Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26710.12.20137

13605-2013 (425)

Asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelun käynnistäminen Varsinais-Suomen käräjäoikeuden alueella

Tiivistelmä:

Oikeusministeriö on toteuttanut kokeilun (Follo-hanke) asiantuntija-avustajan käyttämisestä lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevassa tuomioistuinsovittelussa ajalla 1.1.2011 - 31.12.2013. Kokeilun tulokset ovat olleet myönteisiä. Sovitteluistunnoissa käsitellyistä jutuissa n. 77 prosentissa on tehty joko kokonaissovinto (62 %) tai osasovinto (15 %). Sovittelun mediaanikesto on ollut n. 2,5 kk. Lisäksi sovittelut ovat vähentäneet sosiaalitoimelle tehtyjä olosuhdeselvityspyyntöjä. Tuloksena on ollut taloudellisuuden ja tehokkuuden lisäksi lapsen aseman paraneminen oikeudenkäytössä. Esityksessä ehdotetaan, että asiantuntija-avustajien järjestäminen säädetään käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijaintikunnan velvoitteeksi. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan keväällä 2014.

Sosterla § 267

Tulosaluejohtaja Leila Visa, toimistopäällikkö Merja Niinimäki ja johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen 2.11.2013:

Oikeusministeriö on lähettänyt kuntiin asiantuntija-avusteista huoltoriitojen sovittelua koskevan tiedotteen ja pyynnön yhteyshenkilön nimeämisestä 25.6.2013. Sosiaalityön tulosalue on ilmoittanut oikeusministeriölle Turun yhteyshenkilöksi johtava lastenvalvoja Maaret Paatosen.

Liite 1Oikeusministeriön tiedote OM1/31/2010

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että asiantuntijapalveluiden järjestäminen tulee käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijainkunnan tehtäväksi. Asiantuntija-avustajia valitaan tuomioistuimen tarvitsema määrä ja palveluiden tuottaminen organisoidaan joustavasti ja tehokkaasti. Sijaintikunnan ei kuitenkaan tarvitse itse tuottaa asiantuntijapalveluita, vaan se voi tehdä sen yhteistyössä muiden kuntien kanssa tai palvelut voi tuottaa Sote-piiri. Kunta voi hankkia palvelun myös ostamalla sen yksityiseltä palveluntuottajalta. Sosiaalityön tulosalue on lähettänyt Varsinais-Suomen kuntiin ennakkotiedustelun asiantuntija-avustajiksi halukkaiden kartoittamiseksi. Kunnat ovat saaneet tiedokseen myös Oikeusministeriön tiedotteen ja Hallituksen esityksen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus järjesti 30.9.2013 asiaa koskevan infotilaisuuden, jossa oli mukana tuomareita, notaareja, oikeuslaitoksen kansliahenkilökuntaa ja kuntien edustajia ja jossa esiteltiin Follo-hankkeen tuloksia ja organisoitumistapoja eri käräjäoikeuksissa.

Oheismateriaali 1Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain, riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa annetun lain sekä sosiaalihuoltolain muuttamisesta

Asiantuntija-avustajien määrä

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on arvioinut käsittelyyn tulleiden huoltoriitojen määrän perusteella tarvittavien asiantuntija-avustajien määrän Varsinais-Suomen alueella. Käräjäoikeus on ilmoittanut tarvitsevansa kaiken kaikkiaan 6 asiantuntija-avustajaa. Sovitteluiden tehokas hoitaminen varmistetaan keskitetyllä ennakoitavalla päivystysjärjestelmällä, jonka puitteissa avustaja saadaan nopeasti istuntoon. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on asettanut tiettyjä vaatimuksia asiantuntija-avustajien kokemukseen ja päivystysmallin rakentumiseen liittyen: Kuudesta (6) asiantuntija-avustajasta kolmen (3) tulisi olla psykologi ja kolmen (3) sosiaalityöntekijä. Päivystys rakentuu siten, että viikossa varataan kaksi päivää sovitteluistuntoihin ja asiantuntija-avustajina päivystäisi yksi psykologi ja yksi sosiaalityöntekijä per viikko. Lisäksi yhden avustajan tulee hallita molemmat kotimaiset kielet. Jokaiselle asiantuntija-avustajalle tulee näin yksi päivystyspäivä kolmen viikon välein.

