Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9618.03.201421

2175-2012 (001, 101, 033)

Turun kuntakokeilun tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Sosterla § 96

Kuntoutumispalvelut, Työelämäkuntoutus, projektipäällikkö Suvi Heiniola, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 18.2.2014:

Turun kaupungin Hyvinvointitoimialan hallinnoima työ- ja elinkeinoministeriön kuntakokeiluhanke ja siihen palkattu projektihenkilöstö siirrettiin toimialajohtaja Riitta Liuksan päätöksellä 16.12.2013 (§ 37) 1.1.2014 alkaen Tutkimus- ja kehittämisyksikön alaisuudesta Kuntoutumispalveluiden alaiseen Työelämäkuntoutukseen. Siirtopäätöstä edelsi hankkeen projektipäällikön irtisanoutuminen tehtävästään 6.1.2014.

Projektipäällikkönä on 7.1.2014 alkaen toiminut Suvi Heiniola Työelämäkuntoutuksesta. Hankkeen muina työntekijöinä jatkavat asiakastyötä tekevät projektityöntekijät Ari Laaksonen, Janne Lehto, Riikka Alakiikonen sekä Satu Hakanen.

Hankkeen kokonaisbudjetti vuodelle 2014 on 520.000 €, josta hankkeen toteuttamiseen liittyviin asiakaspalveluostoihin on varattu 115.000 € valtionosuus huomioiden.

Vuodelta 2013 hankkeelta jäi käyttämättä hankkeen asiakaspalveluiden toteuttamiseen liittyviä varoja noin 140.000 €. Käyttämättä jääneen summan osalta neuvotellaan parhaillaan rahoittajan, ELY-keskuksen kanssa siitä, saataisiinko osuus tai ainakin osa siitä hyödynnettyä hankkeen vuoden 2014 asiakaspalveluhankinnoissa.

Hankkeen asiakaskohderyhmä on postipiirien 20610 (Varissuo) ja 20540 (Nummi  ja Halinen) alueella asuvat henkilöt, joille on maksettu yli 500 päivää työttömyysetuutta tai jotka ovat olleet ilman työhistoriaa viimeiset 12 kuukautta.

Näin ollen hankkeen kohderyhmään kuuluvat myös ko. postipiirialueilla asuvat turkulaiset työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevat työttömät työnhakijat. Yli 12 kuukautta ilman työhistoriaa olleiden kohderyhmän piirissä puolestaan on paljon toimeentulotuen varassa olevia työttömiä.

Haasteena kuntakokeilulle on ollut tavoittaa kohderyhmän asiakkaita palveluiden piiriin osittain siksi, että kuntakokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista. Yhteistyöorganisaatiot ovat osaltaan kertoneet kuntakokeilusta asiakkailleen. Kuntakokeilusta on lähtenyt TE-palveluiden kautta infokirjeitä, mutta asiakkaat eivät ole tarttuneet riittävissä määrin kuntakokeilun palvelu- ja ohjausmahdollisuuksiin.

Asiakkaiden tehokkaampi ohjautuminen vaatii yhteistyötahoilta sitoutuneempaa yhteistyötä kuntakokeilun kanssa ja halua kartoittaa yhteinen asiakaskunta kuin myös soveltuvat palvelut asiakkaille. Kunnan peruspalveluista mm. sosiaalityön sekä perusterveydenhuollon on tärkeää löytää yhteinen asiakaskohderyhmänsä, ja siinä kuntakokeilu tarjoaa apua. Kuntakokeilu on myös osaltaan mukana työllisyysmäärärahalla rahoitettavan työttömien terveydenhuollon edistämisyksikön pilotoinnissa mm. asiakasohjauksellisessa roolissa.

Kuntakokeilun tavoitteena vuodelle 2014 on tehdä tiiviimpää yhteistyötä sosiaalityön, perusterveydenhuollon, oppilaitosten, TE-palveluiden ja Kelan kanssa. Myös kolmannen sektorin ja seurakuntien kanssa on tärkeää neuvotella yhteistyön mahdollisuuksista, sillä molemmilla tahoilla on tarjolla runsaasti erilaisia avustavia tehtäviä sekä työttömille soveltuvia palveluita.

