Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26228.10.20141

10506-2014 (111)

Hyvinvointitoimialan toimintamalliuudistuksen ja uuden johtosäännön edellyttämät virat ja vakanssijärjestelyt

Tiivistelmä: -

Sosterla § 262

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 28.10.2014:

Kaupunginhallitus käsitteli 16.6.2014 § 265 hyvinvointitoimialan toimintamallin uudistamista 1.1.2015 lukien. Tässä tarkoituksessa sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 30.9.2014 § 238 esittää toimialalle uuden johtosäännön, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 27.10.2014 § 155. Uuden johtosäännön mukaan hyvinvointitoimialan organisaatio muodostuu terveyspalveluiden, perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualueista. Lisäksi toimialalla on kaksi erillistä toimintoa, jotka ovat sairaanhoitopiiri sekä toimialan hallinto ja yhteiset palvelut.

Uusien vakanssien perustaminen, perustamisajankohta ja täyttäminen

Uusi toimintamalli edellyttää toimialan johdon virkajärjestelyjä, vakanssien perustamisia/ lakkauttamisia sekä eräitä nimike- ja kelpoisuusvaatimusten tarkistamisia. Tässä esityksessä jokaisen palvelualueen johtoon esitetään perustettavaksi palvelualuejohtajan virka. Lisäksi sairaanhoitopiiri- toiminnon johtoon esitetään perustettavaksi asiantuntijalääkärin virka ja toimialan hallinnon johtoon talous- ja hallintojohtajan virka. Virat esitetään perustettavaksi toimialajohtajan välittömään alaisuuteen.

Uudet vakanssit esitetään perustettavaksi 1.1.2015 lukien. Niiden täyttäminen on tarkoitus toteuttaa sisäisesti siirtämällä toimialan johtavia viranhaltijoita kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 § 1 momentissa tarkoitetusta syystä (toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyt) uusiin virkoihin yhteistoimintalain säännökset huomioon ottaen.

Sovellettava virkaehtosopimus, kelpoisuusvaatimukset ja asema

Terveyspalveluiden palvelualuejohtaja ja sairaanhoitopiirin toimintoa johtavan asiantuntijalääkärin palvelussuhteiden ehtoihin esitetään sovellettavaksi lääkärien virkaehtosopimusta (LS). Näiden virkojen kelpoisuusvaatimukseksi esitetään erikoislääkärin oikeutta virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla, alan tuntemusta ja riittävää johtamistaitoa. Perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualuejohtajan virat samoin kuin talous- ja hallintojohtajan virka tulisivat kuulumaan kunnallisen yleisen virka- ja työsopimuksen (KVTES) soveltamisen piiriin ja näiden virkojen kelpoisuusvaatimukseksi esitetään virkaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, alan tuntemusta sekä riittävää johtamistaitoa.

Perustettavaksi esitettävien virkojen haltijat tulevat olemaan työnantajan edustajia.

Palkkaus

Hyvinvointitoimialan johtavien viranhaltijoiden palkkataso vahvistettiin tilanteessa, jolloin sosiaali- ja terveysvirasto yhdistettiin 1.1.2009 lukien. Vertailukohtina käytettiin silloin Turun kaupungin ja muiden isojen kaupunkien johtavien viranhaltijoiden palkkausta. Vertailun tekeminen oli silloin ja on edelleenkin vaikeaa, koska tehtävät ja organisaatiot poikkeavat toisistaan. Uusien virkojen palkkojen määrittämisessä on otettu huomioon uuden organisaation mukainen palvelualueiden rakenne ja sisältö. Näiden perusteella on arvioitu johtotehtävien vaativuus. 

LiiteEsitykset vakanssien perustamisesta

Turun kaupungin hallintosäännön mukaan toimivalta ko. virkojen perustamisesta on kaupunginhallituksella. Hallintosäännön 48 §:n mukaan viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkasuhteeseen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa päättää kaupunginhallitus tai se viranomainen, joka päättää molempiin virkasuhteisiin ottamisesta. Näin ollen näiden virkojen täyttäminen kuuluu sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Voimassa olevien päätösten mukaan ko. virkojen täyttäminen edellyttää kaupunginjohtajan hyväksymistä. Virkojen perustamisen yhteydessä tulisi päättää samalla, että virkasiirrot voidaan tehdä ilman erillistä lupamenettelyä.

Hyvinvointitoimialan johdossa on tällä hetkellä lukumääräisesti enemmän johdon virkoja kuin uusia vakansseja esitetään perustettavaksi. Niille viranhaltijoille, jotka eivät tule siirretyiksi uusiin virkoihin, tarjotaan toista virka- tai työsuhdetta, mikäli sellainen löytyy. Tehtävien uudelleenjärjestelyt saattavat johtaa myös tuotannollisista syistä johtuviin irtisanomisiin. Tästä syystä yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut tulisi aloittaa välittömästi. Yhteistoimintalain (449/2007) mukaan ”Yksittäistä työntekijää koskeva asia käsitellään ensisijaisesti tämän ja työnantajan välillä. Työntekijän pyynnöstä asian käsittelyyn voi osallistua myös yhteistoimintalain 3 §:ssä tarkoitettu henkilöstön edustaja. Jos asia koskee vain osaa henkilöstöstä, voidaan asia käsitellä asianomaisten henkilöiden kanssa tai henkilöstön osan edustajien kanssa. Laajakantoiset tai henkilöstöä yleisesti koskevat asiat käsitellään yhteistoimintalain 14 §:ssä tarkoitetussa yhteistoimintaelimessä”.

Tässä vaiheessa ei esitetä lakkautettavaksi yhtään vakanssia. Sen jälkeen, kun uudet virat saadaan täytetyksi, toimiala tekee erikseen esityksen yhdeksän, uuden organisaation toiminnan kannalta tarpeettomien vakanssien lakkauttamisesta. Kokonaisuudessaan tehtävillä virkajärjestelyillä päästään työvoiman käytön alenemaan. Vuotuinen palkkakustannusten säästö tulee olemaan n. 352.000 €, kun otetaan huomioon olemassa olevien johdon vakanssien palkkaus ja perustettavaksi esitettävien vakanssien palkkaus ja vakanssimäärä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.1.2015 lukien

Toimialan tulee aloittaa välittömästi yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut sen seikan selvittämiseksi, johtaako töiden uudelleen organisoiminen mahdollisesti irtisanomisiin. Neuvottelut tulisivat koskemaan niitä viranhaltijoita, joiden tehtäviä uudelleen organisoiminen koskee.

Sosiaali- ja terveyslautakunta valtuuttaa hyvinvointitoimialan toimialajohtajan tekemään tarvittaessa esityksen kaupunginhallitukselle Hallintosäännön 56 §:n mukaisesta tuotannollisella perusteella toteutettavien irtisanomisten käyttöönottamisesta hyvinvointitoimialan osalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tulosaluejohtajat Ahonen, Juvonen, Korkeila, Virtanen ja Visa, palvelujohtaja Kuronen, resurssijohtaja Lönnqvist ja hallintojohtaja Perälä poistuivat kokouksesta ennen asian käsittelyä.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 262
Liite 1:Esitykset vakanssien perustamisesta