Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1814.01.201418

66-2014 (032)

Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden asiakasmaksut ja asiakkaan käyttövara vuonna 2014

Tiivistelmä:

Sosiaalilautakunta on 4.6.2008 § 647 päättänyt mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden maksuperusteista 1.1.2009 alkaen. Mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen asiakasmaksu on määräytynyt 1.1.2009 alkaen maksukyvyn mukaan siten, että kuukausimaksu on 85 % asukkaan nettotulosta kuitenkin niin, että asukkaan henkilökohtaiseen käyttöön on jäänyt vähintään 166 €/kk. Käyttövara sisältää tiettyjä toimeentulotuen perusosaan sisältyviä menoja, kuten vaate- ja jalkinemenoja, puhelimen käyttömenot ja muita jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvia menoja.

Sosterla § 18

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 30.12.2013:

Hyvinvointitoimiala hankkii mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut peruspalvelulautakunnan hankintapäätöksen 14.11.2012 § 395 mukaisesti. Poikkileikkauspäivänä 28.12.2013 asiakkaita oli palveluiden piirissä yhteensä 347.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (3.8.1992/734) mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa (912/1992) on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista ei kuitenkaan ole säädetty. Niistä päättäminen jää kunnan omaan harkintaan. Kunta voi päättää ottaa käyttöön asiakasmaksulain mukaisia maksuja pienemmät maksut tai antaa palvelun myös maksutta. Kunta ei saa periä palveluista niiden tuotantokustannuksia suurempaa maksua.

Sosiaalilautakunta on 4.6.2008 § 647 päättänyt mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden maksuperusteista 1.1.2009 alkaen. Mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen asiakasmaksu on määräytynyt 1.1.2009 alkaen maksukyvyn mukaan siten, että kuukausimaksu on 85 % asukkaan nettotulosta kuitenkin niin, että asukkaan henkilökohtaiseen käyttöön on jäänyt vähintään 166 €/kk.

OheismateriaaliSosla 4.6.2008 § 647 Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden maksuperusteiden vahvistaminen

Hyvinvointitoimiala ostaa mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja asiakkaan palvelutarpeen perusteella. Eri asumispalvelumuodot ovat tuettu asuminen, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen. Asumispalveluissa asiakas maksaa itse vuokran ja mahdollisen ateriapalvelun, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Sosiaali- ja terveystoimi maksaa palvelun osuuden.

Hyvinvointitoimiala perii samoin perustein asiakasmaksun kaikista mielenterveyskuntoutujien eri asumispalvelumuodoista. Koska annetun palvelun määrä ja tiheys on paljon suurempi palveluasumisessa ja ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa kuin tuetussa asumisessa, luovuttiin asiakasmaksun perinnästä tuetun asumisen osalta peruspalvelulautakunnan päätöksellä 16.1.2013 § 11. Luopumalla asiakasmaksun perinnästä tavoitellaan tuetun asumisen palveluun hakeutumisen lisääntymistä mielenterveyskuntoutujien keskuudessa. Asiakkaat kokivat asiakasmaksun suuruuden kohtuuttomana nimenomaan tuetun asumisen palveluissa. Samalla on mahdollista tukea palvelurakenteen keventämistä asiakaslähtöisesti.

Tuetun asumisen piirissä oli poikkileikkauspäivänä 28.12.2012 yhteensä 37 asiakasta. Palveluasumisessa asiakkaita oli 174 ja tehostetussa palveluasumisessa 136. Tuetun asumisen osuus on pysynyt lähes samana vuoteen 2012 verrattuna. Painopiste on kuitenkin selvästi siirtynyt tehostetusta palveluasumisesta palveluasumiseen. Tietoisuutta tuetun asumisen vaihtoehdoista on lisätty vuoden 2013 aikana. Tavoitteena on edelleen siirtää painopistettä palveluasumisesta tuettuun asumiseen.

Asiakasmaksun perinnästä luopuminen tuetun asumisen osalta pienentää tulokertymää karkeasti arvioiden n. 45.000 € vuodessa. Arvioitu tulokertymä tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen osalta on n. 420.000 € vuodessa.

Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden käyttövara on määräytynyt vuodesta 2009 alkaen toimeentulotuen perusosan laskennallisten perusteiden mukaisesti sisältäen tiettyjä perusosaan sisältyviä menoja, kuten vaate- ja jalkinemenoja, puhelimen käyttömenoja ja muita jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvia menoja. Käyttövaraan ei ole tehty korotuksia, vaikka toimeentulotukeen on tullut indeksikorotuksia.

Suurimmassa osassa Kuusikkokuntia periaatteena on, että käyttövaraksi jää vähintään toimeentulotuen perusosa ravintomenoilla vähennettynä. Ravintomenojen osuus perusosasta on 49 %. Toimeentulotuen perusosa 1.1.2014 alkaen on yksinasuvalla 480,20 €/kk.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvNiinimäki Merja
tpvVisa Leila