Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9718.03.201422

2602-2014 (065)

Kuntakokeilun kohderyhmän asiakkaiden työelämävalmiuksia lisäävien sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalveluiden kilpailuttaminen ajalle 1.9.2014-31.12.2015

Tiivistelmä: -

Sosterla § 97

Hyvinvointitoimiala, kuntoutumispalvelut, työllisyyden kuntakokeilun projektipäällikkö Suvi Heiniola, kuntoutussuunnittelija Inkeri Huuhka, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 6.3.2014:

Turun kaupungin työllisyyden kuntakokeilu on varannut vuoden 2014 määrärahoistaan 115 000 euroa asiakaspalveluiden ostoon kuntakokeilun asiakaskohderyhmälle. Tästä rahasta kuntakokeilu esittää varattavaksi 75 000 euroa sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalveluiden kilpailuttamiseen.

Vuonna 2015 voimaan astuva sosiaalihuoltolaki edellyttää kuntia järjestämään sosiaalihuollon palveluina sosiaalisen kuntoutuksen palveluita, joilla vastataan asiakkaiden palvelutarpeisiin silloin, kun asiakkaalla ei ole edellytyksiä ainakaan suoraan ohjautua työelämäsuuntautuneisiin palveluihin. Turun kuntakokeilu kytkee sosiaalisen kuntoutuksen osaksi asiakkaan palveluprosessia kohti työelämää.

Sosiaalihuoltolain uudistuksen lisäksi vuoden 2015 alusta lähtien voimaan astuvan työvoiman palvelukeskuksia koskevan lain myötä siirtyy vastuu työllisyyden hoidon palveluiden järjestämisestä kunnille yhä varhaisemmassa vaiheessa työttömyyttä.

Tulevassa sosiaalihuoltolaissa sosiaalinen kuntoutus käsittää palvelut, joilla mm. tuetaan syrjäytyneen tai syrjäytymisuhan alla olevan elämänhallintaa sekä palvelut, joilla pyritään parantamaan asiakkaan työelämäedellytyksiä työelämäsuuntautuneesti.

Kuntakokeilun kohderyhmässä on havaittu olevan runsaasti asiakkaita, joiden palvelutarpeet edellyttäisivät ensisijaisesti muihin kuin työllistymistä edistäviin palveluihin ohjaamista.

On tärkeää, että Turussa päästään kokeilemaan sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalveluiden kilpailutusta, käyttöä ja kehittämistä yhteistyössä palvelun tuottajien ja kunnan eri perustoimijoiden kesken ennen lainsäädäntöuudistusten voimaan tuloa. Lisäksi täydennetään olemassa olevaa palveluvalikkoa. 

Tavoitteet ostopalveluna toteutettavalle palvelulle

Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalvelulla tuetaan asiakkaan etenemistä kohti työelämäosallisuutta, esimerkiksi kunnan tai TE-hallinnon järjestämiin työllisyydenhoidon palveluihin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, kartoitetaan ja dokumentoidaan palvelun aikana asiakkaan työ- ja toimintakyky ja ohjataan hänet oikealle sosiaalivakuutusetuudelle mm. sairauspäivärahalle, kuntoutusrahalle, kuntoutustuelle, eläkkeelle sekä muihin ensisijaisiin palveluihin.

Sekä toimeentulotuella että työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla (kela-listalla), on asiakkaita, joiden sosiaalivakuutusetuuden / toimeentulon kuuluisi olla jotain muuta kuin mikä se käytännössä on.

Ostopalvelulla pyritään vastaamaan myös asiakkaan yksilökohtaisiin tavoitteisiin, jotka palveluihin lähettävä taho on yhdessä asiakkaan kanssa asettanut. Näin pyritään mm. lisäämään asiakkaan osallisuutta ja aktiivisuutta ja ehkäisemään syrjäytymiskierteen pahenemista.

Ostopalvelun sisältö

Kokonaistaloudellisen hankinnan toteuttamiseksi palvelu kilpailutetaan ensisijaisesti ryhmämuotoisena palveluna. Näin se tukee siihen osallistuvien asiakkaiden sosiaalisia taitoja ja verkostojen syntymistä. Tavoitteena ja työotteena on sen lisäksi myös asiakkaiden yksilöllisten palvelutarpeiden huomiointi ja henkilökohtainen palveluohjaus, johon panostetaan enemmän kuin esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa. Palvelussa kartoitetaan mm. asiakkaan työkykyä.

Palvelu sisältää mm. tiedottavia tilaisuuksia, luentoja sekä erilaisia vierailuita esim. TE-toimistoon, yhdistyksiin, terveysasemille, sosiaalitoimistoihin jne. Näiden tarkoituksena on aktivoida asiakkaita oman elämänsä suunnitteluun ja vuorovaikutukselliseen keskusteluun.

