Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22929.10.20133

6365-2012 (015, 033)

Sähköisen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän käyttöönottoon liittyvä siivouksen sääntökirjan sisällön muuttaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 229

Projektijohtaja Taina Kaila 11.10.2013:

Turku on tehnyt yhteistyötä Espoon, Helsingin, Kouvolan, Oulun, Tampereen, ja Vantaan kanssa sähköisen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän kehittämiseksi. Tavoitteena on ollut kansallisen sähköisen palveluseteliratkaisun syntyminen. Palveluseteliprosessit ovat monelta osin kunta- tai palveluriippumattomia, joten on tarkoituksenmukaista kehittää ratkaisu, joka on kaikkien kuntien käytettävissä. Järjestelmää on mahdollista käyttää myös ostopalveluprosesseihin.

Palvelusetelilain tarkoituksena on ollut lisätä asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja edistää kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä elinkeinotoimen ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä.

Sähköinen järjestelmä edistää näihin tavoitteisiin pääsemistä, tarjoaa kuntalaisille mahdollisuuksia sähköiseen asiointiin ja nopeuttaa palveluseteleihin liittyviä prosesseja. Palveluseteliin liittyviä prosesseja ovat mm. palveluntuottajaksi hakeutuminen, palveluntuottajan hyväksyntä, palveluntuottajien etsintä ja vertailu, palvelun käyttäminen, annetun palvelun raportointi ja hoitoketjujen kirjaus, laskutus ja laadun seuranta. Kunnan näkökulmasta järjestelmä vähentää huomattavasti hallinnollista ja manuaalista työtä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell on päättänyt 7.1.2013 § 1, että palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän sekä toiminnan muutoksen toteuttamisprojekti (PSOP) käynnistetään ja hankkeen omistaja on Turun hyvinvointitoimiala ja toimialajohtaja Riitta Liuksa.

Yhteistyö Espoon, Kouvolan, Oulun ja Tampereen kanssa on jatkunut. Turku toimii hankkeessa isäntäkaupunkina.  Kuntahankinnat Oy on kilpailuttanut ratkaisun toimittajan, joka on Digia Finland Oy.  Hanke on etenemässä käyttöönottovaiheeseen. Ratkaisu tullaan ottamaan käyttöön ensimmäisenä siivouksen palveluseteleissä tammikuussa 2014 ja muiden setelien osalta käyttöönotto on vaiheittain vuoden 2014 aikana siten, että tehostetun palveluasumisen palvelusetelien ja ostopalveluiden osalta käyttöönotto on samanaikaisesti. 

Sähköinen järjestelmä muuttaa palveluntuottajien, kunnan työntekijöiden ja asiakkaiden toimintatapoja. Asiakkaat voivat edelleen asioida myös entisellä tavalla palveluntuottajan kanssa esim. puhelimitse.

Järjestelmä toimii selaimella, joten palveluntuottajalla tulee olla internet-yhteydellä varustettu tietokone tai muu päätelaite. Palveluntuottajaksi hakeudutaan järjestelmän kautta. Palveluntuottajan kelpoisuuteen liittyvät viranomaisrekisteritarkistukset tehdään automaattisesti, mikäli palveluntuottaja on liittynyt Suomen Tilaajavastuu Oy:n Luotettava Kumppani -ohjelmaan. Mikäli palveluntuottajan tietoja ei voida tarkistaa automaattisesti tulee palveluntuottajan toimittaa vaaditut dokumentit sähköisen hakemuksen liitteenä.

Palveluntuottajien lakisääteisiin edellytyksiin kohdistuva valvonta tapahtuu sähköisesti ja automaattisesti (4 krt/v), jos valvontaa ei voida suorittaa sähköisesti, niin palveluntuottajan tulee toimittaa ko. liitteet itse. Lakisääteisiä vaatimuksia ovat mm. vakuutuksiin, verotukseen ja talouteen liittyvät tiedot.

Palvelutapahtumien varaaminen ja tehtyjen palveluiden kirjaaminen tapahtuu järjestelmässä. Tehdyistä ja kirjatuista palveluista muodostuu tilitysaineisto, joka kunnan tarkastusten jälkeen tilitetään automaattisesti palveluntuottajalle. Näin ollen palveluntuottaja ei enää lähetä laskuja kunnalle.

Järjestelmässä voidaan myös antaa palautteita tai reklamoida, joihin palveluntuottajan tulee reagoida. Vakavaksi katsottava reklamointi estää myös tilityksen palveluntuottajalle.

Siivouksen palvelusetelin sääntökirjan sisältöä on muutettu sähköisen ratkaisun vaikutusten osalta.

Liite 1Siivouksen palvelusetelin sääntökirja (PSOP)

Oheismateriaali 1PSOP -esite, Valtakunnallinen ratkaisu hyvinvointipalvelujen järjestämisen tueksi

Esitän, että Siivouksen palvelusetelin sääntökirja hyväksytään. Lisäksi esitän, sääntökirjaan saadaan tehdä teknisiä muutoksia tarvittaessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä siivouksen palvelusetelin sääntökirjan ja tarvittaessa oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia sääntökirjaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaila Taina
tiedRauhala Anne


Liitteet:

Sosterla § 229
Liite 1:Siivouksen palvelusetelin sääntökirja (PSOP)