Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11808.04.201410

84-2014 (40, 001)

Lounais-Suomen aluehallintoviraston sekä Valviran ilmoitukset ja päätökset - yksityiset sosiaalipalvelut

Tiivistelmä: -

Sosterla § 118

Alla olevat aluehallintoviraston ja Valviran ilmoitukset ja päätökset ovat nähtävänä lautakunnan kokouksessa ja sitä ennen hyvinvointitoimialan kirjaamossa Yliopistonkatu 30, 2. krs.

Aluehallintoviraston päätös 27.1.2014 valvonta-asia; Itsemääräämisoikeuden toteutuminen Lastensuojelulaitos Eemelissä.

Käytettävissä olevien asiakirjojen perusteella aluehallintovirasto ei voi katsoa Lastensuojelulaitos Eemelissä toimitun lasten tai nuorten itsemääräämisoikeuden vastaisesti. Aluehallintovirasto katsoo, että Lastensuojelulaitos Eemelin tulee tarkentaa toimintatapojaan ja syventää lastensuojelulain osaamistaan erityisesti rajoitustoimenpiteiden osalta sekä perehtyä lain säädösten perusteisiin.

Valvonta ei anna aluehallintovirastossa aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Aluehallintoviraston päätös 28.1.2014 valvonta-asia; Itsemääräämisoikeuden toteutuminen Viikari-kodissa.

Käytettävissä olevien asiakirjojen perusteella aluehallintovirasto ei voi katsoa Viikari-kodissa toimitun lasten tai nuorten itsemääräämisoikeuden vastaisesti. Aluehallintovirasto painottaa lastensuojelulain mukaisten rajoitustoimenpiteiden käytön jatkuvaa arviointia. Käytettyjen rajoitustoimenpiteiden ja tapahtumien kuvaus tulee kirjata huolellisesti ja seikkaperäisesti lapsen asiakirjoihin, jotta niiden vaikutusta asiakas- ja hoito- ja kasvatussuunnitelmaan voidaan arvioida.

Valvonta ei anna aluehallintovirastossa aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Aluehallintovirasto on 23.1.2014 päättänyt, että palvelujen tuottaja Hellätär Oy:n ilmoittamat sosiaalipalvelut talletetaan yksityisten palvelujen antajien rekisteriin ilmoituksen mukaisesti, lukuun ottamatta kotipalvelun tukipalveluja.

Tuotettavat palvelut:

Kotipalvelu, kodinhoitoapu – vanhukset: 30 asiakasta.

Toimintayksikön vastuuhenkilö lähihoitaja Heidi Toivonen (tehtävä yksikössä: Toiminnasta vastaava).

Aluehallintovirasto on 23.1.2014 päättänyt, että palvelujen tuottaja Hoitokoti Peltola Oy:n ilmoittamat sosiaalipalvelut talletetaan yksityisten palvelujen antajien rekisteriin ilmoituksen mukaisesti.

Tuotettavat ilmoituksenvaraiset palvelut:

Asumispalvelut, tukiasuminen –mielenterveyskuntoutujat: 20 asiakaspaikkaa.

Toimintayksikön vastuuhenkilö mielenterveyshoitaja, sairaanhoitaja (AMK) Miia Roppola-Raitanen (tehtävä yksikössä: Vastaava hoitaja).

Aluehallintovirasto on 24.1.2014 päättänyt, että palvelujen tuottaja Mediverkko Hoivapalvelut Oy:n (Villa Maaria, kotipalvelut) ilmoittamat sosiaalipalvelut talletetaan yksityisten palvelujen antajien rekisteriin ilmoituksen mukaisesti.

Tuotettavat ilmoituksenvaraiset palvelut:

Kotipalvelu, kodinhoitoapu – vanhukset: 30 asiakasta.

Toimintayksikön vastuuhenkilö sairaanhoitaja Elina Maisila (tehtävä yksikössä: Yksikön johtaja).

Aluehallintovirasto on 7.2.2014 päättänyt, että palvelujen tuottaja Raision Oiva Oy:lle 30.5.2013 myönnettyyn lupaan on tehty hakemuksessa pyydetyt muutokset 7.2.2014 lukien.

Tuotettavat palvelut:

Laitoshoito, ympärivuorokautinen laitoshoito – vanhukset (sotainvalidit): 3 asiakaspaikkaa

Asumispalvelut, tehostettu palveluasuminen – vanhukset: 27 asiakaspaikkaa.

Toimintayksikön vastuuhenkilö terveydenhoitaja-sairaanhoitaja Inna Teikari (tehtävä yksikössä: Vastaava hoitaja).

Aluehallintoviraston päätös 4.3.2014 valvonta-asia; Kotihoidon valvonta.

