Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1414.01.201414

73-2014 (032)

Perhehoidon palkkiot vuonna 2014

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta on päätöksellään 15.2.2012 § 79 korottanut lastensuojelun perhehoidon hoitopalkkioita ja kulukorvausta 1.4.2012 alkaen, jolloin perhehoidon lisääntyminen on asetettu keskeiseksi sijaishuollon tavoitteeksi. Peruspalvelulautakunta on päätöksellään 16.1.2013 § 10 vahvistanut hoitopalkkioiden ja kulukorvausten indeksikorotukset vuodelle 2013. Lisäksi peruspalvelulautakunta on em. päätöksellä hyväksynyt tukiperheille maksettavan hoitopalkkion ja kulukorvauksen, päivystysperheille maksettavan varallaolomaksun sekä mentorina toimivan pitkäaikaisen perhehoitajan korvauksen.

Sosterla § 14

Sosiaalityön tulosaluejohtaja Leila Visa ja sijaishuollon vt. toimistopäällikkö Eira Virolainen 3.1.2014:

Kuntaliitto on ilmoittanut perhehoitoon liittyvien korotusten perusteista seuraavasti:

Perhehoitajalain (312/1992) 2 §:n mukaisen hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee perhehoidossa olevaa henkilö kohden 679,71 euroon kalenterikuukaudessa 1.1.2014 alkaen. Perhehoitajalain mukaisen hoitopalkkion vähimmäismäärä on vuonna 2013 ollut 668,13 euroa kuukaudessa. Hoitopalkkioiden määrää tarkastetaan kalenterivuosittain työntekijäin eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Vuodelle 2013 vahvistettu palkkakerroin on 1,327 ja vuodelle 2014 vahvistettu palkkakerroin on 1,350 jolloin muut kuin vähimmäismääräiset hoitopalkkiot nousevat 1,1,2014 lukien vuoden 2013 tasosta 1,73 prosenttia. Kunnat voivat maksaa myös 679,71 euron vähimmäismäärää suurempia hoitopalkkioita. Hoitopalkkio voidaan erityisestä syystä sopia maksettavaksi säädettyä vähimmäismäärää pienempänä. Jos hoitopalkkio on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi, korotetaan hoitopalkkiota indeksitarkastuksen johdosta 1.1.2014 lukien 1,73 prosenttia.

Perhehoitajille maksettavia kulukorvauksia ja käynnistämiskorvauksia tulee perhehoitajalain (312/1992) 3 §:n 7 momentin mukaan tarkistaa kalenterivuosittain vuoden alusta elinkustannusindeksin (lokakuu 1951=100) edellisen vuoden lokakuun vuosimuutoksen mukaisesti. Perhehoitajalain 3 §:n 2 momentin mukaan vähimmäismääräisen kulukorvauksen lähtötaso oli 350 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti kuukaudessa. Tämä euromäärä vastaa perhehoitajalain muuttamisesta annetun lain (948/2006) voimaantulosäännöksen mukaan elinkustannusindeksin vuoden 2006 lokakuun pistelukua, joka oli 1633. Lokakuun 2013 pisteluku oli 1897. Vähimmäismäärä tulee nyt korottaa elinkustannusindeksin pisteluvun nousua vastaavasti. Kulukorvauksen vähimmäismäärä 1.1.2014 lukien on 406,58 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti kuukaudessa. Määrä on noussut vuoden 2013 tasosta 1,17 prosenttia. Myös muita kulukorvausmääräyksiä tulee tarkistaa vastaavasti 1.1.2014 lukien.

Perhehoitajalain 3 §:n 6 momentin mukaan käynnistämiskorvauksen lähtötaso oli 2440 euroa, mikä vastaa perhehoitajalain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen mukaan elinkustannusindeksin vuoden 2005 indeksilukua, joka oli 1603. Lokakuun 2013 pisteluku oli 1897. Käynnistämiskorvausta tulee nyt korottaa elinkustannusindeksin pisteluvun nousua vastaavasti. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2014 lukien 2887,51 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti. Määrä on noussut 2013 tasosta noin 1,17 prosenttia.

Liite 1Perhehoidon palkkiot - lakisääteinen minimitaso – esitys vuoden 2014 palkkioiksi

Hoitopalkkio

Erityistä hoitoa vaativasta lapsesta maksetaan korkeampaa hoitopalkkiota. Tilanteessa sosiaalityöntekijä on tehnyt arvion maksuperusteesta. Lapsella ei välttämättä ole diagnoosia. Korotettu hoitopalkkio voi olla aiheellinen esim. tilanteissa, että sijoitettavana on vastasyntynyt paljon hoitoa tarvitseva vauva tai paljon aikuisen läsnäoloa vaativa yli 12-vuotias nuori.

