Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22416.09.20145

3287-2014 (411)

Toimeentulotuen määräaikojen valvonta

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt kuulla Turun sosiaali- ja terveyslautakuntaa toimeentulotuen määräaikojen valvonta-asiassa (toimeentulotuen määräaikojen valvonta, asianosaisen kuuleminen (LSAVI/2277/05.06.04/2014) Dnro 3287-2014). THL pyysi huhtikuussa 2014 kunnilta tiedot toimeentulotuen määräaikojen noudattamisesta.

Sosterla § 224

Sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Minna Virta 9.9.2014:

THL pyytää toimeentulotuen käsittelyajoista kunnilta kaksi kertaa vuodessa (palvelutakuu toimeentulotuen päätösten määräajoissa). Ensimmäinen vastaus annettiin huhtikuun 2014 tilanteesta. THL on luovuttanut saadut tiedot Valviraan, joka on edelleen siirtänyt asian käsiteltäväksi Turun osalta Lounais-Suomen aluehallintovirastoon. Liitteenä on Lounais-Suomen Aluehallintoviraston kuulemispyyntö.

Liite 1Lounais-Suomen aluehallintoviraston kuulemispyyntö: LSAVI/2277/05.06.04/2014 Toimeentulotuen määräaikojen valvonta

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt selvitystä 26.8.2014 päivätyssä kirjeessään siitä, että huhtikuussa 2014 on 134 hakemusta käsitelty 8-9 päivässä ja 28 hakemusta vähintään kymmenessä päivässä, kun käsittelyajan maksimipituus voi olla 7 päivää (toimeentulotukipäätös on tehtävä viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä muussa kun kiireellisessä tapauksessa).

Sosiaalityön tulosalueella toimii ns. keskitetty etuuskäsittely, jossa käsitellään pääosa toimeentulotukihakemuksista. Keskitetty etuuskäsittely toimii siten, että hakemukset saapuvat sinne ja hakemukseen tehdään päätös siltä osin mikä on etuuskäsittelylle mahdollista. Ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen, perusosan alennuksiin liittyvä toimeentulotuen myöntäminen sekä tietyt harkintaa vaativat toimeentulotukimenot päätetään aina sosiaalitoimiston sosiaalityöntekijän toimesta. Vuonna 2013 toimeentulotukipäätöksiä tehtiin Turussa kaikkiaan 61.770 kpl, joista 75,7 % eli 46 760 kpl käsiteltiin etuuskäsittelyssä. Sosiaalityöntekijöiden tekemiä päätöksiä oli 15.010 kpl eli 24,3 % kaikista päätöksistä. Huhtikuussa 2014 toimeentulotukea koskevia hakemuksia oli 4.517.

Kaikkia toimeentulotuen hakemuksia ei ole pystytty käsittelemään määräajassa huhtikuussa 2014. Osassa hakemuksista on hakemus siirretty sosiaalityöntekijälle siinä vaiheessa kun etuuskäsittelijä on havainnut, että kyseessä on

Sosiaalityön tulosalueella on hakemusten käsittelyaikaan kiinnitetty vakavaa huomioita jo vuodesta 2004 alkaen. Silloin tehtiin laajan kehittämistyön jälkeen päätös siitä, että toimeentulotukea koskeva päätöksenteko siirretään pääosin keskitettyyn etuuskäsittelyyn. Lisäksi on vuosien aikana lisätty etuuskäsittelijöiden vakanssimääriä sekä tehty ylitöitä. Hakemuksia myös aikaisemmin jaettu sosiaalityöntekijöille, kun etuuskäsittely on ollut ruuhkautuneena. Lisäksi kesäisin on palkattu 4 tilapäistä etuuskäsittelijää etuuskäsittelyyn, jotta toimeentulotuen määräajat pysyisivät palvelutakuussa. Kesällä opiskelijat hakevat toimeentulotukea, koska opintososiaalisia etuuksia ei välttämättä ole mahdollista saada kesäajalla ja koska kaikki opiskelijat eivät työllisty kesällä.

Lisäksi sosiaalityön tulosalueella aloitettiin nk. Kapsa-hanke vuonna 2013. Kapsa-hankkeessa käydään läpi sosiaalityöntekijän ja etuuskäsittelijän työnjakoja ja tarkoituksena on siirtää harkintaa vaativa toimeentulotuen myöntäminen etuuskäsittelijälle. Näin ollen jatkossa hakemusten siirtoja etuuskäsittelijältä sosiaalityöntekijälle tapahtuu huomattavasti vähemmän ja asiakkaan toimeentulotukihakemus saadaan käsiteltyä määräajassa. Lisäksi Kapsa-hankkeen parissa aloitetaan sähköisen toimeentulotuen hakemiseen liittyvä määrittelytyö. Oletusarvona on se, että toimeentulotuen sähköinen hakeminen nopeuttaa asiakkaan toimeentulotuen käsittelyä.

Tilanteen 10.9.2014 mukaan keskitetyssä etuuskäsittelyssä hakemuksia käsitellään viitemääräajassa eli 6 päivässä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.9.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee yllä olevan selityksen tiedokseen ja lähettää sen vastauksenaan Lounais-Suomen aluehallintovirastolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

seliLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 224
Liite 1:Lounais-Suomen aluehallintoviraston kuulemispyyntö: LSAVI/2277/05.06.04/2014 Toimeentulotuen määräaikojen valvonta