Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24921.10.20145

10505-2014 (011, 315, 652)

Hoitotarvikejakelun siirtyminen uusiin tiloihin

Tiivistelmä:

Hoitotarvikejakelun nykyisistä tiloista osoitteessa Puutarhakatu 14 luovutaan. Korvaavat tilat hoitotarvikkeiden varastoinnille ja jakelupisteelle tuodaan kaupunginsairaalan alueelle hankinta- ja logistiikkakeskuksen tiloihin entiseen pesularakennukseen. Hoitajat tekevät hoitotarvikearviot vastaanottotiloissa. Uudistuksen myötä siirrytään hoitotarvikkeiden ennakkotilausjärjestelmään.

Sosterla § 249

Tulosaluejohtaja Katariina Korkeila 10.10.2014:

Hoitotarvikejakelun toiminta perustuu terveydenhuoltolain 21 §:ssä määriteltyyn kunnan velvoitteeseen järjestää asukkaidensa sairaanhoitoon kuuluvat hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet. Hoitotarvikkeet ovat osa hoitopäätöstä; niiden tarve selvitetään hoitosuunnitelmassa ja jakelu perustuu aina lääkärin määrittelemään yksilölliseen ja pitkäaikaiseen (yli 3 kk) tarpeeseen. Turun hoitotarvikejakelun käytössä noudatettavat ohjeet perustuvat Kuntaliiton yleisohjeeseen.

Hoitotarvikejakelun Puutarhakatu 14:ssä sijaitsevien nykyisten tilojen vuokrasopimus on purettu osana kaupungin uudistamisohjelman tavoitteiden saavuttamista (Sosterla 29.4.14 § 132). Tiloista tulee siirtyä irtisanomisajan puitteissa 31.12.2014 mennessä muualle.

Hoitotarvikejakelun tilaratkaisun kartoittamisen yhteydessä on vuodesta 2012 alkaen tutkittu vaihtoehtoina useita hyvinvointitoimialan omia tiloja keskustan ja kaupunginsairaalan alueilta. Suurten perusparannuskustannusten välttämiseksi aiemmista vaihtoehdoista ei kuitenkaan ole onnistuttu löytämään korvaavaa tilaa nykyisen malliselle toiminnalle. Hoitotarvikejakelun asiakas- ja käyntimäärät ovat viime vuosina lisääntyneet noin 11 % vuodessa, kun samaan aikaan hoitotarvikejakelun kahdella terveydenhoitajan koulutuksen saaneella työntekijällä merkittävä osa työajasta on kulunut varastotehtävien parissa. Näin ollen on selvää, että hoitotarvikejakelun osalta tarvitaan sekä toimintaprosessien kehittämistä että tilakäytön tehostamista. Keskitetty hoitotarvikejakelu on perusteltua kustannusten hallinnan, asiakaslähtöisyyden, osaamisen keskittämisen sekä aiempien hajautetusta toiminnasta kertyneiden kokemusten näkökulmista.

Nykyisten tilojen vuokrasopimuksen päättyessä hoitotarvikejakelu sijoitetaan olemassa oleviin tiloihin jakamalla toiminta kahteen kokonaisuuteen: hoitajien tekemään hoitotarvikkeiden tarvearvioon tarvittavine sovitus- ym. toimenpiteineen, sekä itse hoitotarvikkeiden tilaamiseen, varastointiin ja jakelutoimintaan, jossa tehdään yhteistyötä Hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Hoitotarvikejakelun varastotilat ja jakelupiste siirtyvät nykyisistä tiloista Mäntymäen alueelle ns. vanhan pesulan tiloihin, osoitteeseen Kunnallissairaalantie 20 (rakennus 7). Hoitotarvikejakelun kaksi hoitajaa siirtyvät niin ikään Mäntymäen sairaala-alueelle terveysaseman välittömään läheisyyteen, koska asiakkaiden ja asioiden hoitumisen kannalta on tarkoituksenmukaista, että hoitajat toimivat toisaalta lähellä muuta terveysasematoimintaa, toisaalta varaston ja jakelupisteen läheisyydessä. Lisätilatarvetta muutoksen yhteydessä ei synny, vaan tilatarve ennemminkin pienenee. Varastotila-jakelupisteen yhteydessä tarvittavat tilamuutostyöt ovat vähäisiä ja toteutettavissa loppuvuoden 2014 aikana. Hoitajien vastaanottohuoneissa Mäntymäen sairaalarakennuksen yhteydessä ei ole tarvetta tehdä varsinaisia muutostöitä.

Uudessa ratkaisussa tavoitteena on, että tuotteiden hyllytyksestä ja jakelusta vastaisivat terveydenhuollon ammattilaisten sijaan hankinta- ja logistiikkakeskus, jolloin terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat keskittyä työssään koulutuksensa mukaisesti potilaiden ohjaukseen ja neuvontaan.

Hoitotarvikkeet tilataan pääsääntöisesti etukäteen, jolloin niin tavaramäärän kuin kustannusten hallinta paranee. Potilaskohtaisten hoitotarviketoimitusten yksilöllisyydestä johtuen ennakkotilaus tulisi tehdä noin kolmea viikkoa ennen tarvetta. Ennakkotilaamisen arvioidaan onnistuvan varsin nopealla aikataululla niiden asiakkaiden osalta, joilla on voimassa oleva hoitosuunnitelma ja jotka ovat jo aiemmin asioineet hoitotarvikejakelussa. Uudet asiakkaat hakevat tarvikkeet akuuttitarpeeseen suoraan varastosta oltuaan ensin hoitajan vastaanotolla ja saatuaan sieltä listan hoitosuunnitelman mukaisista tarvikkeista. Jatkossa näissäkin tilanteissa tarvikkeet tilataan etukäteen. Ennakolta tilattujen hoitotarvikkeiden kokoamisesta potilaskohtaisiksi noutopakkauksiksi huolehtii tehtävään koulutettava henkilö (ensisijaisesti lähihoitaja). Logistiikkakeskus huolehtii tuotteiden hyllytyspalvelusta ja jakelupisteestä.

Jatkossa kehitetään hoitotarvikejakelun sähköistä järjestelmää siten, että asiakkaat voisivat tilata tarvitsemiaan hoitotarvikkeita sähköisesti itse ja noutaa niitä monenlaisistakin noutopisteistä. Myös kotiinkuljetuspalvelun mahdollisuutta kartoitetaan, sillä oletettavasti ainakin osa asiakkaista olisi valmiita maksamaan pienen omakustannuskorvauksen siitä, että hoitotarvikkeet toimitettaisiin suoraan kotiin, jos kotiinkuljetuspalvelu ei sisälly tuotteen hintaan.

Kokonaiskustannusten odotetaan pienenevän, koska nykyisiä tiloja saadaan hyödynnettyä paremmin ja työn tuottavuus paranee. Oletettavasti myös kuljetuskustannukset pienenevät. Kustannuksia kuitenkin syntyy hankinta- ja logistiikkakeskuksen hyllytyspalvelusta sekä tarvikepaketit kokoavan lähihoitajan työstä. Koituvien kustannusten oletetaan olevan kutakuinkin samansuuruisia kuin nykyisten (irtisanottujen) tilojen vuokrakustannukset. Vastavuoroisesti saadaan tehostettua hoitajien työpanosta ja mahdollisesti ohjattua muuhunkin hoitotyöhön.

Hoitotarvikejakelun asiakkaille tiedotetaan muutosta ja ajanvaraukseen siirtymisestä jo loppuvuoden 2014 ajan. Tämän lisäksi asiasta tiedotetaan paikallislehdissä ja internet-sivuilla.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.10.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy esitetyn suunnitelman hoitotarvikejakelun korvaaviksi tiloiksi ja toimintamalliksi 1.1.2015 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina