TURUN KAUPUNGIN VANHUSNEUVOSTO   LAUSUNTO

 

 

            14.5.2014

 

 

Vanhusneuvoston lausunto ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelmaan

 

Hyvinvointitoimiala on laatinut ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelman, joka on hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 6.3.2014 § 58. Tuotantosuunnitelman lähtökohtana ovat olleet vanhuspalvelulain (28.12.2012/980) ja laatusuosituksen linjaukset, joita ovat yksiportaisuus ja se, etteivät vanhukset asu enää laitosmaisissa hoitoympäristöissä, vaan tehostetuissa palveluasumisyksiköissä.

 

Ympärivuorokautisen hoidon sisäisen palvelurakenteen kehittäminen vanhuspalvelulain ja laatusuositusten linjausten suuntaan edellyttää vanhainkotihoidon ja pitkäaikaissairaanhoidon toimintamallin kehittämistä tehostetuksi palveluasumiseksi. Tuotantosuunnitelman mukaiseen toimintamalliin siirtyminen tarkoittaa Turussa vanhuspalvelun pienten yksiköiden korvaamista suuremmilla yksiköillä.

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta pyytää vanhusneuvoston lausuntoa erityisesti ensimmäisen vaiheen valmistelun osalta sekä kokonaisvalmistelun vaiheistuksesta. Lausunnon tulisi olla käsittelyssä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokoukseen 20.5.2014 mennessä.

 

Vanhusneuvoston lausunto

 

Vanhusneuvosto tukee ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelmaa seuraavilla reunaehdoilla:

 

Suunnitelmassa tulee tavoitteena olla hoitopaikan pysyvyys

Suunnitelmassa tulee turvata ulkoilumahdollisuudet

Suunnitelmassa tulee huomioida puolisoiden yhdessä asumisen mahdollisuus

Suunnitelmassa tulee taata viihtyisä asuinympäristö, joka pitää sisällään riittävän tilavat, turvalliset, esteettömät ja kodikkaat tilat, jotka tukevat omatoimisuutta. Kodikkuus tulee taata, vaikka kyseessä on suurempi yksikkö

Vanhusneuvosto on vanhussuunnitelmaa koskevassa lausunnossaan kirjannut uuden monimuotoisen palvelutalon rakentamisen ja huomauttaa, että kyseisessä tuotantosuunnitelmassa paikkamäärä t eivät lisäänny.

 

Lopuksi vanhusneuvosto toteaa, että se haluaa olla jatkotyöskentelyssä aktiivisesti mukana.

 

 

 

 

Turussa 14.5.2014

 

Vanhusneuvoston puolesta

toimeksi saaneena

 

Eija Salmiosalo

Vanhusneuvoston sihteeri