Tulosalue

Toiminta

Talous

Hallinto ja yhteiset toiminnot

Ei merkittäviä poikkeamia. Työvoiman määrä perustoiminnoissa laskee edelleen ja ulkoista rahoitusta saavien projektien määrä on kasvanut ja samaten niihin palkatun henkilöstön määrä.

Ei merkittäviä poikkeamia. Logistiikkakustannusten kattamiseen Kv myönsi 7.4.2014 § 39 lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä 573.335 euroa. Samalla määrällä lisättiin myös Haloken tuloja, joten muutos on kaupungin tasolla katettu eikä lisää kokonaismenoja.

Sosiaalityö

Uusien huostaanottojen määrä (17) on pysynyt vuoden 2013 tasolla, jolloin vastaavaan aikaan otettiin huostaan otettiin 21 lasta. Lisäksi hallinto-oikeudessa on vireillä 20 huostaanottohakemusta, joihin odotetaan päätöstä. Toimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä on laskenut verrattaessa vuoteen 2013 jonkin verran.

Sosiaalityön tulosalueen menot 1-3 ovat vuonna 2014 noin 2,4 M€ suuremmat kuin vastaavana aikana vuonna 2013. Ylityksessä on mukana asiakaspalveluiden jaksotettu summa 1,4 M€ sekä palkkojen jaksotuksia. Suurimmat kasvut ovat mielenterveyskuntoutujien ja päihdehuollon asumispalveluissa 0,6 M€. Lastensuojelun ostopalveluissa kasvua selittää hinnankorotukset 1,5 % 1.1.2014 lukien. Perhehoidon palkkioiden nosto näkyy perhehoidon kustannusten lisäyksenä. Toimeentulotuen kustannukset (kaikki tukilajit) ovat vähentyneet noin 0,3 M€ verrattaessa vuoteen 2013. Tulot ovat vastaavaa ajankohtaa 2013 nähden laskeneet 200 000€.

Perusterveydenhuolto

- Alkuvuoden työvoima on vuoden 2013 tasoa, sijaisten osa työvoimasta on kuitenkin vuoden takaista hieman isompi ja tavoitetasoa korkeampi.

- Ehkäisevän terveydenhuollon ja terveysasemien suoritemäärät ovat kutakuinkin samalla tasolla kuin aiempina vuosina (vaihteluvälin rajoissa).

- Suun terveydenhuollon suorite- ja asiakasmäärät ovat selkeästi suuremmat kuin aiempina vuosina. Jonotilanne on kuitenkin huolestuttava.

Perusterveyden talous ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisena. Ennuste sisältää arvion suun terveydenhuollon ostopalveluiden ylittymisestä 300.000 eurolla.

Erikoissairaanhoito

Sijaistuksien osalta on ylityksiä, joihin syynä on toiminnan luonne. Vuodeosastot toimivat myös päivystysaikana täydellä kapasiteetilla. Potilasturvalli-suus edellyttää riittävää miehitystä 24/7. Avohoidon poliklinikkatoiminnan osalta kehitys on hyvä. Psykiatrian osalta avohoitopoliklinikoiden suoritetavoitetta on jouduttu pudottamaan johtunen vaikeasta pitkäaikaisesta psykiatripulasta. Tämä näkyy myös VSSHP:n psykiatriakäytön lisääntymisenä.

Sisätautien vuodeosastojen hoitojaksot näyttävät lisääntyneen edelliseen vuoteen verrattuna. Tilannetta on helpottanut parantunut jatkohoitoon pääsy. Nähtävissä on myös trendi keskimääräisen hoitoajan lyhenemisestä. Alkuvuoden tilastot eivät vielä näytä uuden geriatrisen poliklinikan vaikutusta toimintaan.

 

Vuoden 2014 henkilöstömenoja suhteessa viime vuoteen kasvattaa lomapalkkavelkajaksotukset, jotka tänä vuonna kirjataan kuukausittain kirjanpitoon. Laaditun ennusteen mukaan muiden palvelujen ostoissa suurimmat ylitykset ovat kuvantamismenoissa (0, 3 M€) ja laboratoriomenoissa (0,1 M€). Materiaalihankinnoissa suurin ylitys on ennusteen mukaan lääkemenoissa

(0, 13 M€).

Sairaanhoitopiirin palvelusuunnitelmaan 177,4 M€ ei sisälly ensihoitoa sairaankuljetusten osalta, joiksi EPLL:n johtokunta on budjetoinut 4,4 M€. Näin Turun maksuosuus sairaanhoitopiirille on itse asiassa 181,8 M€. Ero Turun omaan talousarvioon (177,3 M€) on 4,5 M€. Alkuvuoden toteutuma on tasaerälaskutuksen mukainen 3/12 sairaanhoitopiirin budjetoimasta, ja ennusteessa ylitykseksi on arvioitu 4,8 M€.

Kuntoutumispalvelut

Tuotannon määrä on alkuvuonna edellisen vuoden tasolla ja tulosyksiköt ovat saavuttaneet sopimustavoitteensa.

