Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta27210.12.201312

13612-2013 (032)

Terveyskeskuksen asiakasmaksut ja maksuvapautus kiireettömän hoitopaikan valinnanvapauden laajetessa kotikunnan ulkopuolelle

Tiivistelmä: -

Sosterla § 272

Vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila ja avosairaanhoidon ylilääkäri Päivä-Leena Honkinen 2.12.2013:

Kiireettömän hoitopaikan valinta 1.1.2014 alkaen

Terveydenhuoltolain mukainen laajennettu kiireettömän hoitopaikan valinta tulee voimaan 1.1.2014, jolloin valinnanvapaus laajenee koskemaan koko maan terveyskeskuksia ja kaikkia erikoissairaanhoidon yksiköitä.

Henkilö voi 1.1.2014 alkaen valita perusterveydenhuollostaan vastaavan terveyskeskuksen ja terveyskeskuksen terveysaseman mistä tahansa Manner-Suomesta. Valinnasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus sekä hoitovastuussa olevan kunnan että valitun kunnan terveyskeskukselle. Hoitovastuu siirtyy valitun kunnan terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta. Henkilön valinta voi kohdistua samanaikaisesti vain yhteen terveyskeskukseen ja terveysasemaan. Uuden valinnan voi tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.

Annetusta terveydenhuollosta voidaan laskuttaa sitä kuntaa tai kuntayhtymää, jonka vastuulla asiakkaan terveydenhuolto olisi ilman valintaoikeuden käyttämistä.

Terveydenhuoltolain 58 § mukaan: ”Potilaan kotikunnan vastuu hoidon kustannuksista: Jos terveydenhuollon toimintayksikössä on hoidettavana potilas, joka ei ole toimintayksikköä ylläpitävän kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymää ylläpitävän kunnan asukas, on sen kunnan tai kuntayhtymän, jolla on vastuu hoidon järjestämisestä, korvattava hoidosta aiheutuneet kustannukset, jollei hoitokustannusten korvaamisesta muualla toisin säädetä.

Korvauksen on perustuttava tuotteistukseen tai tuotehintaan, jolla terveydenhuollon toimintayksikkö seuraa omaa toimintaansa tai jolla kuntayhtymä laskuttaa jäsenkuntiansa. Korvauksesta vähennetään hoidosta potilaan suorittama asiakasmaksu ja muut palvelun tuottajan hoitoon liittyen saamat toimintatulot. Asiakasmaksu määräytyy sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (734/1992) mukaisesti perustuen palvelun antavan kunnan päätökseen. Palvelujen korvausperusteista ja laskutusmenettelystä voidaan säätää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.”

Terveyskeskusmaksusta vapautetut Turussa ja lähikunnissa

Terveyslautakunta on kokouksessaan 15.9.2004 §:ssä 260 päättänyt, että terveyskeskuksessa peritään terveyskeskusmaksu kolmelta käynniltä vuodessa ja terveyskeskusmaksusta on vapautettu tiettyjä turkulaisia potilasryhmiä. Voimassa olevan päätöksen mukaan terveyskeskusmaksusta on vapautettu ne turkulaiset asiakkaat, jotka esittävät:

Turun lähikunnissa terveyskeskusmaksusta on vapautettu vain veteraanit.

Maksuvapautuksen toiminnalliset ja kustannusvaikutukset

Turun terveyskeskuspäivystys siirtyi 26.3.2013 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen hoidettavaksi T-sairaalan tiloihin, jossa arkisin klo 20:een asti tapahtuvat käynnit on tuotettava terveyskeskusmaksulla. Terveyskeskusmaksun oikeellinen perintä (maksuttomuus kolmannen kerran jälkeen, tietojen siirto jne.) on osoittautunut erittäin hankalaksi ja vaatii kahden tietojärjestelmän manuaalista hyödyntämistä; sekaannusten mahdollisuus on ilmeinen. VSSHP on vapauttanut poliklinikkamaksusta ainoastaan veteraanit ja rintamamiestunnuksen omaavat henkilöt.

Jos Turkuun hoitonsa 1.1.2014 jälkeen siirtävien ei-turkulaisten terveyskeskushoidosta ei myönnetä maksuvapautusta samoin perustein kuin turkulaisille, joutuvat Turusta terveyskeskuspalveluja hakevat asiakkaat keskenään eriarvoiseen asemaan kotikunnan mukaan. Jos taas ei-turkulaisille Turussa annettavasta terveyskeskuksen hoidosta tarjottaisiin maksuvapautus samoilla perusteilla kuin turkulaisille, Turku käytännössä subventoisi muiden kuntien perusterveydenhuoltoa kyseisten asiakasmaksujen verran. Erilaisille asiakasmaksuille ei ole riittäviä perusteita, etenkin kun kaupungin tasolla kyse on myös merkittävästä kustannuserästä: vuonna 2012 kaikkien päätöksen mukaisten terveyskeskusmaksuvapautusten aiheuttama tulonmenetys oli 165.000 €. Euromääräisesti suurin maksuvapautusmäärä tulee opiskelijakortin esittäjille; vuonna 2012 se oli 51.500 €. Rintamapalvelutunnuksen perusteella annettujen vapautusten määrä oli hieman yli 20.000 €. Mikäli maksuvapautuksia myönnettäisiin ainoastaan rintamaveteraaneille, tulokertymä nykytilanteeseen verrattuna olisi yli 140.000 €. Tällä euromäärällä olisi mahdollista saada aikaan merkittäviä toiminnallisia muutoksia esim. uusien toimintamallien käyttöönoton tueksi tai vaikka pitkäaikaistyöttömien terveyspalvelumallin käynnistämiseksi, jolla puolestaan olisi merkittävästi muita kustannuksia vähentävä vaikutus (esim. työmarkkinatuen kuntaosuus).

Edellä olevan johdosta esitämme, että terveyskeskusmaksusta vapautetaan vain veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.12.2013:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä saadun tiedon perusteella Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos laskuttaa maksuvapautuksiin perustuvan tulovajeen Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta tammi - syyskuulta 2013. Lasku koskee 1923 käyntiä ja summa on yhteensä 26.537,40 €. Arvio koko vuoden hyvityksestä on runsaat 35.000 €.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että terveyskeskusmaksusta vapautetaan 1.1.2014 alkaen ainoastaan veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat henkilöt.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti puheenjohtaja Rosenlöfin ehdotuksesta Höltän, Lähteenmäen, Lammen, Karvosen ja Karlssonin kannattamana yksimielisesti hylätä esittelijän esityksen ja päätti samalla, että voimassa olevat asiakasmaksuvapautukset koskevat vain Turun kaupungin asukkaita.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvHonkinen Päivi-Leena
tpvJuvonen Jukka
tpvKorkeila Katariina
tiedLiuksa Riitta
tiedLönnqvist Max
tpvPitkäkari Ritva
tpvVirtanen Hilkka
tpvVisa Leila