Asiantuntija-avustajien pätevyysvaatimus

Asiantuntija-avustajalla tulee olla psykologin, lastenpsykiatrian erikoislääkärin tai sosiaalityöntekijän peruskoulutus. Lisäksi avustajilla tulisi olla riittävä lisä- ja täydennyskoulutus, esimerkiksi perheterapeutin koulutus. Asiantuntija-avustajalta odotetaan kykyä tunnistaa vanhemmuuden häiriötekijöitä sekä lapsen hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä riskejä.

Asiantuntija-avustajien koulutus

Valtio kouluttaa asiantuntija-avustajiksi valitut henkilöt uuteen tehtävään vastikkeetta. Koulutuspäivät ovat 12.3.–14.3.2014 ja 26.3. – 28.3.2014.

Asiantuntija-avustamisesta maksettava korvaus

Valtio korvaa kunnille asiantuntijapalvelun järjestämisestä aiheutuvat kustannukset. Korvaus perustuu päiväkohtaiseen kiinteään korvaukseen ja poikkeuksellisesti tuntiperusteiseen korvaukseen. Korvaus maksetaan järjestämisvastuussa olevalle kunnalle eli Varsinais-Suomessa Turun kaupungille. Korvaus on kiinteä 300 euroa/istuntopäivä. Korvaus sisältää asiantuntija-avustajan perehtymisen soviteltavaan asiaan ja avustamisen sovitteluistunnossa. Sovitteluun liittyvistä sovitteluistunnon ulkopuolisista toimenpiteistä maksetaan korvausta 40 euroa jokaiselta alkavalta tunnilta. Matka- ja majoituskustannusten sekä päivärahan korvaamiseen sovelletaan valtion matkustussääntöä. Laskutus perustuu kunnan tuomioistuimelle toimittamaan laskuun.

Liite 2Valtioneuvoston asetusluonnos

Varsinais-Suomen kunnista kiinnostuksen asiantuntijana toimimiseen on ilmaissut 7 eri kuntien palveluksessa olevaa joko psykologia tai sosiaalityöntekijää ja 2 itsenäistä ammatinharjoittajaa. Hallituksen esityksessä mainittujen pätevyysvaatimusten täyttymisen vahvisti yhteensä 7 kiinnostuksensa ilmaissutta. Toiminnan toteuttaminen ja korvausten maksaminen perustuu Turun kaupungin ja Oikeusministeriön väliseen sopimukseen, joka on ollut käytössä jo Follo-hankkeen aikana. Lisäksi tulee tehdä sopimus asiantuntija-avustajan osoittavan kunnan kanssa. 

Johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki esittävät, että sopimus asiantuntija-avustajan osoittamisesta huoltoriitojen sovittelutoimintaan tehdään Salon kaupungin 1 (lastenvalvoja) ja Naantalin kaupungin (1 sosiaalityöntekijä ja 1 psykologi) kanssa ja että Turun kaupunki osoittaa asiantuntija-avustajaksi kaksi (2) psykologia Kasvatus- ja perheneuvolasta ja että lisäksi sopimus tehdään yhden itsenäisen ammatinharjoittajan kanssa (1 sosiaalityöntekijä). Kaikki edellä mainitut täyttävät erityisen hyvin asiantuntija-avustajan pätevyys- ja kokemusvaatimukset.

Hyvinvointitoimialalla tulee laatia ja allekirjoittaa yleinen toimintaa ja korvausten maksamista koskeva sopimus Oikeusministeriön kanssa ja käytännön päivystystyön rakentumista ja korvausten maksamista koskeva sopimus molempien osallistuvien kuntien ja yhden itsenäisen palveluntuottajien kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelutoiminnan käynnistämissuunnitelmat ja lakimuutosesitykset tiedokseen ja valmistautua kaupungin järjestämisvastuuseen valtuuttamalla hyvinvointitoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvNiinimäki Merja
tpvPaatonen Maaret
tiedVisa Leila


Liitteet:

Sosterla § 267
Liite 1:Oikeusministeriön tiedote OM1/31/2010
Liite 2:Valtioneuvoston asetusluonnos