Tehy ry:n Turun ammattiosasto 202 on 7.12.2010 toimittanut aluehallintovirastolle kirjoituksen koskien Turun kaupungin järjestämää vanhusten kotihoitoa. Kotipalvelu ja kotisairaanhoito on Turussa yhdistetty kotihoidoksi 1.1.2009 alkaen. Kirjoituksessa esitetään kotihoidossa olevan jatkuva henkilöstövaje, jota pahentaa sijaispula ja jatkuvat sairaslomat. kotihoidon käynnit ovat lisääntyneet, mutta henkilökuntaa ei ole tullut lisää. Kotona hoidetaan yhä raskashoitoisempia asiakkaita. Kirjoituksessa on lisäksi tuotu esiin työsuojeluun liittyviä seikkoja.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat –vastuualue on käsitellyt asiaa valvonta-asiana siltä osin kuin kirjoituksessa on ollut kyse kotihoidon henkilöstön määrästä.

Aluehallintoviraston ratkaisu ja perustelut: Asia ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Kuurojen Palvelusäätiö on ilmoittanut aluehallintovirastolle palvelujen vastuuhenkilön vaihtumisesta Palvelukeskus Salmelassa. Ilmoituksen mukaan palvelujen vastuuhenkilönä toimii määräaikaisena ajalla 19.12.2011 – 22.5.2014 sairaanhoitaja Riitta Pekkinen.

PDL-Palvelut Oy:n hallinnoiman Diakonialaitoksen Turun Kotihoitopalvelun vastuuhenkilö on vaihtunut 1.3.2014. Yksikössä on aloittanut uutena vastaavana hoitajana sairaanhoitaja AMK Ulla Heikkinen.

Suomen CP-Liito ry, Finlands CP-förbund rf (Halisten palveluasunnot) on ilmoittanut aluehallintovirastolle vastuuhenkilön vaihtumisesta 1.5.2012 lukien. Toimintayksikön vastuuhenkilö on kasvatustieteen maisteri Anne Holmberg (tehtävä yksikössä: Vastaava ohjaaja).

Saga Care Finland Oy on pyytänyt yksityisten ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottamiseen annetun luvan muuttamista siten, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto hyväksyisi mm. Saga Kaskenpuisto -toimintayksikössä laitospaikkojen lisäyksen seuraavasti:

Tuotettavat palvelut:

Luvanvaraiset palvelut/ Laitoshoito/ Ympärivuorokautinen laitoshoito - vanhukset: 25 asiakaspaikkaa.

Luvanvaraiset palvelut/ Asumispalvelut/ Tehostettu palveluasuminen - vanhukset: 10 asiakaspaikkaa.

Hakemuksessa pyydetyt muutokset on tehty 21.1.2014 lukien.

Toimintayksikön vastuuhenkilö sairaanhoitaja Marjut Soilikki Aalto (tehtävä yksikössä: Senioritalon johtaja).

Mainio Vire Oy on pyytänyt yksityisten ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottamiseen annetun luvan muuttamista siten, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira hyväksyisi uudeksi toimintayksiköksi seuraavan: Vire Koti Yli-Maaria.

Tuotettavat palvelut:

Luvanvaraiset palvelut/ Asumispalvelut/ Tehostettu palveluasuminen - vanhukset: 48 asiakaspaikkaa.

Hakemuksessa pyydetyt muutokset on tehty 24.2.2014 lukien liittäen siihen Vire koti Yli-Maaria.

Toimintayksikön vastuuhenkilö erikoissairaanhoitaja, TTM Marjo Elonen (tehtävä yksikössä: palvelutalon johtaja).

ASPA Palvelut Oy on pyytänyt yksityisten ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottamiseen annetun luvan muuttamista siten, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira hyväksyisi uudeksi toimintayksiköksi seuraavan: Aspa-koti Aurinkopiha.

Tuotettavat palvelut:

Luvanvaraiset palvelut/ Asumispalvelut/ Tehostettu palveluasuminen – muut vammaiset: 15 asiakaspaikkaa.

Hakemuksessa pyydetyt muutokset on tehty 27.3.2014 lukien liittämällä siihen Aspa-koti Aurinkopiha –toimintayksikkö.

Toimintayksikön vastuuhenkilö fysioterapeutti Juha-Pekka Tuominen (tehtävä yksikössä: palveluvastaava).

Invalidiliiton Asumispalvelut Oy on ilmoittanut Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valvira vastuuhenkilön vaihtumisesta mm. seuraavissa toimintayksiköissä:

Vasaramäen Validia –asunnot

Uusi vastuuhenkilö ajalle 24.2.2014-24.2.2015 sosionomi AMK Päivi Vähätalo (tehtävä toimintayksikössä: palveluvastaava).

Hirvensalon Validia –talo

Uusi vastuuhenkilö 24.2.2014 lukien fysioterapeutti AMK Anne Liimatta (tehtävä toimintayksikössä: palveluvastaava).

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ilmoitukset ja päätökset yksityisten sosiaalipalvelujen antamisesta tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.