Erityistä hoitoa vaativan lapsen hoitoon tarkoitetun korkeamman hoitopalkkion maksaminen perustuu aina sosiaalityöntekijän arvioon ja selvitykseen. Erityistä hoitoa vaativan lapsen hoitopalkkioksi vuodelle 2014 esitetään 1858,70 €/kk.

Korotetun hoitopalkkion maksamisen perusteena pitää olla lääkärin tai muun asiantuntijan lausunto tai sosiaalityöntekijän selvitys. Korotetuksi hoitopalkkioksi vuodelle 2014 esitetään 2478,26 €/kk.

Alennetuksi hoitopalkkioksi esitetään 404,03 €/kk ja se on tarkoitettu tilanteisiin, jolloin lapsi sijoituksen aikana asuu arkipäivät koulupaikan tai armeijan vuoksi toisaalla.

Perhehoidossa asuvien jälkihuollettavien nuorien hoitopalkkioksi esitetään samaa palkkiota kuin alaikäisille perhehoidossa oleville lapsille.

Kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus

Kulukorvauksen lisäksi perhehoidossa olevalle henkilölle korvataan yksilöllisistä tarpeista johtuvat terapia ja terveydenhuollon sekä alle 21 -vuotiaan lapsen tai nuoren opinnoista aiheutuvat erityiset kustannukset, joita muun lainsäädännön nojalla ei korvata.

Alennetuksi kulukorvaukseksi esitetään 406,70 €/kk ja se on tarkoitettu esim. tilanteisiin, jolloin lapsi sijoituksen aikana asuu arkipäivät koulupaikan tai armeijan vuoksi toisaalla.

Perhehoitajalain 3 §:n 6 momentin mukaan käynnistämiskorvauksen lähtötaso on 2440 €. Käynnistämiskorvaukseksi esitetään Turussa vuonna 2014 perhehoitajalain mukaista enimmäismäärää 2887,51 €. Käynnistämiskorvaus voi olla alempi, jos perheeseen on jo sijoitettu muita lapsia. Arvion käynnistämiskorvauksen suuruudesta tekee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä yhdessä sijoittavan sosiaalityöntekijän kanssa.  

Vammaisen lapsen sijoittaminen perhehoitoon

Vammaisen lapsen vammaistuki peritään hoidon korvaukseksi. Perhehoitajalle maksettavaa hoitopalkkiota korotetaan vammaistuen verran. Hoitopalkkio kartuttaa perhehoitajan eläkettä. Perhehoitoon sijoitetun lapsen lapsilisä peritään hoidon korvaukseksi.

Perhehoitajan ansiomenetyskorvaus

Sijaisperheen kotiin jäävälle vanhemmalle voidaan maksaa ansionmenetyskorvausta 1-12 kuukauden ajan. Perusteluna on mm. se, että perhehoitajan edellytetään jäävän vuodeksi kotiin lapsen tulon jälkeen, jotta lapsi kiinnittyy uuteen hoitopaikkaansa. Ansionmenetyskorvaukseksi esitetään 809,41 €/kk.

Palveluntuottajalta ostettava perhehoito

Erityisissä tilanteissa, esim. silloin, kun sijoitettavana on ollut erityistä hoitoa tarvitsevia sisaruksia, perhehoitoa on ostettu perhehoitopalveluja tarjoavilta palveluntuottajilta. Perhehoitoa tarjoavien palveluntuottajien kanssa on laadittu toimeksiantosopimus ja perhehoitajan kanssa lapsikohtainen sopimus. Perhehoitoa tarjoaville palveluntuottajille maksetaan korvaukseksi vuorokausimaksu (150- 170€/vrk), josta palveluntuottaja maksaa perhehoitajalle hoitopalkkion ja kulukorvauksen sekä huolehtii kaikista perhehoitajan tarvitsemista palveluista (esim. työnohjaus, lastenhoito, siivousapu, valvotut tapaamiset lapsen ja tämän vanhemman kanssa). Nk. ostopalveluperhehoitoon sijoitettujen lasten lapsilisä peritään hoidon korvaukseksi.

