Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15420.05.201413

4549-2014 (035)

Esitys kuolinpesien säästörahaston vuoden 2013 tuoton käyttämisestä vanhustenhuollon kalusteiden ja apuvälineiden hankkimiseksi

Tiivistelmä: -

Sosterla § 154

Vanhuspalvelut, tulosaluejohtaja Sari Ahonen, kotihoidon vs. johtaja Tuija Hassinen-Laine, ympärivuorokautisen hoidon vs. johtaja Kirsi Kiviniemi, geriatrisen sairaalahoidon ylihoitaja Tuulia Koponen 09.05.2014:

Turun kaupungilla on rahasto, jonka tarkoituksena on valtioneuvoston tai valtiokonttorin päätöksillä kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästöjen kokoaminen ja käyttö luovutuspäätöksissä mainittuihin tarkoituksiin. Kuolinpesien varat on myönnetty vanhustenhuollon toimintayksiköiden rakentamiseen, peruskorjauksiin ja kalustamiseen.

Kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2013 oli 373.822,52 euroa eli laskettuna vuoden 2013 alun pääomalle 5,66 %.

Konsernihallinnon Talous- ja strategiaryhmä suosittelee rahaston jakokelpoisen tuoton jakamisessa pidättyvyyteen ja jakamaan enintään kolmasosan eli 120.000 euroa.

Hyvinvointitoimialan vanhuspalvelujen tulosalueella on tavoitteena vanhusten voimavaralähtöinen hoito ja huolenpito. Hoito ja huolenpito kattavat niin fyysisen, sosiaalisen, kognitiivisen kuin psyykkisen toimintakyvyn tukemisen. Asuinympäristöllä on tärkeä merkitys toimintakyvyn parantamisessa. Asuinympäristön tulee kannustaa liikkumaan ja yhteisölliseen toimintaan niin sisätiloissa kuin piha-alueellakin.

Ympärivuorokautisessa hoidossa tavoitteena on tukea vanhusten jäljellä olevia voimavaroja ja mahdollistaa yhteisölliset, virikkeelliset ja mielihyvää tuottavat tuokiot. Tätä tarkoitusta tukevat mm erilaiset liikkumisen apuvälineet ja kuntoilulaitteet sekä sisä- että ulkokäyttöön, piha-alueiden kalusteet ja rakennelmat sekä ruokailuun ja hoitotilanteisiin liittyvät apuvälineet.

Geriatrisessa sairaalahoidossa on hoidettavana yhä huonokuntoisempia vanhuksia, joiden kuntoutumisen tueksi tarvitaan erilaisia apuvälineitä. Käytössä olevien apuvälineiden tulee olla asianmukaisia ja toimivia, jotta potilasturvallisuus toteutuu. Apuvälineillä on merkitystä mm. kaatumisten ja kaatumistapaturmien ennalta ehkäisyssä. Jakokelpoisen tuoton osalta hankintoja voinee olla hyvä tehdä myös saattohoitohuoneiden varustamiseksi sekä ulkoiluun tarvittavien välineiden ja asusteiden hankkimiseksi.

Kotihoidon tulosyksikön alaisen päiväkuntoutustoimintaan esitetään hankittavaksi kuntoutuksen apuvälineitä, kuntosalilaitteita ja pihakalusteita. Ennaltaehkäiseviin palveluihin esitetään hankittavaksi kalusteita, kuntosalilaitteita ja tasapainoharjoitteluvälineistöä.

Hankintojen yhteisarvo tulee olemaan korkeintaan 120.000 euroa ja yksikkökohtaisista hankinnoista tehdään päätökset resurssijohtajan toimesta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.5.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahastosta myönnettäisiin sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2014 talousarvioon 120.000 euroa vanhuspalvelujen tulosalueelle hoito- ja kuntoutusapuvälineiden sekä kalusteiden hankintaa varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus