Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20626.08.20145

14378-2013 (440)

Vastaus kaupunginvaltuutettu Riitta Karjalaisen ikääntyneiden asumisolosuhteiden parantamiseksi Turussa koskevaan valtuustoaloitteeseen

Tiivistelmä:

Valtuutettu Riitta Karjalaisen ym. valtuustoaloitteessa 16.12.2013 esitetään, että Turku alkaa aktiivisesti kehittämään yli toimialojen (ympäristötoimiala, hyvinvointitoimiala, vapaa-ajan toimiala ym.) yhteistyötä ikääntyneiden asumisen parantamiseksi ja kotona asumisen turvaamiseksi.

Sosterla § 206

Palvelujohtaja Seija Arve, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja korjausneuvoja Mika Palmroos 2.6.2014:

Valtuutettu Riitta Karjalainen ym. esittävät viisi kysymystä, ikääntyneiden asumisen parantamiseksi, jotta kotona asuminen on mahdollista. Kysymykset ovat

Aloitteessa todetaan, että Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmassa vuosille 2013- 2017 on huomioitu, että ikääntyneiden suomalaisten väestökehitys on tulevina vuosina nopeaa. Erityisesti hyvin iäkkäiden osuus kasvaa eliniän pitenemisen ja suurten ikäluokkien vaikutuksesta. Siksi on huolehdittava sekä esteettömien asuntojen tarjonnasta niin että ikäihmisten ei tarvitse muuttaa palvelutaloon. On tartuttava hissittömien kerrostalojen korjaamiseen ja avustamiseen hissien rakentamiseksi. Myös asuinympäristöjen turvattomuus ja sosiaalisten kohtaamispaikkojen puute aiheuttavat haasteita ikääntyneiden kaupunkiasumisessa. Valtion keinoina ovat asuntokannan korjaamisen avustaminen sekä palveluasuntojen tuottaminen. Vanhuspalvelulaki painottaa kotona asumista, jolloin asuinolot, liikennepalvelut ja ympäristön esteettömyys ovat osa suunnitelmaa.

Liite 1Valtuutettu Riitta Karjalaisen ym. valtuustoaloite

Valtakunnallisen Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman (2013-2017) tärkeimmät toimenpidelinjaukset ovat taloudellinen ja strateginen varautuminen ikääntyneiden asumistarpeisiin, esteettömyyden ja asuntojen korjaamisen edistäminen mm. hissien rakentamisen tukeminen, esteettömien asuntojen lisääminen uudisrakentamisessa, monipuolisten asumisratkaisujen mahdollistaminen kuten palveluasuminen tai yhteisöllinen asuminen sekä ikääntyneiden toimintakyvyn tukeminen asuinympäristöjä parantamalla

Turun kaupungilla on edustaja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ohjausryhmässä. Vuoden 2014 alussa käsitellyn kehittämisohjelman suunnitelmassa on painotettu mm ikääntyneiden asumisen, asuinympäristön ja palvelujen toimivaa kokonaisuutta, tiedon tuottamista ikääntyneiden asumisen ennakointiin ja varautumiseen, tiedotuskampanjan toteuttamista sekä asumisen esteettömyyttä että turvallisuutta.

Ympäristöministeriössä (2012) on esitetty vahvana taloudellisena perusteluna ikääntyneiden asuntojen korjausten ja hissien rakentamisen tukemiseen sitä, että paremmat asuinolot ja esteettömyys voivat myöhentää laitoshoitoon tai palveluasumiseen siirtymistä ja vähentää myös kotihoidon ja palvelujen tarvetta, kun asukas pääsee itse esim. kauppaan ja muihin palveluihin. On arvioitu, että hissitalossa voisi omassa kodissa asua 4–7 vuotta kauemmin kuin hissittömässä talossa.

Turussa vanhojen kerrostalojen suurimpia haasteita ovat niiden hissittömyys tai niissä olevien hissien pieni koko. Turussa hissittömiä kerrostaloyhtiöitä on vielä arviolta 1 000 ja ne sijoittuvat pääosin 1960 – 80-luvuilla rakennettuihin kaupunginosiin. Näistä taloista useat ovat kolmikerroksisia.  Kaupunkiin on perustettu asuinrakennusten hissihanke, jonka tavoitteena on parantaa asuinrakennusten esteettömyyttä rakentamalla ko. kerrostaloihin hissejä. Turun kaupunkiin perustetun hissityöryhmän tavoitteena on saada liikkeelle vuosittain 10 - 15 hissihanketta Turussa. Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos on saanut Kiinteistösäätiöltä rahoituksen palkata 3 kuukaudeksi Turun ammattikorkeakouluopiskelijan kartoittamaan kaikki Turun hissittömät porrashuoneistot kesän 2014 aikana.

