Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24519.11.20138

12565-2013 (449)

Omaishoidontuen asiakasraadin perustaminen

Tiivistelmä:

Turun kaupungin omaishoidontuki on mukana Omaiset ja Läheiset -liiton ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliiton Opastava -yhteishankkeessa. Tavoitteena on luoda Turkuun omaishoitajista, sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä sekä yhdistysten ja päättävien tahojen edustajista muodostuva yhteistyöelin, omaishoidon asiakasraati, joka antaa palautetta palvelujen laadusta, tekee ehdotuksia niiden parantamiseksi sekä tuo ideoita palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Sosterla § 245

Omaishoitoperheiden palveluita kehittävä Opastava-hanke on Omaiset ja Läheiset -liiton ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliiton yhteishanke. Hanketta toteutetaan Raha-automaattiyhdistyksen tuella vuosina 2012­-2016. Tavoitteena on, että hankkeen aikana pilotteja toteutetaan Turun lisäksi Tampereella, Porissa ja Kuopiossa. Hankkeen tarkoituksena on omaisille tarkoitettujen palveluiden asiakaslähtöinen kehittäminen omaisia osallistamalla sekä laajempana tavoitteena on laadukkaat asiakkaiden tarpeita vastaavat palvelut ja uusien menetelmien käyttöönotto palveluiden kehittämisessä.

Turun kaupungin omaishoidontuen ja Opastava-hankkeen yhteistyö käynnistyi vuoden 2013 keväällä. Yhteistyö alkoi suunnittelukokouksella toukokuussa, jolloin päädyttiin pilotoimaan hankkeen puitteissa läheistään hoitaville omaisille suunnattua asiakasraatitoimintaa Turussa. Omaisten asiakasraatien tavoitteena on toimia omaisten, omaistyön ammattilaisten ja yhdistystoimijoiden yhteistyöelimenä, jossa ideoidaan yhdessä parannuksia omaishoitoperheiden palveluihin ja vaikutetaan palveluita koskevaan päätöksentekoon.

Turun kaupungin omaishoitajien ja ammattilaisten asiakasraadin suunnittelukokouksessa 17.10.2013 päädyttiin esittämään, että Turkuun perustetaan yksi omaishoidon asiakasraati, johon valitaan n. 15 pysyvää jäsentä per toimikausi.  Raadin ehdotetaan kokoontuvan vuoden 2014 aikana neljä kertaa, mikäli raati ei itse toimintaa suunnitellessaan muuta päätä. Ensimmäinen raadin istunto esitetään pidettäväksi tammikuun lopussa 2014. Raadin puheenjohtajaksi esitetään alkuvaiheessa Opastava-hankkeen työntekijää, kun toimintaa vielä testataan käytännössä. Opastava hanke sitoutuu osallistumaan raadin toimintaan puheenjohtajan sekä tarvittaessa sihteerin roolissa vuoden 2014 ajan.

Omaishoidon asiakasraatiin ehdotetaan valittavan noin 10 omaisten/omaishoitajien edustajaa, jotka monipuolisesti edustaisivat eri omaishoitajaryhmiä. Osallistujat valittaisiin arpomalla kaikista ilmoittautuneista, huomioiden kuitenkin eri-ikäisten hoidettavien hoitajat ja se, että mukana on paitsi omaishoidon tuen saajia, myös omaisia, jotka eivät ole ”virallisia” omaishoitajia. Omaisten osallistumisen mahdollistamiseksi, kaupunki pyrkii järjestämään hoidettaville sijaishoidon raadin tapaamisen ajaksi, myös esim. lapsiaan hoitaville omaisille. Lisäksi raatiin esitetään valittavaksi omaishoidontuen palvelupäällikkö, yksi omaishoidon ohjaaja yli 18- omaishoidontuesta sekä yksi omaishoidon ohjaaja alle 18-vuotiaiden omaishoidontuesta. Lisäksi esitetään raatiin yhtä edustajaa kummastakin Opastavan hankkeen liitosta.

Asiakasraadin toiminnan avoimuuden saavuttamiseksi esitetään, että raadin kokoonpano on julkinen, eli raadin jäsenten nimet ovat julkisesti nähtävillä, ainakin raadin kokouspöytäkirjoissa. Yksittäisten raatilaisten yhteystietoja ei julkaistaisi, vaan raatiin voisi ottaa yhteyttä nimettyjen yhteyshenkilöiden kautta tai yhteydenottoon tarkoitettuja erillisiä kanavia käyttäen. Tähän liittyen esitetään, että raadille avataan Turun kaupungin sivuille oma alasivu, jonka kautta kuntalainen voi ottaa raatiin yhteyttä tai toimittaa sen toimintaa koskevan aloitteen.

Lisäksi esitetään, että sosiaali- ja terveyslautakunta nimeäisi omaishoidon raatiin edustajansa vuodelle 2014. Pysyvän edustajan lisäksi toivotaan nimettävän myös edustajalle varajäsen. Edustajan tehtäväksi esitetään raadin toimintaan osallistumista ja käsiteltyjen asioiden ja esitysten viemistä lautakunnan tietoisuuteen ja päätettäväksi.  Edustajan tehtäviin kuuluisi myös lautakunnan toiveiden ja vastineiden tuomista vastavuoroisesti omaisten raadin käsiteltäväksi.

Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy esityksen omaishoidon raadin perustamisesta ja kokoonpanosta sekä nimeää edustajansa ja tämän varajäsenen raadin jäseneksi vuoden 2014 ajaksi.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta palautti asian Rosenlöfin ehdotuksesta Harjanteen kannattamana yksimielisesti.

Jakelu

palAhonen Sari
palRauhala Anne