Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24419.11.20137

3210-2013 (015, 012, 015)

Kansaneläkelaitoksen KanTa-palveluiden potilastiedon arkisto -palveluun liittyminen

Tiivistelmä:

Suomeen rakennetaan vuoden 2014 aikana kansallinen terveysarkisto KanTa ja siihen liittyvät palvelut. KanTa palveluun liittyminen on asiakastietolain mukaan pakollista julkisille toimijoille 1.9.2014 mennessä ja yksityisille terveydenhuollon toimijoille 1.9.2015 mennessä. Lautakunnalle esitetään Turun hyvinvointitoimialan liittymistä Kansaneläkelaitoksen KanTa-palveluiden potilastiedon arkisto -palveluun.

Sosterla § 244

eArkisto-projektipäällikkö Suvi Vainiomäki ja hallintojohtaja Antti Perälä 11.11.2013:

Suomeen rakennetaan vuoden 2014 aikana kansallinen terveysarkisto KanTa ja siihen liittyvät palvelut. KanTa -palveluihin kuuluvat Sähköinen resepti (eResepti), Sähköinen potilastiedon arkisto (eArkisto) ja Omien tietojen katselu –palvelu kansalaisille (Oma Kanta). Tavoitteena on edistää hoidon jatkuvuutta ja potilasturvallisuutta sekä parantaa tuottavuutta terveydenhuollossa. KanTa palveluun liittyminen on asiakastietolain mukaan pakollista julkisille toimijoille 1.9.2014 mennessä ja yksityisille terveydenhuollon toimijoille 1.9.2015 mennessä. Suun terveydenhuollon järjestelmät ja tietyt muut terveydenhuoltojärjestelmän osa-alueet liittyvät KanTa-palveluun v.2016.

Sähköinen resepti on ollut käytössä Turun hyvinvointitoimialalla ja Työterveystalossa vuodesta 2010. Hyvinvointitoimialan alaisena projektina on meneillään kansalliseen sähköiseen potilastietoarkistoon liittymisen valmistelu. Turun hyvinvointitoimialan ja Työterveystalon osalta liittymisaikataulu on tällä hetkellä toukokuu 2014. Palvelut mahdollistavat jatkossa tietojen siirrettävyyden järjestelmästä toiseen ja parantavat tietojen saatavuutta potilaan hoitoon osallistuvissa toimintayksiköissä.

Kunnallinen liikelaitos tai taseyksikkö, joka on osa kunnan tai kuntayhtymän organisaatiota, liittyy kunnan terveyskeskuksen mukana. Kunnan järjestämät terveyspalvelut liittyvät KanTa-palveluihin yhtenä kokonaisuutena. Turun työterveystalo käyttää eReseptiä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan alayksikkönä KanTa-palveluiden näkökulmasta ja myös sähköiseen potilastiedon arkistoon liitytään samalla tavalla.

Hyvinvointitoimialan tulee liittyä Kelan KanTa-palveluiden (kansallinen terveysarkisto) potilastiedon arkisto -palvelun käyttäjäksi. Liittymispäätöksellä sitoudutaan tarvittaviin toimiin, jotta hyvinvointitoimiala ja työterveystalo täyttävät Sosiaali- ja terveysministeriön asettamat organisaation auditointivaatimukset ennen KanTa liittymiseen liittyvän sitoumuksen allekirjoittamista.  Turun kaupunginhallitus, Työterveystalon rekisterinpitäjänä, päättää erikseen, että Turun Työterveystalo liittyy Kelan KanTa-palveluiden potilastiedon arkisto –palvelun käyttäjäksi Turun hyvinvointitoimialan alla. Liittymistapa on sama kuin eReseptin aikaan.

Hakemus ja sitoumus potilastiedon arkisto-palveluun liittymiseksi, kun sitoumuksen tekeminen on alueen käyttöönottoaikataulun kannalta ajankohtaista. Sitoumus on voimassa toistaiseksi allekirjoittamisesta lähtien, ja sen allekirjoituksella Turun hyvinvointitoimiala ja Työterveystalo alayksikkönä sitoutuvat

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.11.2013

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunnan päättää, että hyvinvointitoimiala liittyy Kansaneläkelaitoksen KanTa-palveluiden (kansallinen terveysarkisto) potilastiedon arkisto -palvelun käyttäjäksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVainiomäki Suvi