Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22816.09.20149

94-2014 (015, 114)

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisiä tiloja ja organisaatioiden mahdollista yhdistämistä selvittävän työryhmän väliraportti

Tiivistelmä: -

Sosterla § 228

Erikoissairaanhoidon tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 28.8.2014:

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 14.1.2014 § 9 perustaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa yhteisen työryhmän selvittämään psykiatrian yhteisten tilojen ja organisaatioiden mahdollisen yhdistämisen toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Sairaanhoitopiirin hallitus oli tehnyt samansisältöisen päätöksen 17.12.2013. Päätöksen mukaan

Tilatyöryhmän jäseniksi nimettiin seuraavat henkilöt:

VSSHP:n edustajat:

Samuli Saarni, VSSHP johtajaylilääkäri, puheenjohtaja

Hasse Karlsson, Aikuispsykiatrian vastuuhenkilö, professori, ylilääkäri

Juha Koivu, VSSHP Psykiatrian toimialajohtaja

Marjo Saarenmaa, VSSHP Psykiatrian johtava ylihoitaja

Reijo Grönfors, Turunmaan sairaalan johtava lääkäri

Irma Myllylä, Turunmaan aikuispsykiatrian ylilääkäri

Leena Kaatikko, henkilöstön edustaja, VSSHP psykiatrian tulosalue

Turun kaupungin edustajat:

Jyrki Heikkilä, psykiatrian tulosyksikköjohtaja

Hilkka Virtanen, erikoissairaanhoidon tulosaluejohtaja

Jarkko Virtanen, apulaiskaupunginjohtaja

Max Lönnqvist, resurssijohtaja

Markku Oksanen, henkilöstön edustaja, Turun kaupungin psykiatria

Työryhmä on kokoontunut kevään 2014 aikana kolme kertaa. Lisäksi sen asettama päivystyksen alatyöryhmä on kokoontunut kevään 2014 aikana kolme kertaa.

Nykyinen toiminta, tilat ja yhteistyön mahdollisuudet

Sotkanet-tilaston mukaan koko maassa oli vuonna 2012 psykiatrisen laitoshoidon hoitopäiviä 250,5/1000 asukasta. Laskua tässä on vuodesta 2006 alkaen 25,5 %. Psykiatrian tulosalueen kunnissa (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnat pl. Kemiönsaari, Parainen, Punkalaidun ja Turku) psykiatrisen laitoshoidon käyttö oli 149,7 hoitopäivää / 1000 asukasta (muutos vuodesta 2006 -47,9 %). Turunmaan kunnissa 227,6 hoitopäivää /1000 asukasta (muutos vuodesta 2006 (-23,3 %) ja Turun kaupungilla 285 hoitopäivää / 1000 asukasta (muutos vuodesta 2006 -24,8 %).

Saman tilaston mukaan koko maassa oli vuonna 2012 psykiatrisia avohoitokäyntejä 332/1000 asukasta. Nousua tässä on vuodesta 2006 alkaen 23,9 %. Psykiatrian tulosalueen kunnissa (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnat pl. Kemiönsaari, Parainen, Punkalaidun ja Turku) avohoitokäyntejä oli 301 / 1000 asukasta (muutos vuodesta 2006 +12,5 %). Turunmaan kunnissa käyntejä oli 399  /1000 asukasta (muutos vuodesta 2006 (+2,0 %) ja Turun kaupungilla 571 / 1000 asukasta (muutos vuodesta 2006 -7,0 %).

Tilatyöryhmä on koonnut yhteen tiedot Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sekä Turun kaupungin psykiatrian toiminnoista ja henkilöstöresursseista vuonna 2013 (liitteet 1 ja 2).

Tilatyöryhmä toteaa, että nykyisenkaltainen organisointi ei parhaalla mahdollisella tavalla vastaa alueen asukkaiden tarpeisiin eikä palvelujen yhdenvertaiseen saatavuuteen. Se katsoo, että toimintoja yhteen kokoamalla saavutettaisiin merkittäviä synergiahyötyjä potilashoidon tehokkuuteen ja laatuun.

Yhteinen toiminta myös lisäisi houkuttelevuutta henkilökunnalle ja vähentäisi keskinäistä kilpailua osaavasta työvoimasta yhtenäisten, vakiintuneiden toimintakäytäntöjen myötä. Toiminnan yhteinen organisointi tehostaisi sisäisen erikoistumisen mahdollisuuksia sekä edistäisi sisäisten koulutusten järjestämismahdollisuuksia.

