Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5325.02.20149

9530-2011 (065, 021)

Puitesopimuksen muuttaminen

Tiivistelmä:

Anne Arojoki Oy/Turun Otso esittää, että sen ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan välistä, 7.8.2012 päivättyä puitesopimusta muutetaan siten, että Turun Otso saa tuottaa palveluja osoitteessa Varusmestarintie 15, 20360 Turku (Runosmäen Metsäkumpu). Lautakunnalle esitetään, että muutosesitystä ei hyväksytä.

Sosterla § 53

Hallintojohtaja Antti Perälä 20.2.2014:

Anne Arojoki Oy/Turun Otso (jäljempänä Turun Otso) on esittänyt, että sen ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan välistä, 7.8.2012 päivättyä puitesopimusta muutetaan siten, että Turun Otso saa tuottaa palveluja osoitteessa Varusmestarintie 15, 20360 Turku (Runosmäen Metsäkumpu).

Liite 1Anne Arojoki Oy/Turun Otso esitys

Esitystään Turun Otso perustelee seuraavasti:

  1. Turun Otso toimii tällä hetkellä Turun keskustassa osoitteessa Humalistonkatu 7 b A (Maalaistentalo). Turun Otsossa on kaksikymmentä Turun kaupungin sijoittamaa muistisairasta asukasta, joista yksitoista on tehostetun palveluasumisen päätöksellä ja yhdeksän pitkäaikaishoidon päätöksellä ns. laitospaikalla.
  2. Turun Otso on yhdessä Emmi-kodin ja YH Kodit Oy:n kanssa mukana hankkeessa, jonka tarkoituksena on rakentaa uusi muistisairaita palveleva tehostetun palveluasumisen yksikkö. Runosmäen Metsäkumpu –kiinteistön laajennuksena toteutettavaan hankkeeseen Turun Otsolle tulisi kaksikymmentä yhden hengen huonetta ja Emmi-kodille noin kuusi tehostetun palveluasumisen lisäpaikkaa. Rakennuttajana hankkeessa toimii YH-Kodit Oy. Hankkeelle haetaan parhaillaan ARA-rahoitusta, jota kaupungin on puoltanut. Jos hanke saa ARA-rahoituksen, uusi muistisairaita palveleva vaativan tehostetun palveluasumisen yksikkö olisi valmiina vuoden 2015 aikana.
  3. Turun Otson uusilla toimitiloilla saavutettaisiin seuraavat edut:
    • uudet ajanmukaiset toimitilat parantavat palvelun tasoa ja vastaavat kaikilta osin Valviran valvontaohjelman toimitiloja koskevia linjauksia. Tilojen myötä tapahtuva laitospaikkojen muuttaminen tehostetun asumispalvelun paikoiksi vastaa niin kaupungin vanhustenhoidon strategian tavoitteita kuin sosiaali- ja terveysministeriön tuoreita vanhustenhoidon laatusuosituksia. Asukkaita olisi kaksikymmentä kuten nytkin. Turun Otson uuden yrittäjän (omistajanvaihdos tapahtui lokakuussa 2012) tavoitteena on saattaa toiminta yllämainitulla tavalla kaikilta osin nykyisten vaatimusten ja suositusten mukaiseksi.
    • Turun Otso tulisi toimimaan läheisessä yhteistyössä samassa kiinteistössä toimivan Emmi-kodin kanssa, joka on Turun Otson tavoin keskittynyt vaativaan muistisairaiden tehostettuun palveluasumiseen. Tarkoituksena on kehittää henkilöstön käyttöä ja työkiertoa yritysten kesken, koulutusyhteistyötä ja sellaisten ammatti-ihmisten rekrytointia, johon pienyritykset eivät yksin pystyisi. Turun Otso ja Emmi-koti tulisivat toimimaan yhteistyössä myös sekä samassa kiinteistössä toimivan Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen että Turun kaupungin omistaman Runosmäen vanhainkodin kanssa, johon juuri valmistuu remontoitu muistisairaiden yksikkö.
    • uudet toimitilat antaisivat nykyistä paremmat mahdollisuudet asukkaiden ulkoiluun ja palvelisivat erinomaisesti invataksi- ja muuta hoitokotia palvelevaa liikennettä.
    • ARA-rahoituksen ansiosta asukkailta perittävä vuokra pysyy kohtuullisella tasolla.
  4. Puitesopimuksen 20. kohdan mukaan sopijapuolet voivat muuttaa sopimusta kirjallisesti. Selvennyksenä mainittakoon, että pyydämme ainoastaan mahdollisuutta muuttaa toiminta uuteen toimipaikkaan. Muilta osin puitesopimusta noudatetaan entiseen tapaan, myös hinnanmäärityksen osalta.

