Hyvinvointitoimiala

1299-2014

 

Työnetsijäpalvelut 1.10.2014 - 31.12.2015

Hankinnan kuvaus

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ostaa työnetsijäpalveluita turkulaisille pitkäaikaistyöttömille asiakkaille. Palvelun kohderyhmänä ovat työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevat asiakkaat, jotka on tarkoitus työllistää Varsinais-Suomen alueella oleviin yrityksiin.

 

Turun kaupungin työmarkkinatuen maksuosuuden piirissä oli vuoden 2014 helmikuussa 3098 henkilöä. Palvelun tavoitteena on työllistää vuosittain noin 250 pitkäaikaistyötöntä asiakasta sosiaali- ja terveyslautakunnan palveluun myöntämästä määrärahasta riippuen.

 

Palvelu täydentää Turun kaupungin työelämäkuntoutuksen työllisyyden hoidon palveluvalikkoa sekä sen tarkoituksena on parantaa palkkatukityöllistämisen vaikuttavuutta ja asiakaslähtöisyyttä. Tavoitteena on vastata kunnan lisääntyviin työllistämisvelvoitteisiin ja kehittää yhteistyötä yritysten kanssa.

 

Hankinnan kohteena olevan palvelun tulee sisältää palveluntuottajan tiloissa järjestettävät työnhakuvalmennukset kaikille palveluntuottajalle osoitetuille työllistettäville henkilöille sekä konkreettinen työnhakupalvelu, jossa palveluntuottaja työllistää palvelun asiakkaita varsinais-suomalaisiin yrityksiin.

 

 

 

 

1. Arvioitu sopimuskauden pituus eli millä aikavälillä hankinnalla on vaikutuksia yrityksiin

 

 

1.10.2014 – 31.12.2015, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.1.–31.12.2016 (optio).

 

 

 

2. Taloudellisen vaikutuksen suuruusluokka eli mikä on hankinnan ennakoitu arvo sisältäen mahdolliset optiokaudet

 

 

Noin 1 125 000 euroa (alv 0 %)

Määräraha palveluun myönnetään kalenterivuosittain.

 

 

3. Onko hankintayksikön/tilaajan kannalta tarkoituksenmukaista jakaa hankinta osiin (sallitaanko osatarjoukset)

 

 

Kyllä

Ei

Perustelut

 

 

 

4. Arvio valituksi tulevien toimittajien/palveluntuottajien määrästä ja valitaanko varatoimittajia

 

 

Palveluntuottajia valitaan riittävä määrä Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Tilaaja ostaa palveluja ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella, mikäli tarve ei edellytä muuta. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

 

 

 

5. Saattaako hankinnalla olla vaikutuksia toimialan markkinarakenteeseen

 

 

Kyllä

Ei

Minkälaisia vaikutuksia

 

 

 

 

6. Onko hankinnassa paikallisia (Turun seutu) tarjoajia

 

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

 

7. Potentiaalisten tarjoajien lukumäärä

 

alle 10 yritystä

10–20 yritystä

yli 20 yritystä

 

 

8. Onko suunnitteilla markkinavuoropuhelu potentiaalisten tarjoajien kanssa

 

 

Kyllä

Ei

 

 

9. Voidaanko hankinnalla edistää innovaatioita

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

 

10. Voidaanko hankinnalla edistää seudullisen elinkeinoelämän kilpailukykyä

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

 

31.4.2014

 

Lausuntopyynnön valmistelija(t):

 

 

Jukka Juvonen

 

 

Jussi Rantalainen

tulosaluejohtaja

projektipäällikkö

 

 

Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto pvm 6.5.2014:

 

 

Hankinnalla ostetaan työnetsijäpalveluita turkulaisille pitkäaikaistyöttömille asiakkaille. Kohderyhmän asiakkaat (noin 250 pitkäaikaistyötöntä) valmennetaan valittujen palveluntuottajien tiloissa ja heidät on tarkoitus työllistää Varsinais-Suomen alueella oleviin yrityksiin sosiaali- ja terveyslautakunnan palveluun myöntämästä määrärahasta riippuen. Lisäksi palveluntuottajalta edellytetään konkreettista työnhakupalvelua.

Palveluntuottajia valitaan riittävä määrä Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankinta on varsin haasteellinen palveluntuottajalle asetettujen velvoitteiden kannalta kun hankintayksikkö ei sitoudu mitenkään maksajan rooliin. Tästä syystä hankinta tulee toteuttaa puitejärjestelynä johon valitaan muutama palveluntuottaja ja hankinnan kohteen (volyymin) täsmennettyä järjestetään minikilpailutus valittujen palveluntuottajien kesken. Tämä on tärkeää, koska tällöin palveluntuottaja ei joudu varmaan resursseja palvelun tuottamiseen ennen, kuin hänellä on tieto kulloinkin tarvittavan palvelun laajuudesta ja maksajasta.

Palveluntuottajalta ei voida vaatia mitään työllistämisvelvoitetta, koska viime kädessä työntekijöiden rekrytointipäätökset tehdään yrityksissä.

Kilpailuttamisesta on hyvä järjestää ennakkoinfo potentiaalisille palveluntuottajille ja käydä riittävä vuoropuhelu molempien osapuolten tarpeiden huomioimiseksi ennen hankinnan lopullisten ehtojen määräämistä. Hankinta on sen tyyppinen, että konsultteja palveluntuottajiksi löytyy myös paikallisesti. Hankinnassa on syytä huolehtia siitä, että palveluntuottajia valitaan sellainen määrä, että hankinnan toteuttaminen on mielekästä myös palveluntuottajan kannalta. Palveluostot tulee lähtökohtaisesti ostaa hankintapäätöksellä valituilta palveluntuottajilta.

 

 

Turun kauppakamarin lausunto pvm:

 

 

     

 

 

 

 

 

Tämä asiakirja ei ole hankintailmoitus tai tarjouspyyntö, vaan kyse on ainoastaan mahdollisen hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista.

 

Pyydämme laatimaan lausunnot siten, etteivät ne sisällä salassa pidettäviä liike- tai ammattisalaisuuksia.

 

Lomake palautetaan täydennettynä osoitteeseen hankinnat@turku.fi

Aihe-kenttään merkintä ”yrva, hankinnan nimi”