Toimintojen yhdistäminen ja tilojen yhteiskäyttö sekä henkilöstön osaamisen laajempi hyödyntäminen on myös kustannustehokasta. Yhteistyön kautta esim. vuodeosastopaikkoja voidaan vähentää huomattavasti suuntaamalla henkilöstöresurssia avo- ja peruspalvelujen tehostamiseen sekä päivystys- ja konsultaatiopalvelujen lisäämiseen. Lisäksi hallinto-, materiaali- ja tukipalvelukustannuksista on mahdollista löytää säästöjä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä on tällä hetkellä käytössään 104 sairaansijaa aikuispsykiatriassa, 14 nuorisopsykiatriassa ja 10 lastenpsykiatriassa. Turun kaupungilla omia, aikuispsykiatrisia sairaansijoja on tällä hetkellä käytössä 131. Tilatyöryhmä arvioi, että toimintoja yhdistämällä ja avohoidon toimintaa tehostamalla sairaansijojen määrää voitaisiin vähentää aikuispsykiatriassa noin neljänneksellä 235:stä 180:een.

Turun psykiatrian arvio

Turun kaupunki arvioi, että yhteistyön myötä sen nykyistä sairaansijamäärää voitaisiin vähentää jopa yli kolmanneksella, 131 paikasta 84 paikkaan. Vähennys voitaisiin toteuttaa niin, että yksi 20 sairaansijan osasto lopetettaisiin kokonaan ja muilla osastoilla vähennettäisiin sairaansijojen määrää ja haettaisiin synergiaetua tuottamalla osastotoimintoja yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa. Turun kaupunki arvioi alustavasti, että tällä osastohoidon vähentämisellä voitaisiin resurssien osittainen siirto avohoitoon huomioiden vuositasolla saada nettosäästöä n. 2 M€. Yhteistyön toiminnalliset vaikutukset sekä kustannusvaikutukset tarkentuvat yksityiskohtaisemman valmistelun myötä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin arvio

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ovat Psykiatrian tulosalueen kunnat käyttäneet jo edellisten vuosien aikana väestöön suhteutettuna vähiten psykiatrisen osastohoidon hoitopäiviä sairaanhoitopiirien joukossa. Yhteistyön lisääminen mahdollistaa nykyistä tehokkaamman ja avohoitopainotteisemman palvelukokonaisuuden, joka taas vaikuttaa hyvin toimiessaan vähentävästi raskaamman hoidon tarpeeseen. Aiemmassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin oman sairaalahoidon keskittämissuunnitelmassa arvioitiin uuden palvelujärjestelmän sairaansijamääräksi aikuispsykiatriassa 97 sairaansijaa, nuorisopsykiatriassa 18 sairaansijaa ja lastenpsykiatriassa 12 sairaansijaa. Mikäli suunnitelmassa esitetty avohoidon päivystysyksikkö saadaan toteutettua, tarvittavien sairaansijojen määrä tulee olemaan 10 – 25 sairaansijaa esitettyä pienempi. Tuolloin Varsinais-Suomen psykiatristen osastopaikkojen lukumäärä voisi uudessa, yhteisessä toimintamallissa laskea nykyisestä 235:stä tasolle 165-180. Tämä pitää sisällään Turunmaan psykiatrian arvion mukaan Paraisilla sijaitsevan osaston korvaamiseksi tarvittavat 10 sairaansijaa.

Sairaansijojen vähenemisestä, hajallaan olevista tiloista luopumisesta ja päivystyksen tehostumisesta saatavan nettosäästön määrä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille tarkentuu yksityiskohtaisemman valmistelun myötä.

Päivystys

Omana osa-alueenaan tilatyöryhmä on käsitellyt mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystysasioita. Työryhmä katsoi, että asiaan liittyen on tarpeen käsitellä nykyisten psykiatristen päivystyspisteiden (6 kpl) keskittämismahdollisuuksia sekä yhteispäivystysten toiminnan kehittämistä mielenterveys- ja päihdepotilaiden kohtaamiseen liittyen.

Työryhmä asetti asian käsittelyyn alatyöryhmän, jonka jäseninä ovat toimineet:

Hasse Karlsson, vastuuylilääkäri, aikuispsykiatria, VSSHP               

Irma Myllylä, ylilääkäri, Turunmaan sairaala, VSSHP

Tero Taiminen, osastonylilääkäri, aikuispsykiatria, VSSHP

Sirpa Vuorinen, ylihoitaja, aikuispsykiatria, VSSHP

Kaarina Tanttu, henkilöstö- ja kehittämispäällikkö, Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos, VSSHP

Jarmo Lehtonen, ylilääkäri, Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos, VSSHP

Leena Kaatikko, henkilöstön edustaja, VSSHP

Jyrki Heikkilä, tulosyksikköjohtaja, ylilääkäri, Turku

Maria Oksanen-Mäkelä, ylihoitaja. Turku

Teija Nummelin, ylilääkäri. Turku

Markku Oksanen, henkilöstön edustaja, Turku

Asiantuntijasihteereinä sekä tilatyöryhmän että päivystysalatyöryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen (Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma/Turun kaupunki) ja osastonhoitaja Olli Oranta (VSSHP).

