Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26310.12.20133

3400-2013 (045)

Talouden ja toiminnan seuranta ajalta 1.1. - 31.10.2013 sekä ennuste vuodelle 2013

Tiivistelmä: -

Sosterla § 263

Resurssijohtaja Max Lönnqvist 28.11.2013:

Tammi-lokakuun ennusteen perusteella koko hyvinvointitoimialan talousarvion toteutuma näyttää parantuneen hieman edelliseen raportointikauteen verrattuna. Menojen ylitys on nyt noin 13,1 M€, kun se oli edellisen ennusteen mukaan noin 13,4 M€. Tulojen vajaus on pienentynyt ja on noin 0,3 M€ kun edellisen kauden perusteella se arvioitiin noin 0,8 M€:ksi. Nettoylitys on noin 13,4 M€ kun edellisen kauden arvio oli noin 14,2 M€.

Merkittävin muutos edelliseen ennusteeseen on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuuden tarkentuminen ja tämän hetkinen poikkeamaennuste on noin 4,3M€. Summa perustuu oletukseen, että siirtoviivepäivien kasvu saadaan kuriin ja toisaalta siihen, että palveluiden käyttöennuste pysyy ennallaan. Varsinainen tasauslasku palveluista saadaan vasta tammi-helmikuun vaihteessa 2014. Vuoden 2013 talousarvioissa oli jo lähtökohtaisesti 5 M€:n ero VSSHP:n ja Turun kaupungin välillä. Vuoden 2013 tilatut ja toimitetut suoritteet ovat pääosin olleet tavoitteiden mukaisia mutta suoritekustannuksia nostavat mm. tehdyt investoinnit.  Muiden ostopalveluiden kustannusennustetta on jouduttu nostamaan erikoissairaanhoidon tulosalueella. Perusterveydenhuollon tulosennuste on parantunut nettomääräisesti noin 0,4 M€ ja se johtuu pääosin tuloerien muutoksesta ja valtion korvaamien erityiskustannusten määrästä. Kuntoutumispalveluiden tulosalueen ylitys johtuu pääosin työmarkkinatuen kuntaosuuden ylityksestä ja koko vuoden kustannukseksi on nyt arvioitu 12,7 M€, jossa ylitystä talousarvioon 2,8 M€. Vanhustenhuollon menoja nostaa hieman päätetyt tehostetun asumispalvelun lisäykset (25 paikkaa) mutta mahdollisesti menot jopa alittavat talousarvion. Lisäksi tulovajaus on selkeästi pienentynyt koko vuoden ajan.

Kokonaisuutena arvioiden monet säästötoimenpiteet ovat onnistuneet odotetusti mutta toimialan ennuste ei ole parantunut vastaavasti koska monet ulkoiset seikat ovat lisänneet kustannuksia. Ennuste on jo varsin tarkka ja jollei merkittäviä muutoksia tapahdu toimintaympäristössä niin talousarvion poikkeama lienee lähellä nyt ennustettua.

Viimeisimmän ennusteen perusteella lisämäärärahan tarve v. 2013 on noin 13.089.000 euroa. Tuloerän vajaus, noin 280.000 €, voitaneen jättää tässä tarkastelussa ulkopuolelle koska toteutumaennuste on jo varsin lähellä talousarviota ja tulokertymä painottuu yleensä loppuvuoteen.

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen, Maisa Kuusela ja Seija Arve 1.12.2013:

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat toteutuneet pääosin sopimusten mukaisesti ja talousarvioon sisältyneet riskit ovat aikaisemmasta hiukan lieventyneet. Suurimmat talousarvion ylitysuhat liittyvät edelleen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaan, lastensuojeluun, mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten henkilöiden palveluasumiseen sekä työmarkkinatuen kuntaosuuteen.  Lisäksi vanhuspalveluiden tulot eivät toteudu talousarvion mukaisesti.

Uudistamisohjelmaan on sisällytetty useita toimenpiteitä, joilla pyritään talousarvion tasapainottamiseen ja joista suurin osa on jo käynnistynyt.

Perhetyötä eri muodoissaan on pystytty lisäämään niin sosiaalityössä kuin perusterveydenhuollossakin. Neuvolan kotikäynnit ovat toteutuneet siinä laajuudessa mikä on nykyisellä henkilöstöllä mahdollista.

