Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta23016.09.201411

7662-2014 (429)

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta annetun lain mukaisten sovittelijoiden määrääminen

Tiivistelmä:

Sosiaalilautakunta on kokouksessaan 4.12.1996 § 814 nimennyt 4 lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta annetun lain mukaista sovittelijaa ko. henkilöiden suostumuksen perusteella. Tällä hetkellä kukaan heistä ei ole enää käytettävissä ja Varsinais-Suomen käräjäoikeus on pyytänyt Turkua nimeämään käsittelyyn tuleviin asioihin nähden riittävän määrän (vähintään 4) uusia sovittelijoita.

Sosterla § 230

Lakimies Liisi Teräväinen, tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 5.9.2014:

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta annetun lain 9 §:n mukaan sosiaalihuollon viranomaisen tulee nimetä riittävä määrä henkilöitä hoitamaan laissa määrättyjä sovittelutehtäviä kunnassa.

Sovittelijaksi voidaan lain mukaan nimetä ainoastaan lasten ja perheiden kanssa tehtävään psykologiseen, psykiatriseen tai sosiaalityöhön tai lastensuojeluun perehtynyt henkilö. Yhden nimettävistä henkilöistä tulee voida sovitella myös ruotsin kielellä.

Sovittelujen määrä on jonkin verran lisääntynyt viime vuosina. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan sovittelutehtäviä tulee vuositasolla n. 20-30. Sovittelijalle maksettava palkkio ja muut korvaukset määräytyvät sovittelijan palkkioista ja kulukorvauksista lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanoa koskevassa asiassa annetun oikeusministeriön asetuksen 12.1.2009/14 nojalla. Sovittelijoille tulevan palkkion maksaa oikeusministeriö, joten sovittelutehtävät eivät lisää kunnan kustannuksia.

VTL, erikoissosiaalityöntekijä Marian Tuomi toimii sosiaalityöntekijänä Lastenvalvojan palveluissa Turussa. Hän on toiminut lastenvalvojana Turussa 27 vuotta. Tuomen tutkinnon aineyhdistelmään kuuluu sosiaalityö erikoistumisalana lapset ja nuoret, kasvatustiede, sosiaalipolitiikka ja erityispedagogiikka. Lisäksi hän on uusperheneuvoja, mikä antaa pätevyyden kasvatus- ja perheneuvolan sosiaalityöntekijän tehtäviin.

VTM Tuuli Mäenpää toimii tällä hetkellä sosiaalityöntekijänä Lastenvalvojan palveluissa Turussa. Hän on aiemmin toiminut kuntoutussosiaalityöntekijänä. Tuuli Mäenpään VTK- ja VTM -tutkintojen aineyhdistelmään kuuluu sosiologian, erityispedagogiikan ja oikeustieteen opintoja.

VTM Mari Cavén toimii tällä hetkellä sosiaalityöntekijänä Turun Lastenvalvojan palveluissa. Hän on toiminut aikaisemmin sosiaalityöntekijänä mm. lastenpsykiatrian poliklinikalla ja vankilassa. Mari Cavénin VTM-tutkinnon aineyhdistelmään kuuluu mm. sosiaalityö, psykologia, kasvatustiede ja taloustiede.

PsM Virpi Lyyra on tällä hetkellä psykologina yksityissektorilla. Hän toiminut aikaisemmin mm. koordinaattorina Remontti-hankkeessa 2009-2013 (Turun kaupunki), kehittäjäpsykologina lastensuojelun kehittämisyksikkö-hankkeessa 2008-2009 (Raision kaupunki) sekä lapsiperhepsykologina Naantalin kaupungissa 2003-2008. Virpi Lyyran PsM-aineyhdistelmään kuuluu psykologia, kasvatustiede, erityispedagogiikka ja sosiaalipolitiikka. Lisäksi hänellä on psykoterapeutin (perheterapia) pätevyys sekä kolmivuotinen työnohjaajakoulutus.

VTM Tuija Passoja toimii lastensuojelun ja lapsiperheiden sosiaalityöntekijänä Pohjoisessa sosiaalitoimistossa 1.1.2011 alkaen. Aikaisemmin hän on toiminut erityissosiaalityöntekijänä ja terveydenhoitajana Ulkomaalaistoimistossa. Tuija Passoja on koulutukseltaan VTM, pääaineena sosiaalityö. Hänen VTK aineyhdistelmäänsä kuuluu mm. aikuiskasvatustieteen ja sosiologian opintoja.

Sosiaalihuoltaja Pirjo Luopa toimii tällä hetkellä avohuollon lastensuojelun sosiaalityöntekijänä Pernon sosiaalitoimistossa. Hän on aikaisemmin toiminut sosiaalityöntekijänä mm. hallinnollisissa tehtävissä sekä asiakastyössä mm. sosiaalitoimistossa, perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa aikuispsykiatrialla, nuorisopsykiatrialla sekä koulussa. Sosiaalihuoltaja-tutkinnon aineyhdistelmään kuuluu mm. sosiaalipolitiikka, sosiaalipsykologia ja kasvatustiede. Lisäksi hänellä on Ratkaisukeskeinen työote sosiaali- ja terveysalalla- koulutus, psykoterapiavalmiuksien opinnot sekä kolmivuotinen erityistason perheterapiakoulutus.

Kukaan nimettävistä henkilöistä ei hoida laissa määriteltyjä sovittelutehtäviä ruotsin kielellä. Esitys ruotsin kielellä sovittelevasta henkilöstä tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn myöhemmin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää nimetä VTL Marian Tuomen, VTM Tuuli Mäenpään, VTM Mari Cavénin, psykologi Virpi Lyyran, VTM Tuija Passojan ja VTM Pirjo Luopan suostumustensa perusteella toistaiseksi lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta annetun lain mukaisiksi sovittelijoiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen käräjäoikeus
ilmPassoja Tuija
ilmCaven Mari
ilmLuopa Pirjo
ilmLyyra Virpi
tiedNiinimäki Merja
tiedTeräväinen Liisi
ilmTuomi Marian
tiedVisa Leila