Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25728.10.20143

2973-2014 (045)

Talouden ja toiminnan seuranta ajalta 1.1. - 30.9.2014 ja määrärahankorotusesitys

Tiivistelmä: -

Sosterla § 257

Resurssijohtaja Max Lönnqvist 22.10.2014:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2014 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Kolmas osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-30.9.2014. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen ja ennusteen vuoden 2014 talousarvion menojen ja tulojen toteutumisesta.

Hyvinvointitoimialalla on laadittu ennuste tammi-syyskuun toteutumatietojen perusteella. Heinäkuun taloustietojen perusteella laadittuun ennusteeseen nähden menojen kehitys ei ole juurikaan muuttunut ja tuolloin arvioitiin bruttomenojen olevan noin 688,1M€, jossa ylitystä noin 12,1M€. Syyskuun ennuste osoittaa bruttomenojen kokonaisuuden olevan lähes samalla tasolla mutta tulosalueiden välillä on toki pieniä muutoksia. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin osalta on todettava, että piirin hallitus päätti 14.10.2014 hintojen alentamisesta vuodelle 2014 mikä tarkoittaa Turun kaupungin osalta noin viiden miljoonan huojennusta. Kasvaneeseen erikoissairaanhoidon käyttöön nähden hintojen lasku ei valitettavasti tarkoita menojen laskua vaan käytännössä sitä, että ennuste sairaanhoitopiirin osalta voidaan pitää ennallaan. Potilasvahinkoja koskevan lisälaskutuksen tilanne on epäselvä ja sen vaikutuksia sairaanhoitopiirille ja toisaalta kunnille on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa.

Toimialan tuloennustetta on voitu nostaa heinäkuun tilanteesta ja arvio on nyt noin 80M€, jossa ylitystä talousarvioon nähden 5,8M€. Parannusta edelliseen ennusteeseen nähden noin 2,4M€. Suurin muutos johtuu asiakasmaksukertymän lisääntymisestä ja toisaalta valtion korvauksista mm. erityisryhmien sairaanhoidollisista palveluista taannehtivasti vuodelta 2013. Tuloerien ylityksestä hankkeiden osuus on noin 2,3M€ ja em. summa kattaa omarahoitusosuuksien ja menonylityksen erotuksen. Kokonaisuutena toimialan talous on ylittymässä noin 6,4M€ netto.

Kaupunginhallitus on päättänyt osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä 15.9.2014 § 345, että sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee esittää 13.10.2014 mennessä kaupunginhallitukselle selvitys lisätoimenpiteistä ja niiden taloudellisista vaikutuksista nettomenojen 8,8 milj. euron ylitysennusteen (heinäkuun tilanteessa) kaventamiseksi.

Toimialalla on toteutettu tiukkaa taloudenpitoa ja mm. hankinnat, koulutukset, matkustaminen jne. ovat olleet erityisen harkinnan kohteena. Henkilöstömenojen kehitys on ollut suunnitelmien mukaista ja vuoden 2014 aikana muut kuin peruspalvelutehtävät ovat olleet lupamenettelyn piirissä. Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi lautakunta on päättänyt vuodenvaihteen suluista kustannusten vähentämiseksi.

Keskeiset talousarvioylityksen syyt ovat edelleen heikossa taloudellisessa tilanteessa (mm. työmarkkinatuen kuntaosuuden ylitys noin 3M€) sekä erikoissairaanhoidon kustannusten kasvussa (VSSHP noin 7,5M€). Toimialan käytettävissä olevat keinot vaikuttaa näihin kustannuksiin lyhyellä aikavälillä ja nopeasti ovat melko vähäisiä. Lyhytaikaishoidon tai toipilashoidon versus pitkäaikaishoidon lisääminen keinona vähentää VSSHP:n kustannuksia on yksi mahdollisuus mutta mahdollinen päätös tulee tehdä harkiten koska hankinnasta tulee helposti pitkäkestoinen eikä ole laatusuositusten tai strategian mukaista.

Tulosalueilta saadun selvityksen perusteella sellaisia toiminnallisia muutoksia, joilla saavutettaisiin tilapäisiä merkittäviä säästöjä, ei ole tehtävissä operatiivisen tarkan taloudenpidon lisäksi.

Kuntaa velvoittavien menojen suorittamiseksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään lisämäärärahaesitystä edelleen esitettäväksi kaupunginhallitukselle ja valtuustolle. Laskelman yksinkertaistamiseksi esitetään tuloerillä menojen kattamista yhteensä 5,8M€. Näin ollen menomäärärahaa tulee korottaa yht. 12.1M€ ja tuloerää 5,8M€, yhteensä 6,3M€ netto.

Liite 1Talousarvion ennuste tammi-syyskuu  2014

Liite 2Kuukausiseurannan kooste

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.10.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee talouden ja toiminnan seurannan tiedoksi.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että hyvinvointitoimialan v. 2014 menomäärärahaa korotetaan 12,1M€ ja tuloerää nostetaan 5,8M€.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 257
Liite 1:Talousarvion ennuste tammi-syyskuu 2014
Liite 2:Kuukausiseurannan kooste