Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5225.02.20148

1466-2014 (001)

Lausunto Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin strategialuonnoksesta vuosille 2014-2016

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopirin kuntayhtymä on valmistellut luonnoksen uudeksi strategiakasi vuosille 2014-2016. Lausuntopyynnössä kysytään strategialuonnoksen lisäksi myös lausunnonantajien näkemyksiä sairaanhoitopiirin vakauttamisohjelmaan sisältyvistä muista toimenpiteistä talousarviossa pysymiseksi. Sairaanhoitopiiri pyytää jäsenkuntien ja mm. Turun yliopiston lausuntoa 13.3.2014 mennessä sähköisellä kyselylomakkeella. Lausuntoluonnoksessa suhtaudutaan pääosin myönteisesti sairaanhoitopiirin strategialuonnokseen.

Sosterla § 52

Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja Riitta Liuksa, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen, resurssijohtaja Max Lönnqvist ja controller Pekka Paatonen 17.2.2014:

Sairaanhoitopirin hallitus käsitteli 5.11.2013 § 161 uutta strategiaa mm. koska sairaanhoitopiirin taloudellinen tilanne on heikentynyt nopeasti, mikä on aiheuttanut tarpeen rajoittaa toimintakulujen kasvua valtuuston 27.1.2012 § 33 käsittelemän vakauttamisohjelman mukaisesti. Toimintakulujen kasvun hillitsemiseksi on välttämätöntä toteuttaa ripeällä aikataululla toimintakuluihin vaikuttavia rakenteellisia muutoksia.

Sairaanhoitopiirin valtuusto palautti 26. marraskuuta 2013 pidetyssä kokouksessa ehdotuksen sairaanhoitopiirin vuosien 2014–2016 strategiaksi hallitukselle jatkovalmistelua varten. Palautuspäätöksen jälkeen hallitus käynnisti välittömästi strategian jatkovalmistelun, joka on sisältänyt hallitus- ja virkamies-valmistelun lisäksi muun muassa henkilöstön kanssa käydyt keskustelu- ja palautetilaisuudet kaikissa piirin sairaaloissa. Jatkovalmistelun tuloksena on laadittu uusi liitteenä seuraava strategialuonnos, jossa on pyritty vastaamaan valtuustokäsittelyn ja jatkovalmistelun aikana esitettyihin kysymyksiin.

Lausuntopyynnössä kysytään strategianluonnoksen lisäksi myös lausunnonantajien näkemyksiä sairaanhoitopiirin vakauttamisohjelmaan sisältyvistä muista toimenpiteistä talousarviossa pysymiseksi. Sairaanhoitopiiri pyytää jäsenkuntien ja mm. Turun yliopiston lausuntoa 13.3.2014 mennessä sähköisellä kyselylomakkeella.

Liite 1Lausuntopyyntö

Liite 2Strategialuonnos

Hyvinvointitoimialalla on laadittu liitteenä 3 oleva luonnos Turun kaupungin lausunnoksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän strategialuonnoksesta vuosille 2014-2016 täyttämällä sähköinen kyselylomake.

Lausuntoluonnoksessa suhtaudutaan pääosin myönteisesti sairaanhoitopiirin strategialuonnokseen. Kyselylomakkeen kommenteissa korostetaan yhdenvertaisten palvelujen tarjoamista kaikille maakunnan asukkaille, mikä ennakoi tulevan sote-uudistuksen tavoitteita. Kommenteissa tuodaan esille, että Turun lasten- ja nuorten poliklinikan hoitoprosessien toimivan nykyään hyvin ja kustannustehokkaasti. Psykiatrian osalta todetaan, että sairaanhoitopiirin ja Turun yhteinen työryhmä on aloittamassa toimintaansa, missä tutkitaan palvelujen tuottamisen ja sijainnin mahdollisia synergiaetuja. Turun erikoissairaanhoito kehittää strategisessa kumppanuudessa vuodeosastoimintaansa vastatakseen viiveettä hoitolinjaorganisaation mukaiseen jatkohoitotarpeeseen. Mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus hyväksytään esitetyllä tavalla, tuo se muutoksia myös tässä esitettyyn.

Vakauttamisohjelman osalta kyselylomakkeen kommenteissa korostetaan, että sairaanhoitopiirin tulisi ennen investointipäätöksen tekoa varmistaa omistajiensa eli kuntien kanta. Uudistilojen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon tilojen monikäyttöisyys ja rakennushankkeiden toteutuksessa tulisi ennakkoluulottomasti tarkastella yhteistyötä strategisten kumppanien kanssa.

Vakauttamisohjelmaa koskevissa kyselylomakkeen kommenteissa todetaan edelleen, ettei minkään yksittäisen jäsenkunnan, ei myöskään Turun kaupungin, maksuosuuden kasvu saa ylittää 3,8 %:n rajaa. Tämän varmistamiseksi Turun kaupunki kannattaa esitettyä strategiaa, mutta edellyttää lisätoimia vakauttamisohjelman toteutumisen varmistamiseksi.

Liite 3Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lausunto

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.2.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle liitteen 3 mukaisen lausunnon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän strategialuonnoksesta vuosille 2014-2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Varapuheenjohtaja Aila Harjanne ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asian käsittelyn ajaksi.

Jäsen Lampi pyysi merkitsemään pöytäkirjaan osittaisen tyytymättömyytensä lausuntoon.

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 52
Liite 1:Lausuntopyyntö
Liite 2:Strategialuonnos
Liite 3:Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lausunto