Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20926.08.20148

1315-2013 (419, 033)

Lastensuojelun kansalliset palveluprosessit (KAPSA 2) -hanke

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialalla on valmisteltu valtionavustuksen hakemista Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta lastensuojelun valtakunnallisten toimintaprosessien ja asiakirjojen käyttöönottoon. THL:n Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon operatiivisen ohjauksen yksikkö (OPER) tarjoaa tukea kehittämistyöhön, jossa edistetään tai otetaan käyttöön valtakunnallisia määrittelyjä. Valtionavustusten hakuaika on kerran vuodessa ja seuraava hakuaika on 30.9.2014.

Sosterla § 209

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja projektipäällikkö Jaakko Penttinen 25.6.2014:

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kansallisen kehittämisen tilanne

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sosiaali- ja terveyspalveluissa siirrytään valtakunnallisiin tietojärjestelmäpalveluihin. Kansalliset tietojärjestelmäpalvelut mahdollistavat asiakastietojen tehokkaan hallinnan, asiakastietojen ajantasaisuuden ja saatavuuden eri palvelupisteissä, asiakkaiden pääsyn omiin tietoihinsa, asiakastietojen paremman tietoturvan ja sähköisen arkistoinnin.

Sosiaalialan kansallista yhtenäistämistä on valmisteltu kansallisessa Tikesos-hankkeessa 2005–2011. Hankkeessa on laadittu sosiaalialan yhtenäiset tietomäärittelyt ja asiakirjakuvaukset, kuvattu toimintaprosessit sekä laadittu kehittämispolku sosiaalialan tiedonhallinnan kansallisen kehittämisen seuraaville askelille. Tikesos-hankkeen päättymisen jälkeen sosiaalialan tiedonhallinnan ja tietoteknologian kehittäminen jatkuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon operatiivisen ohjauksen yksikön vastuulla (Oper). Sosiaalihuollon sähköiset toimintamallit ja kansallinen arkistointi ovat tällä hetkellä määrittely- ja päätöksentekovaiheessa.

Lastensuojelun kansalliset toimintaprosessit (KAPSA 2) -hanke

Hyvinvointitoimialalla on valmisteltu valtionavustuksen hakemista Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta lastensuojelun valtakunnallisten toimintaprosessien ja asiakirjojen käyttöönottoon. Valmisteltu hanke on täydentää hyvinvointitoimialalla käynnissä olevaa Kansalliset palveluprosessit ja sähköinen asiointi (KAPSA) -projektia, jossa otetaan käyttöön kansalliset toimintaprosessit ja asiakasasiakirjat toimeentulotuessa, aikuis- ja lapsiperhesosiaalityössä, päihdehuollossa ja pitkäaikaistyöttömien työllistymistä edistävissä palveluissa. 

Lastensuojelun kansalliset toimintaprosessit (KAPSA 2) -hankkeen tavoitteena on uudistaa hyvinvointitoimialalla lastensuojelun toimintaprosessit ja asiakasasiakirjat kansallisten määritysten mukaisiksi. Hanke valmistaa hyvinvointitoimialan liittymistä sosiaalihuollon tulevaan kansalliseen arkistoon KanSaan, joka kokoaa yhteen kaikki sosiaalihuollon asiakastiedot yhteen tietovarantoon.

Hankkeen arvioitu aikataulu on seuraava:

Tammikuu 2015                 Hankkeen käynnistäminen ja projektihenkilöstön rekrytointi

Helmi-huhtikuu 2015          Lastensuojelun palveluprosessien nykytilan kuvaaminen

Touko-syyskuu 2015         Lastensuojelun palveluprosessien kehittäminen kansallisten määritysten mukaisesti

Loka-marraskuu 2015       Lastensuojelun kansallisten palveluprosessien käyttöönoton valmistelu

Joulukuu 2015                   Lastensuojelun kansallisten palveluprosessien käyttöönotto             

Hankkeen kokonaisbudjetin vuodelle 2015 on arvioitu olevan noin 200 000 euroa, josta noin 85 % on henkilöstömenoja. Hankkeen osapuolten oman rahoitusosuuden tulee pääsääntöisesti olla vähintään 25 prosenttia (25 %) valtionavustukseen oikeuttavista kustannuksista eli 50 000 euroa.

Valtionavustusten seuraava hakuaika on 30.9.2014. THL tekee kirjallisen päätöksen avustuksen myöntämisestä kahden kuukauden (2kk) kuluessa hakuajan päättymisestä.

Hanke organisoidaan siten, että hankkeen toteutuksesta vastaan hankkeen projektipäällikkö, joka raportoi hankkeen ohjausryhmälle. Projektipäällikön lisäksi hankkeeseen tarvitaan hankkeen koko ajaksi kaksi kokoaikaista projektityöntekijää.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä hankkeen tilanteen tiedokseen ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan jatkovalmistelemaan valtionavustushakemusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvPenttinen Jaakko
tiedVisa Leila