Työttömien määrä on noussut edelliseen vuoteen nähden 9 %. Vammaispalveluiden laitoshoidon käyttöpäivät ovat vähentyneet 8 %:lla ja asiakasmäärät ovat vähentyneet 5,5 %. Vastaavasti asumispalveluiden asiakasmäärät ovat lisääntyneet 10,5 % edelliseen vuoteen nähden.

Kuntoutumispalveluiden nettomenojen ennuste ylittää talousarvion n. 3,0 M€. Työmarkkinatuen kuntaosuuden osalta sekä asiakasmäärät että kustannukset ovat n. 16 % kasvussa tammi-maaliskuun osalta suhteessa viime vuoteen. Ylitysennuste työmarkkinatuen kuntaosuuden osalta on 2,5 M€. Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin viimeisin talousennuste ylittää varatun määrärahan n. 0,5 M€ ja kasvua edelliseen vuoteen nähden on 5,3 %. Ylityksen syynä on sekä asumispalveluiden volyymin lisäys että kustannusten nousu.

 

Vanhuspalvelut

Vanhuspalvelujen keskeiset strategiset tavoitteet perustuvat palvelurakenteen keventämiseen valtakunnallisten linjausten mukaisesti. Valtakunnallisen suositusten mukaisesti tavoitteet on asetettu75 vuotta täyttäneen väestön palvelujen saatavuutta kuvaavaan peittävyyteen.

 

Säännöllisen kotihoidon osalta tavoitteena on 13,5 %:n peittävyys vuoden loppuun mennessä. Kokonaisasiakasmäärän tulisi tuolloin olla 2.835 asiakasta poikkileikkausajankohtana. Maaliskuussa säännöllisen kotihoidon piirissä oli 2.864 asiakasta, ts. tavoite on maaliskuun tilanteessa saavutettu. Kotihoidon jakautuminen eri palveluluokkiin kuvaa asiakkaan saaman palvelun intensiivisyyttä, tältä osin tavoitetta ei vielä helmikuussa ole saavutettu. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää merkittävää toiminnan tehostamista, koska käytännössä samalla henkilöstötyömäärällä tulee tuottaa enemmän asiakastyötunteja, tavoitteena on parantaa tuottavuutta 5 %:lla.

 

Omaishoidontuen kohdalla 75 vuotta täyttäneiden palvelurakennetavoite vuoden 2014 talousarvion laadinnan yhteydessä asetettiin syksyn asiakasmäärän tasolle, vuoden lopussa asiakkaita oli enemmän. Vuoden vaihteen jälkeen asiakasmäärä on kääntynyt laskuun ja maaliskuussa ei enää ole nähtävissä ylitystarvetta.

 

Ympärivuorokautisen hoidon saatavuus on myös lähentynyt asetettua tavoitetasoa; peittävyystavoite 75 vuotta täyttäneiden keskuudessa on 10,3% (aleneva). Ympärivuorokautisen laitoshoidon osalta kokonaisasiakasmäärä on maaliskuussa 1.060, mikä on varsin lähellä tavoitetta (1.057). Määrä tulee vuoden aikana vähenemään laitoshoidon ostopalveluissa olevan asiakaspoistuman ja oman toiminnan rakennemuutoksen myötä. Tehostetun palveluasumisen määrä on hieman alle tavoitteen, mutta on ennakoitavissa, että vuoden loppuun mennessä oman palvelutuotannon rakennemuutos mahdollistaa tavoitteen saavuttamisen.

 

Vanhuspalvelujen tulosalueen työvoiman käyttö on alle tavoitteen, mikä johtuu varsin tiukasta tarveharkinnasta sijaisten rekrytoinnissa. Maaliskuun tilanteessa asiasta on varsin vaikea vetää johtopäätöksiä, sillä kaikki arkipyhät ja lomakaudet ovat vielä edessä. Vuoden 2014 tammi-maaliskuun työvoiman käyttö näyttää kuitenkin olevan selvästi alhaisempi kuin kahtena edellisenä vuotena. Sairauspoissaolojen määrä on tässä vaiheessa yli tavoitteen, mikä selittynee vuoden aikaisella kausivaihtelulla.

 

Työvoiman ja sijaisten käyttöön on kiinnitetty erityistä huomiota ja tilapäisiä vakansseja on lakkautettu. Tämän vuoksi henkilöstökustannusten osalta on odotettavissa säästöjä talousarvioon nähden.

 

Pitkäaikaissairaanhoidon ja vanhainkotihoidon ostopalvelupaikat ovat vähentyneet talousarvion oletusta hitaammin, minkä vuoksi talousarvio tulee tältä osin ylittymään. Kokonaisuutena ostopalvelut pysyvät talousarviossa, jos hinnankorotuksia ei myönnetä tehostetun palveluasumisen osalta.

 

Omaishoidon tuen asiakasmäärä on laskenut vuodenvaihteesta, minkä vuoksi tällä hetkellä ylitysuhkaa talousarvioon nähden ei ole.