Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11208.04.20144

12382-2012 (310)

Vastaus Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:n avoimeen kirjeeseen sosiaali- ja terveyslautakunnalle

Tiivistelmä: -

Sosterla § 112

Erikoissairaanhoidon tulosalue, ylilääkäri Minna Aromaa, ylilääkäri Raili Svartsjö, ylilääkäri Jyrki Heikkilä ja tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 27.3.2014:

Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry kysyy kirjeessään, ovatko Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan 6.3.2013 kokouksessa tekemät syömishäiriöiden hoitoa koskevat päätökset toteutuneet ja kuinka niitä on seurattu.

Liite 1Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:n kirje

Syömishäiriöpotilaita koskeva selvitys tuotiin sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn 6.3.2013 (§ 39). Lautakunta palautti selvityksen uudelleen valmisteltavaksi. Kokouksessa 26.3.2013 (§ 73) uudelleen valmistellusta asiasta lautakunta päätti, että

  1. sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee selvityksen turkulaisten syömishäiriöpotilaiden palvelutarpeesta ja hoidosta tiedokseen ja jatkovalmistelun pohjaksi
  2. syömishäiriöiden palvelujen kehittämisessä suositaan monituottajamallia, jossa erityisesti paikallisten yksityisten palveluntuottajien tuottamia palveluita hyödynnetään ajalla 1.4.-31.12.2013 potilaiden kliinisen palvelutarpeen niin edellyttäessä kokeilumielessä 2-3 potilaan osalta.

1. Syömishäiriöpotilaiden palvelutarve ja hoidon kehittäminen

26.3.2013 § 73:n liitteenä oli taulukko ehdotuksista palvelurakenteen kehittämiseksi. Ohessa on käsitelty ko. taulukon kehitettävien asioiden tilanne tällä hetkellä.

Alakouluikäisten ja pienempien lasten syömishäiriöiden tunnistaminen ja hoidon kehittäminen

Tilanne on kartoitettu 31.1.2013 VSSHP:n lasten ja nuorten psykiatrian ja lasten ja nuorten klinikan sekä Turun Hyvinvointitoimialan neuvola- ja kouluterveydenhuollon, lasten ja nuorten poliklinikan ja lasten ja nuorten psykiatrian välisessä lasten syömishäiriöiden hoidon yhteistyökokouksessa. Tyksin lastenklinikalla syömishäiriöistä kärsiviä vauvoja on äärimmäisen vähän. Ennemmin on kysymys syömiseen liittyvistä ongelmista, missä somaattisten syiden poissulku on ensisijaista. Lastenklinikalla on käytössä perheterapeutin ja ravitsemusterapeutin palvelut.

Neuvoloissa seurataan vauvojen kasvua ja kehitystä ja selvitellään syömiseen liittyviä ongelmia siten, että somaattiset syyt suljetaan ensin pois. Vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden ongelmien tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen neuvolat kaipaavat edelleen koulutusta.

5-12-vuotiaiden lasten syömishäiriöissä toimintamalli Hyvinvointitoimialan lasten ja nuorten poliklinikan ja lastenpsykiatrian välillä on olemassa ja samankaltainen, kuin nuorten hyvin toimiva lasten ja nuorten poliklinikan ja nuorisopsykiatrian yhteinen syömishäiriötiimi.

8.5.2013 järjestettiin lasten ja nuorten poliklinikan lääkäreiden ja neuvolalääkäreiden yhteinen koulutusiltapäivä pienen lapsen syömisen häiriöistä. 7.3.2014 syömishäiriötiimin kehittämispäivässä päätettiin jatkaa pienten lasten syömishäiriöiden koulutusta sisäisenä koulutuksena. Samassa kehittämispäivässä käynnistettiin fysioterapeutin vetämien 5.-6-luokkalaisille tytöille tarkoitettujen ennaltaehkäisevien ryhmien suunnittelu.