Turun Otson puitesopimuksen muuttamista koskevaa esitystä on arvioitava sen suhteen mitä hankintamenettelyn tarjouspyyntövaiheessa todettu. Vanhusten tehostetun palveluasumisen hankinta on kilpailutettu 27.12.2011 päivätyllä tarjouspyynnöllä. Tarjouspyynnön mukainen sopimusaika on 1.5.2012 – 30.3.2017..

Tarjouspyynnön kohdassa ”Palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset” on todettu, että Palvelujen ja sen toteuttajien tulee täyttää tässä tarjouspyynnössä ja tarjouslomakkeessa sekä palvelukuvauksessa asetetut vaatimukset. Palvelujen on oltava käytettävissä 1.5.2012 ja uusien toimintayksiköiden osalta viimeistään 1.5.2014. Mikäli palveluntuottaja tarjoaa palvelua toimintayksikössä, joka ei ole toiminnassa tarjouksen tekemiseen varatun ajan päättyessä, tulee toimintayksikön ja palveluntuottajan täyttää tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset ja tarjouksessa esitetyt päätökseen vaikuttavat asiat ennen mahdollisen hankintasopimuksen allekirjoitusta.

Palveluntuottajalla tulee olla viimeistään 1.5.2012 toimintayksikköä koskeva yksityisistä sosiaalipalveluista annetuin lain mukainen lupa tarjoamansa ympärivuorokautisen palvelutoiminnan harjoittamiseksi. Tarjoukseen tulee liittää kopio toimintayksikköä koskevasta aluehallintoviranomaisen luvasta tai selvitys siitä, että tarjoaja täyttää edellytykset luvan saamiseen 1.5.2012 mennessä. Uudet valtakunnalliset toimijat esittävät valtakunnallisen luvan tuottaa sosiaalihuollon yksityisiä palveluja tai selvityksen siitä, että tarjoaja täyttää edellytykset luvan saamiseen 1.5.2012 mennessä.

Tarjouspyynnön kohdan 7, mukaan ”Tarjous tulee antaa toimintayksikkökohtaisesti oheisella tarjouslomakkeella, liite 1. Toimintayksiköllä tarkoitetaan palveluntuottajan yhtä toimipaikkaa”.

Tarjouspyynnön liitteenä olleessa sopimusluonnoksessa kohdassa 2 on edellytetty toimintayksikön nimeä ja osoitetta. Allekirjoitettuun sopimukseen on kirjattu, että palvelut tuotetaan Turun Otsossa osoitteessa Humalistonkatu 7 b A, 20100 Turku.

Hankintamenettelyn aikana tarjoajille annettiin mahdollisuus esittää tarkentavia kysymyksiä hankinnasta. Julkaistuissa kysymyksissä ja vastauksissa esitettiin seuraava kysymys ja vastaus:

Kysymys 4

Tarjouspyyntö: Palveluntuntuottajalla on useita erilaisia yksiköitä, joita voimme tarjota. Pyydämme täsmentämään, voiko palveluntuottaja tarjota useaa eri kohdetta, joiden hinnat poikkeavat toisistaan vai pitääkö kaikkia kohteita tarjota samaan hintaan? Jos tarjotaan useaa kohdetta, täytetäänkö jokaisesta erikseen liite 1? Miten toimimme, jos tarjoamme kahta eri hoivakotia Turusta? Pitääkö olla kokonaisuudessaan omat tarjoukset molemmista?

Vastaus:

”Voi tarjota useaa eri kohdetta ja tuotehinta voi vaihdella yksiköittäin. Tarjous tulee antaa toimintayksikkökohtaisesti tarjouslomakkeella, ks. tarjouspyynnön kohta 7, sivu 9.”

