Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta21802.09.20145

8924-2014 (46)

Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan toimintojen yhdistäminen

Tiivistelmä:

Sosiaalityön tulosalue on esittänyt Uudistamisohjelma 2:n yhteydessä Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan yhdistämistä niin, että yksiköiden toiminnot keskittyvät Sillankorvan nykyisiin tiloihin vuoden 2015 aikana. Kustannussäästöt syntyvät Sirkkalan päiväkeskuksen pois jäävistä vuokramenoista ja toimintojen yhdistämisestä syntyvistä henkilöstöhyödyistä. Uusi yksikkö voi toimia yhden johtajan alaisuudessa. Toimintojen yhdistämisellä tavoitellaan kotiin annettavien ohjaajapalveluiden vahvistamista keskitetyissä tukiasuntoyksiköissä.

Sosterla § 218

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 22.8.2014:

Sirkkalan päiväkeskus toimii puutalossa os. Sirkkalankatu 18. Päiväkeskuksen palvelut on suunnattu turkulaisille päihdeongelmaisille ja asunnottomille henkilöille. Se on matalan kynnyksen toimipiste, jossa päihdeongelmaisella on mahdollisuus viettää arkipäiväänsä selvin päin, aterioida, peseytyä, pestä pyykkiä ja viettää aikaa harrasteiden parissa. Henkilökunta auttaa viranomaisasioiden hoidossa ja antaa asiakkaan tarvitsemaa palveluohjausta. Palveluverkossa päiväkeskustoiminta kuuluu päihdehaittoja vähentävien palveluiden piiriin.

Sirkkalan päiväkeskuksen asiakaskäyntien määrä on ollut keskimäärin 11.500 vuosina 2009 - 2012. Vuoden 2013 alusta päiväkeskuksessa ateriointi on ollut maksutonta, ja asiakaskäyntien määrä on samalla selvästi kasvanut. Asiakaskäyntien määrän kasvu asettaa sekä henkilöstön käytölle että tiloille erityisiä vaatimuksia. Päiväkeskuksen nykyiset tilat ovat monine huonetiloineen hankalat valvoa asiakasmäärän kasvaessa liki 15.000:een.

Sillankorvan ensisuoja toimii os. Konsankuja 12. Sillankorva tarjoaa tilapäisasumista asunnottomille päihdeongelmaisille. Päihteettömällä osastolla asiakas saa peruspalveluiden lisäksi neuvontaa ja ohjausta jatkohoitopaikkaan/asumispalveluun siirtymiseen. Sillankorva ottaa vastaan myös asunnottomia päihtyneitä. Päihtyneiden osalta on neuvonnan ja ohjauksen lisäksi tavoitteena myös päihteiden käytöstä johtuvien haittojen vähentäminen.

Sillankorvan ensisuojan asiakasmäärät nousivat jonkin verran v. 2011, kun päihdehuollon asumispalveluiden kilpailutuksen myötä ns. vanhat palveluntuottajat jäivät pois. Tarve tehdä perusteellista asumispalvelutarpeen arviointia niin, että asiakas oli ympärivuorokautisesti Sillankorvassa tuli tärkeäksi asiakkaalle soveltuvimman asumispaikan määrittelemiseksi. Tämän kaltainen tarve on vuosien kuluessa näyttänyt vähentyvän, ja palvelutarpeen arviointi tehdäänkin enenevässä määrin asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityöntekijän vastaanotolla. Sillankorvan käyttöaste on jonkin verran noussut vuodesta 2009, mutta pysyttelee edelleenkin vain 62 %:in tuntumissa.

Liite 1Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan asiakastilastot ja menot

Kun tarkastellaan yksiköiden vuosikustannuksia, tulee Sirkkalan päiväkeskuksen asiakaskäynnin hinnaksi n. 18 €/käynti. Kustannus on vähäinen ottaen huomioon toiminnan vaikutukset päihdehaittojen ehkäisyssä. Sillankorvan ensisuojan vuorokausihinnaksi tulee 110 €/vrk, kun huomioidaan sekä päihtyneiden osaston että päihteettömien osaston hoitopäivät. Vertailukohtana esim. palveluasumista tarjoavan Niuskalan hoitokodin hoitopäivähinta on 99 €/vrk (henkilöstöä myös yöllä).

Sillankorvan päihtyneiden osastoa käyttää päivittäin keskimäärin 20 päihtynyttä, joista säännöllisesti majapaikkanaan n. puolet näistä henkilöistä. Muiden osalta on kyse enemmän tai vähemmän tilapäisestä yöpymistarpeesta. Päihtyneiden vastaanoton järjestäminen muualla kuin Sillankorvan nykyisissä tiloissa aiheuttaa väistämättä kustannusten nousua. A-klinikan selviämisasemalle on mahdollista ohjata päihtyneitä, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista seurantaa ja ovat ohjattavissa esim. katkaisuhoidon palveluihin ja sieltä edelleen päihdehuollon asumispalveluiden piiriin.

Päihdepalveluissa hoitoketjujen parantaminen ja portaittaisen asumismallin vahvistaminen edellyttävät riittävää tukea erityisesti kotona asumiselle. Tällä hetkellä tuetun asumisen ohjaajaresurssi on riittämätön varmistamaan asumisen jatkuvuutta päihdehuollon keskitetyissä tukiasuntoyksiköissä. Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan toimintojen yhdistäminen samoihin tiloihin Konsankuja 12:een tuo henkilöstön käytössä synergiaetuja ja mahdollistaa resurssin kohdentamista aiempaa vahvemmin kotiin annettaviin palveluihin.

Uudistamisohjelma 2:n yhteydessä sosiaalityön tulosalue esitti Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan yhdistämistä niin, että yksiköiden toiminnot keskittyvät Sillankorvan nykyisiin tiloihin. Kustannussäästöt syntyvät Sirkkalan päiväkeskuksen pois jäävistä vuokramenoista ja toimintojen yhdistämisestä syntyvistä henkilöstöhyödyistä. Uusi yksikkö voi toimia yhden johtajan alaisuudessa. Kummankin yksikön johtaja on toimintojen yhdistämistä suunnittelevassa työryhmässä. Sillankorvan ensisuojassa pidetään yksiköiden toimintojen yhdistämistä koskevassa asiassa yt-kokous 29.8.2014 ja Sirkkalan päiväkeskuksessa 1.9.2014. Yt-kokouspöytäkirjat ovat nähtävissä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa.

OheismateriaaliSillankorvan ensisuojan ja Sirkkalan päiväkeskuksen yt-kokousmuistiot

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan toiminnat yhdistetään selostusosassa esitetyllä tavalla niin, että yhdistetty yksikkö aloittaa toimintansa 1.8.2015.  

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6.

Karlssonin Höltän kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Lampi, Karvonen, Lähteenmäki, Rotgers ja Engdahl.

Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Lauren, Begiri, Alvesalo, Vänttinen, Haltsonen ja Rosenlöf.

Ennen äänestystä esittelijä lisäsi päätösehdotuksen loppuun: Tällä päätöksellä ei päihtyneiden päivystystoimintaa lakkauteta.

Jakelu

palNiinimäki Merja
palVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 218
Liite 1:Sirkkalan päiväkeskuksen ja Sillankorvan ensisuojan asiakastilastot ja menot