Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9418.03.201419

1968-2014 (059)

Lausunto opetuskoti Mustikan toiminta-avustushakemuksesta vuodelle 2014

Tiivistelmä:

Opetuskoti Mustikka on hakenut toiminta-avustusta Turun kaupungilta. Avustustoimikunta pyytää sosiaali- ja terveyslautakunnan asiassa lausuntoa.

Sosterla § 94

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 10.3.2014

Opetuskoti Mustikka on anonut Turun kaupungilta 48.000 €:n toiminta-avustusta vuodelle 2014. Avustustoimikunta on käsitellyt hakemusta 20.2.2014 § 29 ja pyytää asiassa sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa.

Opetuskoti Mustikka on Sateenkaarikoto ry:n toimintaa Halisissa. Opetuskodissa maahanmuuttajanaisilla, joilla on pieniä lapsia, on mahdollisuus oppia suomen kieltä ja kulttuuria. Toiminnassa yhdistyy suomen kielen oppiminen, suomalaiseen arkeen tutustuminen kodinomaisessa ympäristössä sekä vanhemmuuden tukeminen. Naiset voivat tulla toimintaan lasten kanssa. Opetuskoti Mustikassa on ollut tarjolla myös läksykerhoja maahanmuuttajataustaisille lapsille. Palvelujärjestelmään tutustuminen on osa toimintaa. Kaupungin konsernihallinto on ostanut 1 opintoviikon ”Vanhemmuuden tukeminen” -kursseja somalin- ja kurdinkielisille pienten lasten vanhemmille Sateenkaari Koto ry:ltä. Kurssit on pidetty Opetuskoti Mustikan tiloissa. Konsernihallinnon mukaan järjestö on toteuttanut kurssit asianmukaisesti ja asiakkaat ovat antaneet niistä myönteistä palautetta.

Opetuskoti Mustikka toimii matalan kynnyksen periaatteella ja on pystynyt tavoittamaan hyvin kohderyhmäänsä, myös palvelujen ulkopuolelle jääviä. Toiminta on vanhemmuutta tukevaa ja siten lastensuojelun tarvetta ehkäisevää. Halinen on alueena toiminnalle hyvin soveltuva, siellä on Turun asuinalueista kolmanneksi eniten maahanmuuttajia, ja julkisia tai vapaa-ajan palveluja varsin niukasti. Opetuskodissa on ollut asiantuntijavierailijoita neuvolasta, hammashoitolasta ja työvoimatoimistosta. Ryhmät ovat tehneet tutustumiskäyntejä kirjastoihin, liikuntapaikkoihin, museoihin, päiväkoteihin ja neuvolaan. Toiminnan tuloksina on ollut suomenkielen kielitaidon kohentuminen, hakeutuminen harjoittelupaikkoihin ja kursseille, sosiaalisen verkoston laajentuminen, suomalaisen kulttuurin ja elämäntavan ymmärrys, lasten tottuminen suomenkieliseen ympäristöön sekä oppiminen arjen toimissa.

Peruspalvelulautakunta on myöntänyt Sateenkaarikoto ry:lle Opetuskoti Mustikan toimintaan 3.000 € vuodelle 2013 (Perla 16.1.2013 § 4). Yhdistys haki tuolloin 40.000 €, kun koko toimintakustannus oli 45.000. Toiminta on ollut Ray:n projektirahoituksen päätyttyä v. 2010 pääosin yhdistyksen itse kustantamaa, minkä yhdistys hakemuksessaan itsekin toteaa olevan kestämätöntä. Toiminnasta vastaavat osin vapaaehtoiset.

Toiminta on kaupungin kotouttamisohjelman mukaista ja tukee hyvinvointitoimialan tavoitteita. Sen jatkuminen olisi siten suotavaa. Koska toiminta vaikuttaa rahoituksellisesti perustuvan kaupungin avustukseen, olisi tärkeää, että se sisällytettäisiin kaupungin kotouttamista edistäviin toimenpiteisiin tai että se laajentaisi rahoituspohjaansa tiivistämällä yhteistyötä muiden kotouttamistyötä tekevien tahojen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.3.2014

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättä antaa edellä esitetyn lausuntonaan avustustoimikunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Antti Perälä.

Jakelu

tiedAvustustoimikunta
tiedKuronen Sirpa