispalveluasetus 5 §)

Kuljetuspalveluja on järjestettävä siten, että vaikeavammaisella henkilöllä on mahdollisuus suorittaa välttämättömien työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen lisäksi vähintään 18 yhdensuuntaista jokapäiväiseen elämään kuuluvaa matkaa kuukaudessa. Jokapäiväiseen elämään kuuluvia kuljetuksia ovat vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat tai lähikuntiin ulottuvat kuljetukset. (Vammaispalveluasetus 4 ja 6 §)

Asetuksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 6 § mukaan vaikeavammaisten kuljetuspalveluista voidaan periä enintään paikkakunnalla käytettävissä olevan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu tai muu siihen verrattavissa oleva kohtuullinen maksu.

Turun kaupungin peruspalvelulautakunta on 9.2.2011 § 44 hyväksyessään vammaispalvelujen toimintasuunnitelman päättänyt, että kuljetuspalvelua voi käyttää Turun, Kaarinan, Raision, Liedon sekä Ruskon kunnan alueilla. Seudullinen joukkoliikenne liikennöi näiden kuntien lisäksi Naantaliin. Kaikkiin kuuteen kuntaan linja-auton kertamaksu on kolme euroa, joka on 1.7.2014 alkaen ollut myös kuljetuspalveluissa vapaa-ajan matkojen osalta omavastuuosuus.

Vammaispalveluiden toimintasuunnitelman mukaan erityisistä syistä voidaan säännöllisesti toistuvaan kuljetuspalvelutarpeeseen myöntää matkoja tapauskohtaisesti myös muihin Turun alueen lähikuntiin. Naantaliin suuntautuvista taksimatkoista on voitu tehdä kuljetuspalveluasiakkaille yksilökohtaisia päätöksiä, mikäli asiakkaalla on siellä esimerkiksi säännöllisessä käytössä oleva kesämökki.

Naantali kuului vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun käyttöalueeseen vuosina 2002 – 2010. Naantali hyväksyttiin käyttöalueeseen tuolloin tehdyn asiakaskyselyn perusteella. Naantalin kaupunkiin on sittemmin liitetty Merimasku, Rymättylä ja Velkua, mikä on laajentanut Naantalin kuntarajaa erittäin merkittävästi. Vammaispalveluihin varatun määrärahan riittämättömyyden takia Naantali poistettiin kuljetuspalveluiden käyttöalueesta vuonna 2010. Naantalilla ja Turulla ei ole yhteistä kuntarajaa eikä Naantalilla ole sellaista taloudellista tai toiminnallista yhteyttä Turkuun, että sitä olisi pidettävä vammaispalveluasetuksen tarkoittamalla tavalla Turun lähikuntana. Lisäksi Naantalia ei voida lisätä kuljetuspalveluiden käyttöalueeseen kaupungin kireän taloudellisen tilanteen takia.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 29.10.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen aloitteen ensimmäiselle allekirjoittajalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastOllikkala Tuija
esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 272
Liite 1:Aloite