Lyhytaikainen perhehoito (tukiperhe)

Lyhytaikaisessa perhehoidossa (tukiperheissä) olevien lasten vanhemmille on maksettu kulukorvausta matkakustannuksista heidän kuljettaessaan lasta. Korvaus on vastannut sosiaali- ja terveysministeriön Kelan sairaanhoitokustannusten korvaukseksi vahvistamaa, oman kulkuneuvon käytöstä aiheutuneita kustannuksia, joka on 0,2 €/km.

Lyhytaikaisessa perhehoidossa sekä lastensuojelun tukiperheissä esitetään hoitopalkkioksi 41,71 €/vrk ja kulukorvaukseksi 31,36 €/vrk ja matkakorvaukseksi oman auton käytön kustannuksista 0,20 €/km.

Lyhytaikaisessa perhehoidossa sekä lastensuojelun tukiperheissä erityistä hoitoa vaativasta lapsesta esitetään maksettavaksi hoitopalkkiota 59,62 €/vrk (edellyttää perhehoitajalta Pride-valmennuksen suorittamista tai vastaavaa valmennukseen osallistumista), kulukorvausta 31,36 €/vrk ja matkakorvausta oman auton käytön kustannuksista 0,20 €/ km.

Ammatillinen sijaisperhe

Ammatillisena sijaisperheenä toimivat sijaisperheet ovat erityistä hoitoa vaativille lapsille ja vanhemmille lapsille. Ammatillisessa sijaisperheessä edellytetään toiselta vanhemmalta riittävää alan koulutusta ja soveltuvuutta ja pidempiaikaista kokemusta lasten ja nuorten parissa työskentelystä. Lisäksi ainakin toisen vanhemman tulee olla kotona. Ammatillisen sijaisperhehoidon hoitopalkkioksi esitetään maksimissaan 150,56 €/vrk. Kulukorvauksen maksaminen ammatilliselle sijaisperheelle arvioidaan tapauskohtaisesti.

Perhehoitoon sijoitetun lapsen lahjaraha

Lapsen lahjojen katsotaan kuuluvan kulukorvaukseen, mutta Turun sosiaali- ja terveystoimi on maksanut 100 €/lapsi opintojen valmistumisen tueksi. Esitetään, että jatkossakin maksetaan 100 €/lapsi opintojen valmistumisen tueksi.

Perhehoitajan oikeus vapaaseen

Perhehoitajalain 6 §:n 1 mukaan perhehoitajalle tulee järjestää oikeus vapaaseen, jonka pituus on yksi arkipäivä kutakin sellaista kalenterikuukautta kohden, jona hän on toiminut toimeksiantosopimuksen perusteella vähintään 14 vuorokautta perhehoitajana. Perhehoitajalain mukainen vapaa koskee myös jälkihuollettavan perhehoitajaa. Em. summalla perhehoitaja voi palkata kotiinsa hoitajan lomansa ajaksi. Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tulee olla tietoinen, kuka sijoitettuja lapsia hoitaa perhehoitajan loman aikana ja hyväksyä perhehoitajan valitsema hoitaja. Perhehoitajalain mukaisesta vapaasta esitetään korvaukseksi 589 €/lapsi/vuosi.

Mentorointi

Mentoirointi tarkoittaa kokeneen, mentorikoulutuksen saaneen perhehoitajan antamaa vertaisasiantuntija-apua aloittelevalle tai haasteellisessa tilanteessa olevalle perhehoitajalle. Aloittavien perhehoitajien koulutetut mentorit ovat aloittaneet toimintansa maaliskuussa 2013. Palkkio maksetaan toteutuneiden tuntien mukaan. Mentoritapaamiset toteutuvat tiheämmin, n. 1x/vko mentorisuhteen alussa ja ne harvenevat n. kahden kuukauden kuluttua. Mentorointisopimus tehdään vuodeksi kerrallaan. Matkakuluna korvataan mentorille oman auton käytöstä 0,20 €/km ja julkisen liikenteen matkakulut.

Päivystysperhetoiminta

Pienten lasten vastaanottokoti huolehtii 0-6 -vuotiaiden lasten ja Mäntymäen perhekeskus 7-18 -vuotiaiden lasten avohuollon tutkimus- ja arviointijaksojen sekä kiireellisissä sijoitustilanteissa lasten hoidosta. Pienten lasten vastaanottokodissa on kaksi osastoa, joissa on paikkoja yhteensä 14, Mäntymäen perhekeskuksessa osastoja on yhteensä neljä ja vastaanottopaikkoja 24. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kiinnittänyt vuonna 2011 huomiota siihen, ettei vastaanottokodin osastoille saa olla sijoitettuna lapsia nk. ylipaikoille.