Asiakkaille tarjotaan myös toiminnallisuutta tavoitteiden toteutumisen tukemiseksi. Tämä voi olla esimerkiksi erilaisia liikuntamuotoja ja erilaisia ohjattuja askareita yksilö- tai ryhmätoimintana.

Palvelua kilpailutettaessa ja järjestettäessä tulee huomioida asiakasryhmien erilaisuus, kuten asiakkaiden maahanmuuttajataustaisuus ja kielitaito.

Ostopalveluun ohjattavien asiakkaiden kohderyhmä

Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalveluun ohjattavat asiakkaat kuuluvat kuntakokeilun kohderyhmään, eli 500 päivää työttömyysetuutta saaneet tai 12 kuukautta ilman työhistoriaa olevat postipiirien 20610 tai 20540 alueella asuvat turkulaiset, jotka eivät ole vielä tarkoituksenmukaisten palvelujen piirissä. Heitä ei voida ensisijaisesti ohjata olemassa oleviin työllistymistä edistäviin palveluihin, vaan he tarvitsevat aluksi tukea mm. elämäntilanteensa selvittelyyn, virastoissa asioimiseen, päivärytmin löytämiseen jne.

Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalveluiden tarpeessa olevilla asiakkailla on usein eriasteisia ja eri syistä johtuvia toimintakyvyn rajoitteita mm. päihde- ja/tai mielenterveyden ongelmia, somaattisten sairauksien aiheuttamia rajoitteita, sosiaalisia ongelmia jne.

Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalveluun ohjautuminen sekä palvelun koordinointi ja kehittäminen

Asiakkaiden ohjautuminen palveluun tapahtuu kuntakokeilun ja eri toimijoiden, mm. sosiaalityön yhteistyöllä. Palvelun pilotointi tarjoaa mahdollisuuden kehittää aktiivisesti myös hyvinvointitoimialan sisäisiä prosesseja, sillä palveluun ohjattavat asiakkaat tarvitsevat useimmiten tulosaluerajat ylittävää yhteistyötä. Kehittämistyö toteutetaan Kuntakokeilun, palveluntuottajien ja peruspalvelujen kesken koko palvelutuotantokauden ajan.

Kuntakokeilu koordinoi palvelun toteutumista ja huolehtii asiakasohjauksesta. 

Palvelun kuluessa tilaaja ja palveluntuottaja sitoutuvat seuraamaan asiakastyytyväisyyttä ja huomioimaan palvelun sisällössä asiakasnäkökulman.

Palvelun kehittämisessä arvioidaan myös palvelun vaikuttavuutta yhteistyössä hyvinvointitoimialan eri toimijoiden ja hankkeiden kesken seuraamalla mm. asiakkaiden siirtymiä eri palveluihin ja oikean toimeentuloetuuden piiriin.

Kilpailutus

Työikäisten sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalvelu kilpailutetaan yhteistyössä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Palvelut kilpailutetaan vuosille 2014 – 2015. Palveluiden tulee olla käytettävissä syyskuun 2014 alusta lähtien.

Vuoden 2014 aikana palvelun ostoon on käytettävissä 100 000 euroa. Vuoden 2015 palveluun ostoon käytettävä raha määräytyy rahoittajalle esitettävän ja hyväksyttävän rahoitushakemuksen mukaisesti.

Vuonna 2014 käytettävissä olevalla määrärahalla voidaan palvelua hankkia noin 100 asiakkaalle riippuen mm. kilpailutettavan palvelun hinnasta. Vertailukohteena on käytetty ostopalveluna hankittavan kuntouttavan työtoiminnan ryhmähintoja, jotka ovat keskimäärin noin 500 euroa/ ryhmä/ vuorokausi.

Työikäisten sosiaalisen kuntoutuksen ryhmän kokoontuessa kahtena päivänä viikossa, muodostuu 3 kuukautta kestävän ryhmän kustannukseksi noin 12 000 euroa, mikäli päivähinta on 500 euroa.

Esitämme, että työikäisten sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalvelun kilpailutus ajalle 1.9.2014-31.12.2015 käynnistetään avoimella menettelyllä yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.3.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että työikäisten sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalvelun kilpailutus ajalle 1.9.2014-31.12.2015 käynnistetään yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Antti Perälä.

Jakelu

tiedAsikainen Johanna
tpvHeiniola Suvi
tpvHuuhka Inkeri
tiedJuvonen Jukka
tpvLindberg Merja
ilmPuistovaara Janina