Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10218.03.201427

14055-2011 (065, 022)

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen sopimusten jatkaminen ajalle 1.10.2014-31.8.2016

Tiivistelmä: -

Sosterla § 102

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 5.3.2014:

Sosiaali- ja terveystoimi kilpailutti vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelut keväällä 2012. Peruspalvelulautakunta päätti kokouksessaan 30.5.2012 § 228, että ko. kuljetuspalveluista tehdään puitesopimukset ajalle 1.9.2012 (tavoite) – 30.8.2014 seuraavien palveluntuottajien kanssa:

Tarjouspyynnössä varattiin mahdollisuus jatkaa sopimusta tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella vuodella. Käytännön järjestelyjen takia toiminta aloitettiin molempien palveluntuottajien osalta 1.10.2012 ja sopimukset ovat voimassa 30.9.2014 asti. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana invataksipalveluista tuli runsaasti asiakaspalautteita, ennen kuin tilausvälitys ja invataksien antama palvelu saatiin toimimaan asianmukaisesti. Alkuvaikeuksien jälkeen palauutteiden määrä on oleellisesti vähentynyt. Viimeisen puolen vuoden aikana palautteita on tullut 2- 3 kuukaudessa lähinnä taksin myöhästymisestä tai kuljettajan toimintaan liittyvistä asioista. Invataksimatkoja tehdään noin 4.200 matkaa/kk.

Invataksikuljetusten osalta on tarkoituksenmukaista selvittää jatkossa kaupungin omaa roolia kuljetusten järjestämisessä. Mahdollinen palveluntuottajan vaihtuminen muutaman vuoden välein on osalle asiakkaista haasteellista. Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut maaliskuussa 2013 raportin ”Julkisin varoin toteutettujen henkilökuljetusten rahoituksen ja toimintatapojen kehittäminen”. Raportissa suositellaan mm. selvityksen tekemistä vammaispalvelulain mukaisten matkojen siirtämisestä Kelalle. Joka tapauksessa raportissa tuodaan useaan otteeseen esille tarve yhteiskunnan kustantamien kuljetusten keskittämisestä alueellisiin vastuuyksiköihin.

Kuljetuspalvelujen tämän hetkistä tilannetta on käsitelty yhdessä vammaisneuvoston kanssa 20.2.2014. Vammaisneuvosto esittää mielipiteenään, että kuljetuspalvelun toimivuuden ja palvelujen kannalta optiovuosia ei tulisi käyttää. Vammaisneuvoston lausunnon mukaan hissien (lähinnä 1 –pilarinen) turvallisuudessa on edelleen ongelmia, vinolattiaiset VW Caddyt tuottavat osalle asiakkaista terveydellisiä ongelmia ja kuljettajien ammattitaidossa on havaittu puutteita asiakkaiden kohtaamisessa ja kielitaidossa.

Liite 1Vammaisneuvoston lausunto

Vammaisneuvoston palautteen perusteella on 3.3.2014 keskusteltu Länsikeskuksen taksien kanssa tämänhetkisestä tilanteesta. Yhdessä käytössä olevassa invataksissa on 1 -pilarinen hissi, jonka vaihtamiseen 2 -pilariseksi palveluntuottaja on varautunut. Mm. vinolattiaisten VW Caddyjen osalta asiakkaat ovat voineet tehdä ns. ”vakiotaksi-ilmoituksen”, minkä perusteella asiakkaan terveydelliset seikat otetaan huomioon autoa lähetettäessä. Uudet VW Caddyt ovat kaikki tasalattiaisia. Palvelun asiakaslähtöisyyttä korostetaan säännöllisesti ja kaikki kuljettajat ovat suorittaneet taksinkuljettajakoulutuksen sekä tarvittaessa siihen liittyvän kielitestin.

Kuljetuspalvelujen asiakaspalautteita on tullut vammaispalveluihin vuoden 2013 keväästä lähtien varsin vähän. Tämän perusteella option käyttöönotolle ei ole estettä. Lisäksi kuljetuspalveluissa on odotettavissa mahdollisesti paikallisia ja valtakunnallisia suunnitelmia tulevina vuosina, joten tästäkin näkökulmasta option käyttöönotto on perusteltua.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää oikeuttaa hyvinvointitoimialan sopimaan vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen puitesopimusten jatkamisesta ajalle 1.10.2014 – 31.8.2016.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.3.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää oikeuttaa hyvinvointitoimialan jatkamaan vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen puitesopimusta entisin ehdoin ajalle 1.10.2014 – 31.8.2016.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti puheenjohtaja Rosenlöfin ehdotuksesta Vänttisen kannattamana oikeuttaa hyvinvointitoimialan jatkamaan vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen puitesopimusta entisin ehdoin ajalle 1.10.2014 - 31.8.2016. Lautakunta edellytti samalla, että hyvinvointitoimiala valvoo, että sopimusehdot täyttyvät täsmällisesti.

Ennen päätöksentekoa Lehtinen perui Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

”Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää oikeuttaa hyvinvointitoimialan jatkamaan vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen puitesopimusta entisin ehdoin ajalle 1.10.2014 – 30.9.2016 edellyttäen, että vammaisneuvoston lausunnossaan esittämät toimenpiteet toteutuvat 1.10.2014 alkavan optiokauden alkuun mennessä.”

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Antti Perälä.

Jakelu

aoHuvipulju Oy
aoLounais-Suomen Taxidata Oy
tiedJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa
tpvLehtonen Anita
tiedLindberg Merja


Liitteet:

Sosterla § 102
Liite 1:Vammaisneuvoston lausunto