Lastensuojelulain 50 § mukaan laitoshuoltoa järjestetään, jos lapsen sijaishuoltoa ei voida järjestää lapsen edun mukaisesti riittävien tukitoimien avulla perhehoidossa tai muualla. Muissa suurissa kunnissa lyhytaikaisesti, esim. kiireellisen sijoituksen perusteella sijoitettuja lapsia voidaan sijoittaa perheisiin. Myös Turussa on vuoden 2013 aikana kehitetty päivystysperhetoimintaa. Tavoitteena on, että vuoden 2014 aikana päivystysperhesijoitukset muuttuvat osaksi vastaanottokotien toimintaa. Haasteena on sijoitusjaksojen aikana tehtävän tutkimus- ja arviointityön toteuttamisen suunnittelu, joka on keskeinen osa avohuollon lastensuojelun arviointityötä, jonka avulla arvioidaan lapselle ja perheelle sopivia tukimuotoja.

Vuonna 2014 käytössä on ollut päivystysperheitä, joille on maksettu hoitopalkkion ja kulukorvauksen lisäksi nk. varallaolomaksua. Varallaolomaksu on välttämätön, jotta päivystysperheinä toimivat perheet voivat järjestää tilanteensa sellaiseksi, että he kykenevät lyhyellä varoitusajalla ottamaan kiireellisesti sijoitetun lapsen luokseen. Sosiaalityön tulosalueella on käytössä n. 10 PRIDE-valmennettua päivystysperhettä.

Sosiaalityön tulosalue esittää, että vastaanottokotien ollessa täynnä, päivystysperheille voidaan maksaa varallaolomaksua 150 €/ vko, 600 €/kk. Varallaolomaksua aletaan maksaa siitä päivästä alkaen, kun päivystysperheen kanssa on sovittu näiden valmiudesta vastaanottaa lapsi ja se lakkaa, kun perheeseen sijoitetaan lapsi. Päivystysperheenä toimivalle perheelle maksetaan hoitopalkkiota lapsen hoitoisuudesta riippuen 41,71 € - 59,62 € /vrk ja kulukorvausta 31,36 €/vrk. Lisäksi päivystysperheelle maksetaan matkakorvausta oman auton käytöstä 0,20€/km. Päivystysperhe huolehtii lapsen kuljetuksista lapsen ja tämän vanhemman tapaamisiin.

Perhehoitajalain mukaista alinta hoitokorvausta ja kulukorvausta on maksettu esim. tilanteessa, että lapsi on sijoitettu ilman huostaanottoa läheisperheeseen, esim. isovanhemmille. Ao. tilanteissa lapsi on aiemmin ollut yksityisesti sijoitettu, jolloin lapsen hoitaja ei ole elatusvelvollinen lapseen nähden. Tällöin lapselle on maksettu taloudellista tukea toimeentulotukilain mukaisesti.

Perhehoidon palkkiot ovat osa perhehoidon kehittämisen kokonaisuutta. Sijaisperheiden valmennuksen puitesopimukset on solmittu ajalle 1.9.2012 -31.12.2014. Perhehoidon tukipalvelut on tarkoitus kilpailuttaa vuonna 2014. Korotusten kustannusvaikutus vuodelle 2014 on n. 64.000 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta vahvistaa 1.1.2014 lukien seuraavat indeksikorotukseen perustuvat palkkiot ja korvaukset perhehoitajille. Lisäksi lautakunta vahvistaa päivystysperheille maksettavat varallaolokorvauksen:

Pitkäaikainen perhehoito

Hoitopalkkio

Kulukorvaus

Muu perhehoitajalle maksettava tuki

Alennettu hoitopalkkio ja kulukorvaus lapsen asuessa sijoituksen aikana toisaalla

Lyhytaikainen perhehoito ja lastensuojelun tukiperheet

Lyhytaikainen perhehoito (tukiperhe) ja päivystysluonteisesti perheeseen sijoitettu lapsi

Erityistä hoitoa vaativa lapsi

Ammatillinen perhehoito (perhehoitajalla ammatillinen pätevyys)

Opintojen valmistumisen tuki

Päivystysperheen varallaolomaksu vastaanottokotien vastaanotto-osastojen ollessa täynnä

Mentorointikorvaukset

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVirolainen Eira
tpvVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 14
Liite 1:Perhehoidon palkkiot - lakisääteinen minimitaso - esitys vuoden 2014 palkkioiksi