Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24719.11.201310

12804-2013 (315, 441)

Jatkohoidon varmistaminen ja tehostetun palveluasumisen lisäpaikkojen hankkiminen turkulaisille potilaille 11.11.2013 alkaen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 247

Hyvinvointitoimiala, sisätautisairaala, ylilääkäri Maaria Seppälä, ylilääkäri Tapio Rajala, palvelujohtaja Seija Arve 8.11.2013:

Syksyn 2013 aikana Tyksistä kaupunginsairaalaan jonottavien potilaiden (ns. siirtoviivepotilaiden) määrä on kasvanut voimakkaasti viimeisen kuukauden aikana. Aikaisempien vuosien perusteella voidaan ennustaa, että talvella sairaanhoidon tarve on suurempaa.

Viikolla 44 Tyksistä kaupunginsairaalaan jonotti viikonpäivistä riippuen 40-43 ja samanaikaisesti kaupunginsairaalan akuuteilla vuodeosastoilla jatkohoitopaikkaa 63 potilasta, joista:

  1. Pitkäaikaishoidon yksiköihin (tehostettu palveluasuminen, vanhainkodit, pitkäaikaissairaanhoito) 38 potilasta
  2. Jatkokuntoutusosastoille (neurologinen ja geriatrinen jatkokuntoutus, kuntotuttava lyhytaikaishoito) 25.
  3. Lisäksi Kaskenlinnan kuntoutusosastoilta jonottaa pysyvää jatkohoitopaikkaa 12 potilasta.

Kotiinkuntoutettavien epätarkoituksenmukainen odotus akuuttisairaalassa pitkittää kuntoutumista ja huonontaa pahimmillaan potilaan kuntoutumismahdollisuuksia pysyvästi.

Nykyisiä akuutteja vuodeosastopaikkoja on riittävästi (TKS yhteensä 212), mikäli koko hoitoketju toimisi optimaalisesti. Akuuttipaikkojen oikea käyttö on lähitulevaisuudessa erityisen tärkeää koska:

  1. Tyksin organisaatiomuutoksessa on vuoden sisällä vähentynyt pysyvästi vuodepaikkoja n. 100
  2. VSSHP sulkee tai supistaa osastotoimintaa marraskuusta alkaen eri toimialueilla vaihdellen 1-4 viikon ajan. Samanaikaisesti talousvaikeuksiin liittyen Tyksissä on odotettavissa lomautuksia/ talkoovapaita, jotka edelleen oleellisesti vähentävät eri yksiköiden toimintaa.
  3. Edelliseen liittyen VSSHP:ssa on rekrytointikielto, jolloin sijaisten palkkaaminen on kielletty. Tyks ei pysty ruuhkatilanteissa joustavasti lisäämään työntekijöitä ja hoitamaan potilaita ylipaikoilla, mikä on normaalitilanteessa ollut käytäntönä.
  4. On ilmeistä, että hoitoajat tulevat entisestään lyhenemään Tyksissä, jolloin vastaavasti akuuttien hoitopaikkojen tarve TKS.ssa kasvaa.
  5. Kustannusten hallinnassa oikeatasoinen ja oikea-aikainen hoitopaikka ovat merkittäviä tekijöitä.

Hintavertailuja

a) siirtoviivepotilas TYKS:640-1300 €/vrk
b) TKS akuuttivuodeosasto:363 €/vrk
c) pitkäaikaissairaanhoito (ostopalvelu):164-197 €/vrk
d) tehostettu palveluasuminen:114 €/vrk
(lisäksi hoitotarvikkeet, lääkärikustannukset) 

Keväällä 2013 perustettiin geriatrinen poliklinikka tukemaan kotihoitoa akuutin sairaustilanteen hoidon tarpeen arvioimiseksi ja hoitamiseksi poliklinikalla, jos sairaalahoitoa ei tarvita. Myös kotisairaala ja geriatrinen arviointikeskus tukevat toiminnallaan vanhuspalvelulain mukaisesti Turun vanhuspalvelujen hoidon porrastusta ja oikea-aikaista hoidon toteutumista. Sairaalan vuodeosastolla pysyvää jatkohoitopaikkaa odottavat potilaat ovat kuitenkin hyvin sairaita, usein muistihäiriöisiä ja pysyvästi toimintakyvyltään niin huonoja, etteivät he sairaalan ja kotihoidon yhteisen, moniammatillisen arvion mukaan pysty enää selviytymään entisessä asuinpaikassaan. Loppusyksyn akuuttihoitopaikkojen ja joulunajan toiminnan turvaamiseksi tulee Turun hyvinvointitoimialan hankkia lisäpaikkoja. Välittömästi on mahdollista hyödyntää tehostetun palveluasumisen kilpailutuksessa hyväksyttyjen palvelutuottajien nyt vapaina olevia jatkohoitopaikkoja ympärivuorokautisen hoidon tarpeessa oleville n. 20-25 hoitopaikan lisäyksellä. Vuositasolla bruttokustannukset olisivat 832.000 € -1.040,250 €, mutta kuitenkin merkittävästi oman erikoissairaanhoidon tai siirtoviivemaksujen aiheuttamia kustannuksia matalammat.

Vuoden 2013 aikana tällä hankinnalla pyritään siis vaikuttamaan erityisesti siirtoviivekustannuksien hallintaan. Vuonna 2014 tavoite on sama ja siksi aiheutuvat kustannukset pitää ottaa huomioon v. 2014 budjetin uudelleenjaon yhteydessä. Vuonna 2014 tehdään lisäksi akuutin sairaalan sairaansijojen tarvekartoitus.

Esitämme, että hyvinvointitoimiala lisää kilpailutuksessa hyväksyttyjen palveluntuottajien tehostetun palveluasumisen paikkoja n. 20 - 25, jotta kaupunginsairaalan sairaansijoja saadaan vapautettua yliopistollisesta keskussairaalasta jatkohoitoa odottavien potilaiden käyttöön ja näin vähennettyä siirtoviivemaksuista aiheutuvia kustannuksia.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.11.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että hyvinvointitoimialan vanhuspalveluiden tulosalue hankkii välittömästi 20 - 25 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa puitesopimuksessa hyväksytyiltä palveluntuottajilta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvArve Seija
tiedRajala Tapio
tiedSeppälä Maaria