Kaupungissa on käytössä hissiavustukset, joihin saadaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kautta 50 % kustannustuki. Monella kaupungilla on lisäksi oma hissiavustuksensa, joka on yleensä noin 10 % hankkeen kustannuksista. Naantalissa ja Tampereella tuki on jopa 15 %. Turun kaupunki tukee hissien rakentamista 5.000 €/hissi. Lisäksi Turun kaupunki edistää kaavoitus- ja lupamenettelyin lisäkerrosten toteuttamista kolmikerroksisiin kerrostaloihin, jolloin saatavalla rakennusoikeuden myyntituotolla voidaan osittain rahoittaa hissien rakentamista.

Kaupungin hissityöryhmä järjesti 14.5.2014 yhteistyössä Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen kanssa seminaari-illan esteettömästä asumisesta. Syksyllä 2014 suunnitellaan pidettävän erillinen hissirakentamiseen liittyvä infopäivä. Näin voidaan lisätä kaupunkilaisten ja taloyhtiöiden tietoisuutta asiasta ja siten parantaa korjausavustusten saatavuutta. Turun rakennusvalvonnassa koko lupakäsittelijähenkilöstö on kouluttautunut esteettömyysmääräyksiin ja yksikössä työskentelee esteettömyysasiamies.

Turun kaupungin Asunto- ja maankäyttöohjelma on tehty vuosille 2009-2013. Varsinaista ikääntyneiden asumisohjelmaa ei kaupungissa ole, mutta sen sijaan kaupungin kaavoitussuunnitelma on vuosille 2014-2018. Turussa rakentuva kaupunki ja ympäristösuunnittelussa (2014) panostetaan yhdyskuntasuunnitteluun ja palveluiden jatkuvaan tiivistyvään yhteistyöhön, koska vaatimuksena on estää yhdyskuntarakenteen hajoamista. Hajanaisessa ja laajalle levittyvässä kaupunkirakenteessa puolestaan laadukkaiden ja lähellä sijaitsevien arkisten palveluiden toteuttaminen hankaloituu. Myös uusien, tekniikan tuomien mahdollisuuksien toivotaan edistävän ikääntyvien kotona-asuvien itsenäistä suoriutumista.

Turun kaupunkisuunnittelu on ollut mukana uuden vanhuspalvelusuunnitelman kokoamisessa. Keskeiset kaupunkisuunnittelukohteet (uudet asuinalueet) sisältävät tavoitteita, joissa ikäihmisten asuminen halutaan integroida luontevaksi osaksi koko yhdyskuntarakennetta. Valmistuvassa vanhuspalvelusuunnitelmassa poikkihallinnollinen yhteistyö on ollut laajaa ja tällä tavalla on parannettu ikäihmisten palveluiden kokonaiskuvaa eri toimialueille. Kaupungin kaavoituksessa kaupunkisuunnittelukohteita on ohjelmoitu. Niitä toteutetaan ajatuksella, että täydennysrakentamisella parannetaan alueen toimivuutta ja näin saadaan sekä lähipalvelut että joukkoliikenneyhteydet säilymään.

Hyvinvointitoimialalla ikäihmisten kodin korjaustarpeita arvioidaan kotikäyntien yhteydessä sekä sairaalasta kotiutuvien ikäihmisten tukena olevan kotiinkuntoutumistiimin kotikäyntien aloitteesta. Molempien toimijoiden lähtökohtana on turvallisen kotona-asumisen mahdollistuminen. Korjausehdotukset toteutetaan yhteistyössä avustuskäytännöistä vastaavien henkilöiden avustuksella.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.8 2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa kyseisen vastauksen kaupunginvaltuutettu Riitta Karjalaisen ym. valtuustoaloitteeseen ikääntyneiden asumisolosuhteiden parantamiseksi Turussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastKarjalainen Riitta


Liitteet:

Sosterla § 206
Liite 1:Valtuutettu Riitta Karjalaisen ym. valtuustoaloite