Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta17210.06.20147

10166-2012 (033, 015)

Turun kaupungin sitoutuminen Kaste-ohjelman Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeen jatkohankkeeseen

Tiivistelmä:

Turun hyvinvointitoimialan hallinnoimalle Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeelle on valmisteltu jatkohankesuunnitelma, joka on tarkoitus jättää valtioneuvostolle 30.9.2014 mennessä. Hanke toteutetaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella, ja sen hallinnoinnista vastaa Turun kaupunki. Päätarkoituksena on lisätä riskiryhmien osallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä sekä juurruttaa Palvelu-muotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeessa kehitettyjä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja. Tässä esitetään, että peruspalvelulautakunta merkitsee hankevalmistelun nykytilan tiedokseen ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan hakemaan valtion-avustusta.

Sosterla § 172

Tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola ja projektipäällikkö Niina Jalo 13.5.2014

Kaste-ohjelma

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa Kaste-ohjelmassa on määritelty sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustyön tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi vuosille 2012–2015. Ohjelma kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten asiantuntijoiden ja kansalaisten esille nostamiin uudistustarpeisiin, ja siinä nivotaan yhteen hallitusohjelma ja sosiaali- ja terveysministeriön strategian mukainen säädös-, resurssi- ja vuorovaikutusohjaus.

Kaste-ohjelman tavoitteena on, että hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat ja että sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ja palvelut on järjestetty asiakaslähtöisesti. Painopistettä siirretään ongelmien hoidosta fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin aktiiviseen edistämiseen ja ongelmien ehkäisemiseen koko väestössä.

Kaste-ohjelman tavoitteiden saavuttamista ja toimeenpanoa tukevat sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustukset. Hankerahoitusta on haettavissa 14,2 miljoonaa euroa vuosille 2015–2017.

Kaste-ohjelman kautta jaettavan rahoituksen lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi yhteistyössä eri rahoittajatahojen (esim. RAY, Tekes) kanssa muuta kunnille, kuntayhtymille, järjestöille ja yrityksille tarkoitettua sosiaali- ja terveydenhuollon hankerahoitusta. Hankerahoituksen lisäksi eri toimijat käyttävät omia resurssejaan ohjelman linjausten mukaiseen uudistustyöhön.

Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille –hanke

Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hanketta valmisteltiin Turussa laaja-alaisesti vuonna 2012. Kevään 2012 aikana selvitettiin terveydenhuollon potilasvirtoja, minkä yhteydessä tunnistettiin muuallakin havaittu tilanne: noin neljäsosa asiakkaista käyttää kaksi kolmasosaa palvelutarjonnasta. Yhtenä merkittävänä palvelujen suurkäyttäjäryhmänä ovat päihde- ja mielenterveysongelmaiset. Samanlaista palvelujen liikakäyttöön liittyvää problematiikkaa esiintyy myös muissa Länsi-Suomen Kaste-ohjelma-alueen kunnissa.

Potilasvirta-analyysin tulokset on esitelty peruspalvelulautakunnalle 3.10.2012 § 344.

Paljon palveluita tarvitsevien hoitoprosessien haltuun ottamiseksi ja parempia hoito- ja palveluketjujen kehittämiseksi valmisteltiin Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeen suunnitelma vuosiksi 2013-2015. Turun peruspalvelulautakunta hyväksyi 4.12.2012 § 406 päätöksellään hankesuunnitelman ja oikeutti Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan hakemaan hankkeelle valtionavustusta. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 6.3.2013 tekemällään päätöksellä Turun kaupungille 1,5 miljoonan euron valtionavustuksen Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeeseen. Hankkeen valtionavustuksen perustaksi hyväksyttiin 2 miljoonan euron kustannukset.

Hankkeen tavoitteena on luoda riskiryhmien tarpeista lähtevä yhteinen toimintamalli, jossa sosiaalityön, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille saadaan rakennettua eheä palvelukokonaisuus, jossa painopiste siirtyy lääkinnällisestä kuntoutuksesta sosiaaliseen. Tavoitteena on myös selvittää palvelujen suurkäyttöä ja vähentää palveluja paljon käyttävien määrää.

Tavoitteisiin pyritään luomalla asiakaslähtöisiä, vaikuttavia ja räätälöityjä palveluita. Tässä palvelumuotoilu ja johtaminen ovat keskeisessä asemassa. Tarkoituksena on rakentaa olemassa olevista palveluista palvelujen käyttäjien kannalta mielekkäitä, tarkoituksenmukaisia, mutta myös kustannustehokkuudeltaan järkeviä palvelukonsepteja, joita voidaan monistaa ja ottaa käyttöön myös kansallisesti muissa kaupungeissa.

Palvelumuotoilu perustuu syvälliseen asiakasymmärrykseen, käyttäjätiedon hankkimiseen ja hyödyntämiseen, palvelujen demokraattiseen yhteissuunnitteluun ja palvelukonseptien rakentamiseen. Kaste-hankkeesta tekee kansallisesti merkittävän nimenomaan se, ettei palvelumuotoilua ole tähän mennessä sovellettu systemaattisesti julkishallinnossa eikä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Näin ollen hankkeeseen kohdistuu oletettavasti paljon odotuksia ja kiinnostusta.

Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille –hanke käynnistyi kevään ja syksyn 2013 aikana Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Turun hyvinvointitoimiala hallinnoi hanketta ja siinä on mukana 23 kuntaa sekä Satakunnan sairaanhoitopiiri.

Hanke on lähtenyt aktiivisesti kartoittamaan asiakastietoa ja asiakasymmärrystä ja suunnittelemaan uusia palvelukonsepteja yhdessä palvelujen käyttäjien ja niiden tuottajien kanssa. Uudet muotoutumassa olevat palvelumallit liittyvät muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatioon, terveyshyötymallin soveltamiseen, mielenterveyskuntoutujien avohuollon palveluprosessin kehittämiseen, sairaalasta kotiutuksen ohjaukseen sekä asumisen tuen tarpeen arviointiin.

Hankkeessa on kehitetty ja pilotoitu asiakaslähtöisiä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöhön pohjautuvia toimintamalleja, ryhmämuotoisia palveluja sekä kokemusasiantuntijoiden antamaan vertaistukeen pohjautuvia tukimuotoja paljon palveluita käyttäville asiakkaille.

Nyt meneillään oleva hanke päättyy lokakuussa 2015 eli kehittämistyöhön on jäljellä noin 15 kuukautta. Kehitettävien toimintamallien käyttöönotto, levittäminen ja juurruttaminen osaksi organisaatioiden perustyötä vaatisivat kuitenkin pidemmän muutosprosessin. Myös palveluiden johtamisessa tapahtuvat muutokset edellyttäisivät lisää aikaa.

Jatkohankkeen valmistelu

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämiseksi toteutetaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella 2015–2017 kaksivuotinen jatkohanke, jonka päätarkoituksena on juurruttaa PPPR-hankkeessa riskiryhmien osallisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi kehitettyjä toimintamalleja. Keskeiset kohderyhmät ovat palveluja paljon käyttävät asiakkaat ja potilaat sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaat.

Hankkeessa toteutuvat seuraavat Kaste-ohjelman osa-ohjelmat:

 •      Riskiryhmien mahdollisuutta osallisuuteen, hyvinvointiin ja terveyteen parannetaan.

 •      Palvelurakennetta ja peruspalveluja uudistetaan.

 •      Tieto ja tietojärjestelmät saatetaan asiakkaiden ja ammattilaisten tueksi.

 •      Johtamisella tuetaan palvelurakenteen uudistamista ja työhyvinvointia.

Jatkohanketta on valmisteltu Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla kevättalvesta keväästä 2014 lähtien. Hankekokonaisuutta ja siihen kuuluvan Turun kehittämisosion valmistelutyötä ovat johtaneet tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola ja projektipäällikkö Niina Jalo.

Jatkohanke jatkaa Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeen kehittämien toimintamallien kehittämistä ja juurruttamista. Omilla kehittämisosioillaan ovat mukana Turku, Pori, Raisio, Rauma, Salo, Aikuiskaste-hankekunnat (Akselikunnat: Mynämäki, Nousiainen, Masku; Härkätien sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alue: Lieto, Tarvasjoki, Marttila, Koski; Vakka-Suomen kunnat: Uusikaupunki, Laitila, Vehmaa, Kustavi, Taivassalo, Pyhäranta; Naantali, Raisio, Paimio, Pöytyä, Sauvo, Somero) sekä Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vasso, Pirkanmaan sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos, alueen ammatti- ja tiedekorkeakoulut, A-klinikkasäätiö, mielenterveysalan järjestöt, seurakunnat ja potilasjärjestöt.

Hankkeen kustannukset

Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset vuosille 2015-2017 ovat noin 2 277 000 €, josta valtionavustuksen osuus on 75 %. Hankkeen hallinnoijana toimii Turun kaupunki, ja hallinnoinnista aiheutuneet kustannukset on sisällytetty yhteiseen budjettiin siten, että omavastuut jaetaan kunnille kehittämisosioiden budjettien suhteessa. Omarahoitusosuudesta osa voidaan kompensoida työsuorituksella.

Eri kehittämisosioiden budjettiosuudet ja hankekokonaisuuden loppusumma saattavat täsmentyä valmisteluprosessin viimeistelyvaiheessa. Hankekokonaisuuden loppusumma jää joka tapauksessa alle kolmen miljoonan euron.

KehittämisosioOmarahoitusosuus (€) Haettava valtionosuus (€)

Kustannukset

yhteensä (€)

Yhteinen hallinto 92 000  276 000  368 000 
Turku 163 250  489 750  653 000 
Pori 83 000  249 000  332 000 
Rauma 64 000  192 000  256 000 
Salo 31 406  94 219  125 625 
Aikuiskastehankekunnat 58 000  174 000  232 000 
Satakunnan sairaanhoitopiiri 47 500  142 500  190 000 
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 30 000  90 000  120 000 
Yhteensä 569 156 € 1 707 469 € 2 276 625 €

Valmisteluprosessin yhteydessä asiaa on esitelty elokuussa Turun sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmässä (14.5) ja Kaste-ohjelman Länsi-Suomen aluejohtoryhmässä (15.5.).

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 19.5.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeen valmistelutilanteen ja oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen jättämään hankesuunnitelman edellyttämän valtionapuhakemuksen sosiaali- ja terveysministeriölle 30.9.2014 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJalo Niina
tpvSannola Päivi