Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1714.01.201417

14830-2013 (032)

Päihdehuollon ostettavien asumispalveluiden asiakasmaksut ja asiakkaan käyttövara vuonna 2014

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa ja asetuksessa on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista päättäminen jää kuitenkin kunnan omaan harkintaan. Sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä asiakasmaksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta vuodelle 2014.

Sosterla § 17

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 30.12.2013:

Peruspalvelulautakunta päätti 17.11.2010 § 348 päihdehuollon asumispalveluiden hankinnasta 1.1.2011 alkaen. Sosiaalityön tulosalue ostaa päihdehuollon asumispalveluja edellä mainitun hankintapäätöksen mukaisesti asiakkaan palvelutarpeen perusteella. Hankittavia asumispalveluja ovat tuettu asuminen, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen. Asumispalveluissa asiakas maksaa itse vuokran ja mahdollisen ateriapalvelun, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Sosiaalityön tulosalue maksaa palvelun osuuden

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (3.8.1992/734) mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa (912/1992) on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista ei kuitenkaan ole säädetty. Niistä päättäminen jää kunnan omaan harkintaan. Kunta voi päättää ottaa käyttöön asiakasmaksulain mukaisia maksuja pienemmät maksut tai antaa palvelun myös maksutta. Kunta ei saa periä palveluista niiden tuotantokustannuksia suurempaa maksua.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä maksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta vuodelle 2014.

Päihdehuollon ostettavien asumispalveluiden piirissä on ollut 28.12.2013 yhteensä 90 asiakasta. Tuetussa asumisessa heistä on asunut 32, palveluasumisessa 28 ja tehostetun palveluasumisen piirissä 30. Kaiken kaikkiaan ajalla 1.1. - 28.12.2013 päihdehuollon ostetuissa asumispalveluissa on ollut eri asiakkaita yhteensä 103.

Päihdehuollon palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen piirissä olevista asiakkaista valtaosa on oikeutettu vähintään osittaiseen toimeentulotukeen jo ateriamaksujen ja vuokraosuuden osalta. Vuonna 2013 arviolta 80 % asumispalvelua tarvitsevista asiakkaista on saanut toimeentulotukea asiakkaan maksettavaksi tuleviin ateriapalvelun kustannuksiin ja vuokraan.

Päihdehuollon asumispalveluja tarvitseville asiakkaille ominaisia ovat pitkät työttömyys- ja asunnottomuusjaksot ja päihteiden käytön hallinnan erityiset vaikeudet. Asiakkaan kuntoutumista edistävät asumispalvelut ovat keskeisessä asemassa kuntoutumisen palvelupolulla. Asiakkaan ohjautuminen itsenäiseen asumiseen tapahtuu useimmiten juuri päihdehuollon palveluasumisen kautta. Asumispalveluilla on keskeinen rooli myös päihdehuollon palvelurakenteen muuttamisessa laitospainotteisesta yhä enemmän avohoitopainotteiseksi. Pysyvän painopistemuutoksen aikaansaaminen edellyttää päihdehuollon asumispalveluista asiakkaalle syntyvien kustannusten pitämistä kohtuullisina heidän tulotasoonsa nähden.

Päihdehuollon tuetulle asumiselle, palveluasumiselle ja tehostetulle palveluasumiselle ei ole edellä selostetun perusteella tarkoituksenmukaista määrätä asiakasmaksua. Muutoksella ei ole olennaista vaikutusta tulokertymään. Asiakkaalle tulee huomioida käyttövara 166 €/kk samoin periaattein, kuten menetellään mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissakin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.1.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvNiinimäki Merja
tpvVisa Leila