Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1114.01.201411

161-2014 (065, 315)

Tehostettua palveluasumista tuottavien hoitoyksiköiden yleislääkäritasoisten lääkäripalveluiden kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Tehostetun palveluasumisen hoitoyksiköihin sijoitettujen turkulaisten lääkäripalvelut järjestetään hoitoyksiköissä. Lääkäripalvelun hankkiminen ostopalveluna on tarpeen lääkäripalvelujen saatavuuden turvaamiseksi silloin, kun omaa lääkärityövoimaa ei ole riittävästi. Ostopalvelusopimusta esitetään kilpailutettavaksi ajalle 1.6.2014 - 31.5.2017 ja sen jälkeen tilaajan päätöksellä mahdolliselle jatkoajalle 1.6.2017 - 31.5.2018 (optio). Sopimuskauden vuotuiset kustannukset ovat noin 160 000 €.

Sosterla § 11

Perusterveydenhuollon palvelut, tulosaluejohtaja Katariina Korkeila 7.1.2014:

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala vastaa Turun kaupungin ostopalvelupäätöksellä tehostetun palveluasumisen hoitoyksiköihin sijoitettujen terveydenhuollon järjestämisestä. Kyseiset henkilöt ovat sen kuntoisia, että lääkäripalvelut on tarkoituksenmukaisinta tuottaa siinä talossa, jossa henkilö asuu.

Tällä hetkellä osan lääkäripalveluista tehostetun palveluasumisen hoitoyksiköihin sijoitetuille turkulaisille tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimialan palkkaama lääkäri. Osassa hoitoyksiköitä lääkäripalvelun tuottaa hoitoyksikön itse palkkaama lääkäri, jolloin hoitoyksikkö saa korvausta lääkäripalveluiden järjestämisestä. Lääkärin rekrytoiminen tehostetun palveluasumisen lääkärintyöhön on osoittautunut ongelmalliseksi. Lääkäripalvelut on kuitenkin turvattava, joten vaikeassa rekrytointitilanteessa on osoittautunut tarpeelliseksi, että lääkärityövoimaa voidaan tarvittaessa hankkia ostopalveluna.

Lääkäri vastaa hoitoyksikössä asuvien Turun kaupungin sinne sijoittamien asukkaiden yleislääkäritasoisista lääkäripalveluista. Lääkäri tuottaa asukkaille yleislääkäritasoisen sairaanhoidon, päivittää asukkaan hoitosuunnitelman, vastaa hoitosuunnitelman mukaisten sairauksien hoidosta ja seurannasta sekä ottaa tarpeen mukaan kantaa akuutteihin yleislääkäritasoisiin sairauksiin. Lisäksi lääkäri tulee olla talon/hoitoyksikön konsultoitavissa puhelimitse arkisin (maanantai-perjantai) klo 8.00 – 16.00 asukkaiden akuuttisairauksien hoitamista varten. Palvelua annetaan suomen ja ruotsin kielellä.

Ostopalveluna hankittuna lääkäritarve vaihtelee 0 – 2 kokoaikaisen lääkärityöpanoksen välillä, rekrytointitilanteesta riippuen. Lääkäripalveluiden määrällinen tarve hoitoyksikköä kohti määritellään Turun hyvinvointitoimialalla (perusterveydenhuollon ja vanhuspalveluiden tulosalueet). Arvioidut bruttokustannukset ovat noin 160 000 euroa vuodessa. Sopimuskaudeksi esitetään 1.6.2014 – 31.5.2017, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa yhdellä vuodella, ajalle 1.6.2017 – 31.5.2018 (optio). Palvelujen on oltava käytettävissä sopimuskauden alusta lukien. Palveluja tulee olla saatavilla ympärivuotisesti.

Esitän, että lääkäripalveluiden kilpailutus käynnistetään ja kilpailutus toteutetaan avoimella menettelyllä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.1.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että tehostettua palveluasumista tuottavien hoitoyksiköiden yleislääkäritasoisten lääkäripalveluiden kilpailuttaminen käynnistetään avoimella menettelyllä yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvArve Seija
tiedAsikainen Johanna
tpvKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja
ilmPuistovaara Janina