Kysymys 36

Pitääkö eri aikoina alkavasta palvelusta tehdä eri tarjoukset? Nykyisellä tarjouslomakkeella ei voi ilmoittaa esim. tehostettua palveluasumista niin, että osa palvelusta on tarjolla heti 1.5.2012 alkaen ja sitten osa palvelusta 1.5.2014.

Vastaus

Eri tarjoukset.”

Palvelujen on tarjouspyynnön mukaan tullut olla käytettävissä 1.5.2012 ja uusien toimintayksiköiden osalta viimeistään 1.5.2014. Tarjouspyynnön mukaan mikäli palveluntuottaja tarjoaa palvelua toimintayksikössä, joka ei ole toiminnassa tarjouksen tekemiseen varatun ajan päättyessä, tulee toimintayksikön ja palveluntuottajan täyttää tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset ja tarjouksessa esitetyt päätökseen vaikuttavat asiat ennen hankintasopimuksen allekirjoitusta.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa on siis selkeästi ilmaistu se, että tarjoukset tulee tehdä toimipaikkakohtaisesti, ja että uudenkin toimipaikan tulee olla käytettävissä viimeistään 1.5.2014 lukien. Huolimatta siitä, että puitesopimuksessa todetaan, että sopimusta voidaan muuttaa kirjallisesti, hankintasopimusvaiheessa ei voida poiketa olennaisesti tarjouspyynnön ehdoista. Olennainen muutos sopimukseen hankintasopimuksen voimassaoloaikana merkitsee hankintalainsäädännön näkökulmasta uutta hankintaa, joka tulisi kilpailuttaa uudelleen. Jos kilpailutusta ei ole tehty, kyse on lähtökohtaisesti lain vastaisesta suorahankinnasta.

Oikeuskäytännössä on pidetty hankintasopimuksen olennaisina muutoksina esimerkiksi muutoksia hankinnan määrässä tai hinnassa. Olennaisina muutoksina on pidetty myös sellaisia muutoksia tarjouspyynnön ehtoihin, joiden johdosta muutkin kuin hankintamenettelyyn osallistuneet tarjoajat olisivat voineet tehdä tarjouksen, mikäli ehto olisi ollut tarjouspyynnössä.

Toimipaikan vaihtaminen kesken sopimuskautta olisi tarjouspyynnön ehdot huomioiden olennainen muutos alkuperäisen tarjouspyynnön ehtoihin. Näin ollen toimipaikan muuttamista kesken sopimuskauden ei tulisi sallia. Lisäksi on otettava huomioon, että mikäli asumispalveluasiakkaiden hoitopaikkaa haluttaisiin muuttaa, tulisi muutoksesta kunkin asiakkaan kohdalla tehdä erillinen muutoksenhakukelpoinen päätös.

Todettaanko vielä, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on myöntänyt rahoituksen Runosmäen Metsäkumpu-hankkeelle. Palveluntuottaja voi joka tapauksessa hakeutua palveluseteliyrittäjäksi, kun toiminta on käynnistynyt.  

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.2.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Anne Arojoki Oy:n/Turun Otson puitesopimuksen muutosesityksen edellä esitetyillä perusteilla.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti Rosenlöfin ehdotuksesta Harjanteen kannattamana yksimielisesti hyväksyä, että Anne Arojoki Oy/Turun Otso ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan välistä, 7.8.2012 päivättyä puitesopimusta voidaan muuttaa siten, että Turun Otso saa tuottaa palveluja osoitteessa Varusmestarintie 15, 20360 Turku (Runosmäen Metsäkumpu). Puitesopimuksen 20. kohdan mukaan sopijapuolet voivat muuttaa sopimusta kirjallisesti. Kysymys on vähäisestä muutoksesta sopimussuhteessa. Sopimuksen siirto on tarkoituksenmukainen. Sopimuksen siirron ehtona on, että solmittua puitesopimusta noudatetaan muilta osin entiseen tapaan.

Jakelu

ilmAnne Arojoki Oy/Turun Otso
tiedPerälä Antti


Liitteet:

Sosterla § 53
Liite 1:Anne Arojoki Oy/Turun Otso esitys