Vaikka työllistämistoimenpiteitä on tehostettu, ne eivät ole olleet riittäviä lisääntyvään työttömyyteen nähden. Mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen arviointiprosessi on lähtenyt hyvin käyntiin ja sosiaalityön tulosalue on käynyt hintaneuvotteluja palveluntuottajien kanssa, mutta tavoitteisiin ei tämän vuoden aikana täysin päästä tuetun asumisen lisäämisen osalta. Kehitysvammaisten henkilöiden laitoshoidon purkamista on jouduttu jarruttamaan, palveluasumisen korkeiden kustannusten takia. Siirrot laitoksista asumispalveluihin on pyritty tekemään kustannusneutraalisti. Vanhempiensa luona asumispalvelupaikkaa jonottaa tällä hetkellä n. 10 kehitysvammaista aikuista.

Perusterveydenhuollossa terveysasemien yli 65-vuotiaiden käyntimäärät olivat hieman lisääntyneet v. 2012 verrattuna, mutta kuluvan vuoden tavoite ei aivan ole toteutumassa. Tähän vaikuttavat esim. käyntejä korvaavien puheluiden lisääntyminen sekä pitkäaikaissairauksien hoidossa terveyshyötymallin käyttö. Sairaalahoidossa hoitojaksojen määrä oli vielä lisääntynyt, tosin hoitopäivien määräkin jonkin verran. Jatkohoitojonot olivat järjestelyjonojen pituisia aina syyskuun viimeiselle viikolle asti. Geriatrian poliklinikalla oli käynyt sen käynnistämisestä lähtien yhteensä 1053 potilasta. Sairaanhoitopiirin päivystyksen käyttö oli puolestaan kasvanut 65-74-vuotiaiden osalta, mutta vähentynyt yli 75-vuotiailla.

Vanhuspalveluissa kotihoidon palvelujen kohdentaminen kolmannen ja neljännen palveluluokan asiakkaille on edennyt oikeaan suuntaan uuden palveluluokkajaon mukaan. Palvelusetelin käyttö kotihoidossa on selvästi alle tavoitteen, mutta senkin käytössä on tapahtunut lisääntymistä. Tehostetun palveluasumisen palvelusetelin käyttö on vielä vähäistä, tällä hetkellä asiakkaina oli vain viisi henkilöä. Omaishoidon tuen saajien määrä on myös noususuuntainen. Ympärivuorokautisen hoidon osuus yli 75-vuotiaiden osalta on nyt 10,7 % siten, että tehostettua palveluasumista on 4,3 %:lle ja laitoshoitoa 6,4 %:lle yli 75-vuotiaista. Laitoshoidon asiakkaista 90 % on yli 75-vuotiaita ja tehostetun palveluasumisen asukkaista 86 %.

Talousarvion tasapainottamiseksi lastensuojelun, mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen, työllistämis- ja kotihoidon toimenpiteitä on edelleen tehostettava.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.12.2013:

Toimialan ennuste on laadittu tammi-lokakuun toteutuman perusteella ja loppuvuoden talouden sopeuttamistoimia on vielä toteutusvaiheessa. Kokonaistilanne huomioon ottaen on pidettävä todennäköisenä, että toimialan omilla toimenpiteillä voidaan vielä saavuttaa parempi taloudellinen tulos kuin mitä varovaisuuden periaatteella laadittu ennuste osoittaa. Tuloerän vajaus voitaneen jättää tarkastelun ulkopuolelle ja päätetyt säästötoimenpiteet huomioon ottaen lisämäärärahan tarpeeksi arvioidaan noin 12 miljoonaa euroa.

Liite 1Kuukausiraportti tammi-lokakuu 2013 tulosalueittain

Liite 2Ennuste 2013 tulosalueittain

Liite 3Toiminnan seurantakooste tammi-lokakuu 2013

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä talouden ja toiminnan seurantaraportin ajalta 1.1. - 31.10.2013 tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että kuntaa velvoittavien menojen hoitamiseksi sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2013 talousarviota korotetaan 12 miljoonaa euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 263
Liite 1:Kuukausiraportti tammi-lokakuu 2013 tulosalueittain
Liite 2:Ennuste 2013 tulosalueittain
Liite 3:Toiminnan seurantakooste tammi-lokakuu 2013