Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12108.04.20141

4118-2014 (451)

Vammaispalvelulain mukaisen avustajapalvelu -järjestelmän muutos

Tiivistelmä: -

Sosterla § 121

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 6.3.2014:

Vammaispalvelujen yksikkö on järjestänyt vammaispalvelulain mukaista henkilökohtaista apua avustajapalvelujärjestelmällä. Avustajapalvelua on käytetty tilanteessa, jossa henkilökohtaisen avun tarve on pääsääntöisesti enintään 40 tuntia kuukaudessa. Avustajapalvelua on myönnetty ensisijaisesti kodin ulkopuoliseen asiointiin, harrastus- ja vapaa-ajantoimintaan.

Avustajapalvelu on peruspalvelulautakunnan 9.2.2011 § 44 hyväksymän vammaispalvelujen toimintasuunnitelman mukaan ensisijainen palvelumuoto pienissä avustajatuntimäärissä. Vammaispalvelut huolehtii avustajapalvelusta koituvista sivukuluista (sosiaaliturva-, työeläke- ja tapaturmavakuutusmaksu) sekä palkkion maksusta avustajalle kuukausittain toimitettavan tuntilistan perusteella. Avustajapalvelu on perustunut toimeksiantotehtävään eikä siinä ole syntynyt varsinaista työsuhdetta vaikeavammaisen henkilön ja avustajan välille. Tällä hetkellä 292 asiakkaan henkilökohtainen apu on järjestetty avustajapalveluna, jonka kustannukset olivat vuonna 2013 yhteensä noin 840.000 euroa.

Avustajapalvelu -järjestelmän toteuttamista on selvitetty hyvinvointitoimialan ja keskushallinnon henkilöstökeskuksen toimesta. Nykyisen työlainsäädännön mukaan myös epäsäännöllisestä, tarpeen mukaan toteutuvasta tuntityöstä tulee tehdä työsopimus. Avustajapalveluun tulee soveltaa mm. työsopimuslakia, työaikalakia ja vuosilomalakia. Suurin muutos tulee kustannusten osalta olemaan lomakorvauksen maksaminen ja korkeampi työeläkemaksu sekä pienempinä kuluina mahdollinen sunnuntaityökorvaus ja tarvittaessa sairausloma-ajan palkka. Lisäksi työnantajana toimivan vaikeavammaisen henkilön on tehtävä sopimus työterveyshuollosta. Uusien kustannusten määrä nykyisellä asiakasmäärällä voisi olla arviolta noin 130.000 euroa vuodessa.

Työnantajuuteen ja palkanmaksuun liittyy monia velvoitteita, joiden hoitaminen on varsin vaativaa. Tämän takia kaupungin talouspalvelukeskuksen kanssa on sovittu, että palkanmaksuun ja vakuutusten ottamiseen liittyvät toimenpiteet hoidetaan talouspalvelukeskuksen kautta. Asiakas toimittaa vammaispalveluihin kuukausittain toteutuneista tunneista tuntilistan, joka tarkistuksen jälkeen toimitetaan talouspalvelukeskukseen maksatusta varten. Kaupunki toimii avustajapalvelu -järjestelmässä edelleen palkkauskulujen sijaismaksajana.

Etenkin lomakorvausten suhteen kyseeseen tulee myös korvausten maksaminen takautuvasti. Vuosilomalain (6 luku 34 §) mukaan lomakorvaukset tai vuosilomapalkka tulee maksaa kaksi vuotta takautuvasti.

Esitän, että 1.4.2014 alkaen

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.4.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että 1.4.2014 alkaen

PäätösAsia pantiin pöydälle Rosenlöfin ehdotuksesta Lähteenmäen kannattamana yksimielisesti.