Koko psykiatriseen päivystykseen liittyen pidetään suurimpana haasteena järjestelmän organisoinnille nykyistä hajautettua psykiatrista sairaalahoitoa, mikä edellyttää jokaisessa sairaalassa omaa päivystystä. Vuoden 2015 alussa voimaan astuva päivystysasetus aiheuttaa monia toiminnallisia hankaluuksia, mitkä saadaan pysyvästi ratkaistua vain sijoittamalla Psykiatrian tulosalueen psykiatriset sairaansijat yhdelle sijaintipaikkakunnalle yleissairaalan läheisyyteen. Päivystyksen järjestämisen kannalta tulisikin pidemmän aikavälin tavoitteena olla toimintojen kokoaminen yhteen ja keskittäminen mahdollisimman suurelta osin yhteiseen kiinteistöön.

Päivystystyöryhmä katsoo, että ensi vaiheessa päivystyksellistä toimintaa tulisi nopeasti kehittää T2-yhteispäivystyksen ja psykiatrian yhteistyöhön ja työnjakoon liittyen. Lähtökohtana tulee olla se, että

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen tiloissa oleva, alun perin päihde- ja mielenterveyspotilaille tarkoitettu tila tulisi saada näille potilaille kohdistettuun päivystyskäyttöön viimeistään marraskuun 2014 alusta. Toiminnan käynnistäminen em. tiloissa edellyttää sitä, että toimintaan olisi käytettävissä ympärivuorokautisesti kahden psykiatrisen sairaanhoitajan työpanos. Tämä tarkoittaisi käytännössä 10 vakanssin siirtämistä muualta tähän toimintaan. Lisäksi toiminta edellyttäisi sitä, että yksikössä toimii virka-aikaan yksi psykiatrian alan lääkäri (myös tämä vakanssi olisi siirrettävä muualta nykyisestä toiminnasta). Yksikkö tulisi toimimaan myös virka-ajan ulkopuolella psykiatrian päivystävän lääkärin asemapaikkana.

Ensi vaiheessa toiminnan kehittämisen tavoitteena on psykiatrian päivystyksen toteuttaminen neljän lääkärin työpanoksella. Yksi etupäivystäjä toimisi Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen tiloissa. Turun kaupungilla olisi oma ja Halikon sairaalalla, Turunmaan sairaalalla sekä Uudenkaupungin sairaalalla yhteinen, liikkuva sairaalapäivystys. Näiden kolmen etupäivystäjän tukena olisi yksi takapäivystäjä. Merkittävämpi kevennys psykiatrian päivystykseen edellyttää sairaalahoidon keskittämistä.

Edellä esitetyn mukainen toiminnan organisointi mahdollistaa toiminnan laadun parantamisen sekä vastaa päivystysasetuksen vaatimuksen siitä, että päivystävältä yksiköltä edellytetään valmiutta arvioida ja seurata potilaan kriisitilanteita avohoitoon ja vapaaehtoisuuteen perustuvilla palveluilla.

Yhteenveto

Yhteenvetona alustavan selvityksen perusteella työryhmä toteaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalueen, Turunmaan psykiatrian ja Turun kaupungin psykiatrian osastohoidon ja erikoispoliklinikoiden keskittämisestä yhteisiin tiloihin saataisiin sekä toiminnallista että laatua parantavaa hyötyä potilashoitoon ja toimintakulut alenisivat. Suuruusluokaltaan osastopaikkojen tarve voisi ideaalisti toimivassa palvelujärjestelmässä vähentyä jopa 55-70 paikalla.

Työryhmä ei tässä vaiheessa ota kantaa kysymykseen organisaatiorakenteesta eli siitä, ovatko toiminnalliset hyödyt samanlaisia toimittaessa yhdessä vai kahdessa organisaatiossa. Työryhmä katsoo tämän olevan ajankohtaista vasta, kun toiminnallinen suunnitelma yhteisissä tiloissa toimimiseksi valmistuu.

Päivystysyhteistyön kehittämiseksi tulisi kuitenkin ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin huomioiden päivystysasetuksen voimaantulo 1.1.2015

Työryhmä on hyväksynyt väliraportin kokouksessaan 20.8.2014 ja esittää, että

Vastaava asia on sairaanhoitopiirin hallituksen käsittelyssä seuraavassa kokouksessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 28.8.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSoini Taina
tpvVirtanen Hilkka