Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4004.02.20142

1299-2014 (101, 065)

Työnetsijäpalvelujen kilpailuttaminen vuosille 2014 - 2015

Tiivistelmä: -

Sosterla § 40

Hyvinvointitoimiala, Sopimuksen elinkaaren hallintamallin kehittämisprojektin työnetsijäpalvelun projektipäällikkö Jussi Rantalainen, työelämäkuntoutuksen toimistopäällikkö Jaana Malén ja tulosaluejohtaja Jukka Juvonen sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen va. tuoteryhmäpäällikkö Janina Puistovaara 21.1.2014:

Kaupunginvaltuuston 2.12.2013 § 215 hyväksymään Turun kaupungin vuoden 2014 talousarvioon sisältyy seuraava työllistämishankkeita koskeva talousarviokirjaus: ”Pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatukikustannuksista aiheutuvan kuntaosuuden pienentämiseksi tulee tehdä selvitys eri työllistämishankkeissa toteutetuista vaikuttavimmista käytännöistä sekä työvoiman palvelukeskuksen toiminnan tehostamismahdollisuuksista. Lisäksi tulee kerätä tietoa työllistämistoiminnassa onnistuneiden vertailukelpoisten kaupunkien käytännöistä. Selvitysten pohjalta tulee tuoda päätettäväksi tarpeelliset tehostamistoimenpiteet”.

Vuonna 2013 työnetsijäpalvelu toteutettiin yhteistyössä Työllisyyden hoidon Kuntakokeilu -hankkeen kassa. Hankinta tehtiin innovatiivisena hankintana ja kilpailutuksen aikataulu oli hyvin tiukka. Työnetsijäpalvelu käynnistyi elokuussa 2013. Sopimukset olivat voimassa 31.12.2013 asti.

Ostopalvelun idea oli työllistää yli 500 päivää työttömyysetuutta saaneita henkilöitä alueen yrityksiin. Työnetsijäpalvelun palkkio palveluntuottajalle oli lyhyttä työhakuvalmennusta lukuun ottamatta tulokseen perustuva suoriteperusteinen maksu eli vain työllistyneistä asiakkaista oli oikeus laskuttaa. Maksettu palkkio oli jaettu perusosaan ja työsuhteen pituuteen sidottuun bonukseen. Yli 8 kuukauden työsuhteen palkkion suuruus oli 1.150 €.

Toimintamalli oli uusi ja myös asiakkaiden ohjaaminen itse palveluun yhteistyössä Työ- ja elinkeinohallinnon kanssa muodostui keskeiseksi kehittämisenkohteeksi.  Niin ikään tuloksia arvioitaessa on huomioitava kilpailutuksen jälkeen jäänyt tiukka aikataulu itse palvelun toteuttamiselle

Oheismateriaali 1Työnetsijäpalvelun arviointi 2013 (suppea jakelu)

Esitys hankinnan toteuttamiseksi  

Vuoden 2014 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelman mukaan työnetsijäpalveluun on osoitettu 200.000 euroa.  Vuodelle 2014 kilpailutettavan hankinnan varaus on kokonaisuudessa 225 000, sillä edellytyksellä, että Varsinais-Suomen ELY- keskuksessa alkuvuonna tehtävä Työllisyyden hoidon Kuntakokeilua koskeva rahoituspäätös vuodelle 2014 mahdollistaa Kuntakokeilu-hankkeen osallistumisen hankintaan.   

Hankinta tulisi toteuttaa siten, että ennen kilpailutuksen varsinaista aloittamista järjestetään markkinavuoropuhelut potentiaalisten tarjoajien kanssa helmikuussa 2014.  Vuoropuhelun tarkoituksena on kartoittaa uusia toimintamallivaihtoehtoja ja parannuksia vuonna 2013 toteutettuun malliin. Potentiaalisten palveluntuottajien kanssa käydään myös keskustelua palvelulle asetettavista tavoitteista. Tuloksena syntyy alustava ratkaisu siitä, millainen toimintamalli ja palvelu parhaiten vastaisivat tarvetta.

Tarjouskilpailutus on tarkoitus toteuttaa avoimena menettelynä yhteistyössä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Kilpailu olisi tarkoituksenmukaista toteuttaa ns. käänteisenä tarjouskilpailuna, jossa sopimuksen hinnat määritellään jo etukäteen tarjouspyynnössä esitetyllä tavalla.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 19.11.2013 päättänyt osana työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaa, että työnetsijäpalvelu kilpailutetaan vuosille 2014 - 2015. Esitämme, että käyttöön otetaan yhden vuoden lisäoptio.

Tavoitteena on rakentaa palvelukonsepti, jossa työmarkkinatuen kuntaosuuslistalta kutsutaan Työnetsijäpalveluun ne henkilöt, jotka eivät tarvitse työllistymistä tukevia arjenhallinta- tai terveyspalveluja, vaan työttömyyden keskeisin pitkittymisen syy on työpaikan puute.

Esitämme, että edellä kuvattu työnetsijäpalvelumallin kilpailutus käynnistetään vuosille 2014 - 2015 lisättynä yhden vuoden optiolla ja että hankintamenettelynä käytetään avointa menettelyä. Esitämme myös, että ostopalvelulle luodaan sopimuksen elinkaaren hallintamallin mukainen valvontasuunnitelma, jolla kaupunki palvelun tilaajana varmistaa osapuolien sitoutumisen yhteisiin tavoitteisiin. Kilpailutus käynnistetään välittömästi ja tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.1.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn mukaan, että työnetsijäpalvelujen kilpailutus vuosille 2014 - 2015 yhden vuoden optiolla käynnistetään avoimella menettelyllä yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa ja että ostopalvelulle luodaan valvontasuunnitelma.

PäätösAsia pantiin pöydälle Vänttisen ehdotuksesta Lammen kannattamana yksimielisesti.