Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7818.03.20143

12295-2013 (101)

Kaupungin rahoituksen myöntäminen kolmannen sektorin työllisyyshankkeille vuonna 2014

Tiivistelmä: -

Sosterla § 78

Kuntoutumispalvelut, työelämäkuntoutus, vastaava urasuunnittelija Arto Alakoski, toimistopäällikkö Jaana Malén, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 14.2.2014:

Kaupunginhallitus on päättänyt (Kh 19.2.2007 § 59), että erillinen työllisyysmääräraha (474100 Muut avustukset yhteisöille, 22404 ST/Kolmannen sektorin työllistämistoimet) käytetään sekä kaupungin omien että kolmannen sektorin toteuttamien työllisyyshankkeiden rahoittamiseen. Vuoden 2014 työllisyysmäärärahassa on näille työllisyyshankkeille tehty 250.000 euron varaus.

Työllisyyshankkeiden rahoituksessa kaupunki toimii osarahoittajana ja kaupungin hankerahoituksen lähtökohtana on yhteistyö muiden rahoittajien kanssa. Useimmiten hankkeen päärahoittajana on Varsinais-Suomen ELY-keskus ja kaupunki toimii osarahoittajana rahoittaen hankkeelle ELY-keskuksen avustuksen jälkeen jäävää omavastuuosuutta.

Kaupungin työllisyysmäärärahalla rahoitettavien hankkeiden tulee tukea kaupungin työllisyydenhoidon toimintoja sekä kaupunginhallituksen työllisyydenhoidon linjauksia. Lisäksi kaupungin rahoituksesta päätettäessä kiinnitetään erityistä huomiota hankkeille asetettuihin määrällisiin ja laadullisiin tavoitteisiin, hankkeiden tarvelähtöisyyteen sekä hankkeiden toiminnalliseen kytkeytymiseen kaupungin työllistymispalveluyksikön ja työvoiman palvelukeskuksen toimintaan. Työllistymispalveluyksikön toimintaa tukevaa toimintaa on esim. tukityöllistämisen toteuttaminen yhdistyksissä sekä tiettyjen erityisryhmien (esim. nuoret, osatyökykyiset ja maahanmuuttajat) työllistymistä edistävien palvelujen tuottaminen.

Kolmannen sektorin hankkeiden tarpeellisuudesta tehdään aina hankearviointi kaupungin työllistymispalveluyksikössä.

Kaikkiaan 12 kolmannen sektorin hakijaa on hakenut kaupungin avustusta työllisyyshankkeen toteuttamiseen vuodelle 2014. Avustettavia hankkeita on yhteensä 14. Hankkeille anotut avustukset ovat yhteensä 386.938 euroa.

Liite 1Hankeavustushakemukset 2014 (yhteenveto)

Vuoden 2014 hankeavustushakemuksissa hankkeiden kohderyhmänä ovat pitkäaikaistyöttömät sekä useimmiten myös nuoret ja maahanmuuttajat. Hankkeet tarjoavat työpaikkoja ja työkokeilupaikkoja työttömille. Lisäksi tarjolla on yksilöllistä ohjausta ja lyhytkoulutuksia. Useat hankkeet tekevät myös järjestö- ja yritysyhteistyötä. Tavoitteena on työttömien työkokemuksen lisääminen ja ammatillisen osaamisen kehittäminen sekä työllistymisvalmiuksien vahvistaminen. Lisäksi tavoitteena on usein jatkotyöllistyminen avoimille työmarkkinoille tai ohjautuminen koulutukseen tai muihin työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin.

Kaupungin hankeavustusta hakeneista hankkeista 11 on anonut Varsinais-Suomen ELY-keskukselta hankkeeseen työllisyyspoliittista avustusta.

ELY-keskuksen työllisyyspoliittisella avustuksella järjestettävällä toiminnalla tulee parantaa työttömien työnhakijoiden työmarkkinavalmiuksia ja edistää heidän työllistymistään. Avustusta voidaan myöntää toimintaan, jossa työttömille työnhakijoille järjestetään ja kehitetään työmahdollisuuksia tai työkokeiluja sekä niihin liittyviä palveluja ja toimintamalleja (Laki julkisesta työvoimapalvelusta, luku 14, 39 §).

ELY-keskuksen työllisyyspoliittista avustusta ei voida myöntää (1) elinkeinotoimintaan liittyviin kustannuksiin, (2) julkisina työvoima- ja yrityspalveluina tuotettaviin palveluihin, (3) sellaisten palvelujen tuottamiseen tai hankkimiseen, jotka kunta tai kuntayhtymä on lain mukaan velvollinen järjestämään, (4) investointeihin ja irtaimen käyttöomaisuuden hankintamenoihin eikä (5) vuokrakustannuksiin (Laki julkisesta työvoimapalvelusta, luku 14, 42 §).

Kaupungilla ei ole vastaavia eriteltyjä kriteerejä työllisyyshankkeille myönnettäville avustuksille. Kaupungin avustusta voidaan näin myöntää myös kustannuksiin, joihin ELY-keskus ei avustusta myönnä (esim. irtaimisto- ja vuokrakustannukset).

Työllistymispalveluyksikkö on käsitellyt yhteisesti kaikki 7.2.2014 mennessä kaupungille saapuneet varsinaiset hankeavustushakemukset vuodelle 2014 sekä näiden samaan ajankohtaan mennessä saapuneet mahdolliset lisäselvitykset.

Työllistymispalveluyksikkö on arvioinut avustusta hakeneet hankkeet ja todennut puoltamiensa hankkeiden tukevan toiminnallaan kaupungin työllisyydenhoidon toimintoja sekä kaupunginhallituksen työllisyydenhoidon linjauksia. Työllistymispalveluyksikkö on lausunnoissaan antanut puoltavan lausunnon kaikille hankeavustusta vuodelle 2014 hakeneille hankkeille.

Työllistymispalveluyksikkö ehdottaa, että työllisyyshankkeiden avustukset vuodelle 2014 myönnetään tasapuolisesti liitteen 1 mukaisesti siten, että työllisyysmäärärahaan tehty 250.000 euron hankevaraus ei ylity. Linjaus koskee kaikkia työllistymispalveluyksikön puoltamia hankkeita.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä edellä esitetyt hankevalmistelujen linjaukset tiedoksi ja että työllisyyshankkeiden avustukset vuodelle 2014 myönnetään liitteen 1 mukaisesti siten, että työllisyysmäärärahaan tehty 250.000 euron hankevaraus ei ylity.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.3.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Antti Perälä.

Jakelu

ilmAlakoski Arto
ilmJuvonen Jukka
ilmMalen Jaana


Liitteet:

Sosterla § 78
Liite 1:Hankeavustushakemukset 2014 (yhteenveto)