Alueellisten yrittäjien kanssa tehtävä yhteistyö on kuntakokeilulle tärkeää, sillä palkkatukityöllistämisen vaikuttavuuden kehittäminen avoimia sektoreita hyödyntäen on kaiken kaikkiaan työllistämispalveluissa ajankohtaista.

Kuntakokeilu tekee tiivistä yhteistyötä emo-organisaation, Työelämäkuntoutuksen työllistymispalveluyksikön kanssa mm. työllisyysmäärärahalla toteutettavassa palkkatukityöllistämisessä kaupungin hallintokuntiin sekä yrityksiin edelleen sijoittamisessa. Kuntakokeilu yhdessä työllistymispalveluyksikön kanssa kilpailuttaa työnetsijäpalvelua yhteistyössä kehittämisyksikön alaisen Sopimuksen elinkaaren hallintamallin –kehittämishankkeen kanssa. Tämän hankkeen sekä TE-palveluiden työnantajapalveluiden kanssa kuntakokeilu toteuttaa yhteisiä yrityksille ja työttömien kohderyhmälle suunnattuja messu-tyyppisiä tilaisuuksia sekä muita tapahtumia.

Alkuvuoden aikana kuntakokeilun tarkoituksena on toteuttaa minikilpailutuksena yritysyhteistyön kehittämiseen tarvittavaa yritysrekisterijärjestelmää, joka mahdollistaa hallitun tiedon dokumentoinnin ja hyödyntämisen asiakkaiden edelleen sijoittamisessa yrityksiin.

Integroituna Työelämäkuntoutuksen tulosyksikköön kuntakokeilulla on hyvät mahdollisuudet tarjota asiakkailleen sekä työllistymistä edistäviä palveluita että innovoida kokeilulle tyypillisiä uudenlaisia palveluita, joita ei Turussa vielä ole ollut tarjolla.

Vuonna 2017 voimaan tuleva sosiaalihuoltolaki edellyttää kunnilta sosiaalisen kuntoutuksen palveluiden järjestämistä sosiaalihuollossa. Nämä palvelut on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät pysty osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin, kuten esim. kuntouttavaan työtoimintaan.

Vireillä on kilpailuttaa elämänhallintapalvelut niille kuntakokeilun kohderyhmän asiakkaille, joilla ei ole ainakaan aluksi mahdollisuutta osallistua riittävää työ- ja toimintakykyä vaativiin työllistymistä edistäviin palveluihin. Tämän tyyppistä palvelua ei mm. toimeentulotukea saaville työttömille asiakkaille ole ollut selkeänä palvelukonseptina tarjolla.

Kuntakokeilussa on havaittu, että asiakaskohderyhmässä olisi runsaasti tällaisen palvelun tarpeessa olevia asiakkaita. Haasteena on tavoittaa nämä asiakkaat, jotka kuuluvat riskiryhmiin ja hyötyisivät osallistavasta, arjen- ja elämänhallintaa tukevasta palvelusta, joka mahdollistaa sekä palvelutarpeen kokonaisvaltaisen arvioinnin että jatko-ohjauksen tarkoituksenmukaisiin palveluihin.

Kuntakokeilulla on säännöllisesti kokoontuva ohjausryhmä, jossa on edustettuina hankkeen kannalta tärkeät toimijatahot, kuten hyvinvointitoimialan perusterveydenhuolto, sosiaalityö ja kehittämisyksikkö, sivistystoimiala, TE-palvelut, ELY-keskus, Varsinais-Suomen yrittäjät ry, Turun Seudun TST ry sekä Kela. Jatkossa ohjausryhmän kokouksiin on tarkoitus tarvittaessa kutsua edustajia erikseen mm. Sondip ry:sta ( Varsinais-Suomen monikulttuuristen yhdistysten liitto ry.), seurakunnasta, TE-palveluiden työnantajapalveluista jne. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tilannekatsauksen tiedokseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 4.3.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi Turun kuntakokeilun tilannekatsauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Antti Perälä.

Jakelu

tpvHeiniola Suvi
tiedJuvonen Jukka
tiedMalen Jaana