Potilaan siirtyminen nuorten hoidon vastuulta aikuisten hoidon vastuulle

Syömishäiriöpotilaiden hoitoa voidaan jatkaa lasten ja nuorten poliklinikan ja nuorisopsykiatrian syömishäiriötiimissä täysi-iän saavuttamisen jälkeenkin, koska tällä hetkellä aikuispsykiatrian psykiatrivaje aiheuttaa huomattavaa viivettä hoitoon pääsyyn.

Aikuisten syömishäiriötyön ja hoitopolun kehittäminen

Psykiatrivaje on vakavasti haitannut hoidon kehittämistä. Erikoistunutta syömishäiriötiimiä ei toistaiseksi ole pystytty perustamaan. Erikoissairaanhoidon tulosalue olisi halunnut esittää vuoden 2014 henkilöstösuunnitelmaan 1 erikoislääkärin ja 1 sairaanhoitajan vakanssien perustamista syömishäiriöiden hoitoon, mutta budjettiraami ei mahdollistanut esitystä. Aikuisikäisten syömishäiriöpotilaiden psykiatrisen hoidon tueksi on ostettu jaksoja Syömishäiriötalo Futuurista, ks. kohta 2.

Päiväsairaala- tai muun päivätoiminnan kehittäminen

4-5 nuorta on lähetetty hoitoon VSSHP:n psykiatrian tulosalueen nuorisopsykiatrian syömishäiriöyksikköön hoitojaksolle. Yksikkö on erikoissairaanhoidon tasoinen päiväsairaala.

Syömishäiriöpotilaille tarkoitetun ravitsemusterapian turvaaminen

Erikoissairaanhoidon tulosalue esitti vuoden 2014 henkilöstösuunnitelmaan 1 ravitsemusterapeutin vakanssin perustamista. Budjettiraami ei mahdollistanut esityksen ottamista henkilöstösuunnitelmaan. Nykyresurssein ravitsemusterapiaan on pitkä jono. Läheskään kaikki syömishäiriöpotilaat eivät pääse ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Yksityisten palveluntuottajien roolin selventäminen syömishäiriöiden palvelutarjonnassa

Aikuispotilaiden kliinisen palvelutarpeen niin edellyttäessä yksityiseltä palveluntuottajalta on ostettu hoitojaksoja psykiatrisen hoidon tueksi. ks. kohta 2. Ylilääkärit Jyrki Heikkilä, Raili Svartsjö ja Minna Aromaa sekä erikoislääkäri Riitta-Liisa Mielonen tapasivat 21.10.2013 Syömishäiriötalo Futuurin johtajan Sirkku Mikkolan ja keskustelivat Futuurin palveluista ja niiden käytöstä.

Kroonistuneiden syömishäiriöpotilaiden kuntoutus

Kehittäminen ei ole edennyt.

Perheiden tuen lisääminen

Nuorten syömishäiriötiimi tukee perhettä joka vastaanottokäynnillä. Perhe tavoittaa hoidosta vastaavan lääkärin ja hoitajan helposti puhelimitse. Syömishäiriöisten lasten ja nuorten vanhemmille on järjestetty vanhempainilta 13.2.2013. ja 3.3.2014. Lasten ja nuorten poliklinikka osallistui Syömishäiriö Futuurin kanssa vanhempien vertaisryhmän suunnitteluun. Lasten ja nuorten psykiatrian järjestämä vanhempien tukiryhmä aloittaa toimintansa 3/2014.

2. Paikallisten yksityisten palveluntuottajien tuottamien palveluiden hyödyntäminen kokeilumielessä
2-3 potilaan osalta 1.4.-31.12.2013

Kyseisenä ajanjaksona 4 eri potilaalle on ostettu hoitojaksoja Syömishäiriötalo Futuurista seuraavasti:

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.4.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta lähettää edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:lle vastauksena yhdistyksen lähettämään kirjeeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastLounais-Suomen syömishäiriöperheet ry


Liitteet:

Sosterla § 112
Liite 1:Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:n kirje