Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta914.01.20149

94-2014 (015)

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteisen työryhmän perustaminen selvittämään psykiatrian yhteisten tilojen ja organisaatioiden mahdollisen yhdistämisen toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia

Tiivistelmä: -

Sosterla § 9

Erikoissairaanhoidon tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 7.1.2014:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on joulukuussa 2010 käynnistänyt aikuispsykiatrian laitoshoidon tilatarveselvityksen. Sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalueen

Toimialajohtaja Juha Koivu asetti tammikuussa 2011 Psykiatrian tulosalueen tilatarvetyöryhmän. Työryhmän tehtävä oli toimialajohtajan päätöksessä laajennettu koskemaan kaikkia Psykiatrian tulosalueen toimintoja. Työryhmän toiminta-aikaa pidennettiin helmikuun loppuun 2012. Työryhmä esitti sairaanhoitopiirin psykiatrialle hoitolinjakohtaista palvelujärjestelmää ja sitä tukevaa keskitettyä tilaratkaisua Tyksin yhteyteen tai sen välittömään läheisyyteen. Hoitolinjakohtaisessa palvelujärjestelmässä sairausryhmien mukaan määritellyt osastot ja avohoidon poliklinikat toimisivat tiiviissä yhteistyössä keskenään. Ainoastaan tietyt avohoidon palvelut toimisivat alueellisina poliklinikoina sairaanhoitopiirin alueen isommissa keskuksissa.

Lokakuussa 2012 sairaanhoitopiirin hallitus päätti pyytää työryhmän loppuraportista lausunnot palvelujärjestelmän osalta kaikilta sairaanhoitopiirin kunnilta ja toimintojen ja tilojen yhteiskäytön osalta Turun sosiaali- ja terveystoimelta.

Lausunnoissaan kunnat puolsivat pääsääntöisesti palvelurakenteen kehittämistä vision mukaisesti, johon sisältyvät hajautettu avohoito, keskitetyt erityispalvelut sekä keskitetty osastohoito. Lausuntojen sisällössä painotettiin neljää pääkohtaa: kannanottoa toimintojen keskittämiseen, tila- ja henkilöstöresurssien lisäyksen huomioonottamista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin talouden vakauttamissuunnitelmassa, suunnitteluyhteistyön liittämistä osaksi järjestämissuunnitelmaa sekä sote-uudistuksen linjausten huomioimista suunnittelussa.

Psykiatrisen päivystystoiminnan suunnittelussa pidettiin tärkeänä yhteistyötä T-sairaalan yhteispäivystyksen kanssa.

Turun kaupunki totesi lausunnossaan, että toiminnalliset vaihtoehdot ja niistä johdetut toimitilaratkaisuvaihtoehdot tulee selvittää yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Lisäksi Turku toteaa lausunnossaan, että sairaanhoitopiirin tulee pidättäytyä kaikista merkittävistä investointipäätöksistä tai vakanssilisäyksistä siihen asti kunnes sosiaali- ja terveydenhuollon linjaukset ovat selvillä, jotta tehtävien ratkaisujen päätöksentekoprosessi ja pitkän aikavälin kustannusvastuut voidaan kytkeä toisiinsa.

Lokakuussa 2013 sairaanhoitopiirin hallitus päätti käynnistää tarkemman tilatarvesuunnittelun siltä pohjalta, että esitetyt keskitetyt psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidonpalvelut ja osastohoito sijoittuvat fyysisesti yhteisiin tiloihin Turkuun, ja muu avohoitotoiminta sijoitetaan maakunnassa edellä perusteluissa todettujen periaatteiden mukaisesti. Suunnittelussa otetaan huomioon Turun kaupungin mahdolliset tilatarpeet ja psykiatrian palvelujärjestelmän kokonaisuuden kehittäminen yhteistyössä Turun kaupungin psykiatrian kanssa.

Hallituksen 15.10.2013 päätöksen jälkeen sairaanhoitopiirin johtaja ja johtajaylilääkäri ovat edelleen neuvotelleet Turun kaupungin edustajien kanssa. Neuvotteluissa on todettu, että Turun kaupungin ja Sairaanhoitopiirin psykiatrisen erikoissairaanhoidon järjestämisestä yhteisissä tiloissa olisi todennäköisesti saatavilla palvelujärjestelmän kokonaisuuden kehittämisen kannalta merkittäviä synergiahyötyjä. Samalla on kuitenkin todettu, että yhteisten tilojen tarkoituksenmukaisen suunnittelun kannalta on ensin päätettävä, jatkaako psykiatrian toiminta kahdessa eri organisaatiossa. Näin ollen tila- ja organisaatiokysymykset on syytä selvittää yhdessä, Turun kaupungin ja Sairaanhoitopiirin yhteisessä työryhmässä.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti 17.12.2013, että psykiatrian tilatarvesuunnittelun tehtäväksi antoa laajennetaan niin, että

Ehdotan, että sosiaali- ja terveyslautakunta perustaa yhteisen työryhmän Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa selvittämään psykiatrian yhteisten tilojen ja organisaatioiden mahdollisen yhdistämisen toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia ja nimeää työryhmän jäsenet. Ehdotan, että työryhmän toimeksiannon sisältö ja aikataulu ovat samat kuin ehdotuksessa sairaanhoitopiirin hallitukselle.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.1.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää perustaa yhteisen työryhmän Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa selvittämään psykiatrian yhteisten tilojen ja organisaatioiden mahdollisen yhdistämisen toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää. että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tiedHeikkilä Jyrki
tiedLönnqvist Max
tpvVirtanen Hilkka
tiedVirtanen Jarkko