Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta23129.10.20135

7853-2012 (002, 341)

Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttamisesta seuraavat toimenpiteet

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttamista kokouksessaan 8.10.2013 § 217 ja velvoittanut toimialaa selvittämään lakkauttamisen taloudellisia vaikutuksia. Lautakunnalle esitetään arvio siitä, mitä kuvantamistoiminnan jatkaminen omana tuotantona Käsityöläiskadulla maksaisi ja mitä vaikutuksia omaan palvelutuotantoon siirtymisellä olisi Tyks-Sapa -liikelaitoksen nykyiseen hinnoitteluun.

Sosterla § 231

Vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila ja palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 21.10.2013:

Tausta

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttamisasiaa kokouksessaan 8.10.2013 § 217. Lautakunta velvoitti toimialaa valmistelemaan seuraavaan kokoukseen selvityksen siitä, miten Tyks-Sapa –liikelaitos järjestää palvelut 1.12.2013 lukien sekä arvioimaan sitä, mitä kuvantamispalvelujen tuottaminen maksaisi omana toimintana ja miten se vaikuttaisi Tyks-Sapa –liikelaitoksen palvelujen hinnoitteluun.

Tyks-Sapa –liikelaitos on itse arvioinut, että Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lakkauttaminen aiheuttaa 182.000 € säästön vuositasolla (liikelaitoksen johtokunta 2.10.2012 § 79).

Sosiaali- ja terveyslautakunnan edellyttämän selvityksen osalta voidaan todeta seuraavaa:

Tyks-Sapa –liikelaitoksella on Turun kaupungin alueella kuvantamisyksiköitä seuraavasti:

Tyks-Sapa –liikelaitos on ilmoittanut, että heillä on kapasiteettia hoitaa aiemmin Käsityöläiskadun kuvantamisyksikössä hoidetut palvelut liikelaitoksen muissa, edellä mainituissa yksiköissä. Myös Turun ulkopuolella olevat Tyks-Sapa –liikelaitoksen kuvantamisyksiköt ovat turkulaisten käytettävissä (esimerkiksi Raision röntgen). Liikelaitoksen kuvantamispalvelut ovat helposti saavutettavissa eri puolilta kaupunkia.

Mahdollisen oman kuvantamispalvelun kustannukset Käsityöläiskadulla

Mikäli kuvantamispalvelut tuotettaisiin omana toimintana, tarvittavan laajuisen oman toiminnan käynnistäminen ja ylläpitäminen vaatisi ainakin seuraavia resurssilisäyksiä:

Käsityöläiskadun kuvantamisyksikön lopettamisen potilasvaikutuksia on yksilöity sosiaali- ja terveyslautakunnalle 8.10.2013 § 217. Tämän selvityksen lisäksi on syytä organisatoristen vaikutusten osalta todeta, että omana toimintana järjestettävä kuvantamispalvelu olisi näin pienessä yksittäisessä yksikössä (Käsityöläiskatu) hyvin haavoittuvaa. Röntgenlääkäreistä on tällä hetkellä iso vajaus, mikä aiheuttaisi merkittäviä lisähankaluuksia toiminnalle ja kustannuksia, mikäli röntgenlääkärin palvelut jouduttaisiin hankkimaan esimerkiksi ostopalveluina. Ne syyt, joiden vuoksi kuvantamispalvelut päätettiin aikanaan siirtää Varsinais-Suomen Kuvantamiskeskukselle, ovat edelleen voimassa.

Kokonaisuuden arviointia

On selvää, että mikäli Käsityöläiskadun kuvantamisyksikössä tehdyt kuvantamistutkimukset siirtyisivät omaksi toiminnaksi ja vastaavan suuruinen määrä tutkimuksia jäisi Tyks-Sapa -liikelaitokselta tuottamatta, suoritekohtaiset hinnat Tyks-Sapa –liikelaitoksen tehtäväksi jäävistä tutkimuksista nousisivat.

Kokonaiskustannusten arvioiminen tilanteessa, jossa Käsityöläiskadun kuvantaminen hoidettaisi omana tuotantona ja Tyks-Sapa –liikelaitoksen kapasiteettia jäisi käyttämättä, on vaikea tehdä täsmällisesti. Toimialan arvion mukaan tällaisessa tilanteessa kuvantamisen kokonaiskustannukset olisivat noin 600 000 – 800 000 €.

Oman tuotantovaihtoehdon osalta pelkät henkilöstökustannukset olisivat vuositasolla noin 200 000 € luokkaa ja tekniset ratkaisut vähintään 200 000 € henkilöstökulujen lisäksi. Tilakustannusten osuus on niin ikään merkittävä, joten kokonaisuutena palvelujen tuottaminen omana toimintana toisi huomattavan vuosittaisen kustannuslisän vähentämättä kuitenkaan samalla kustannuksia muualta. Tässä taloudellisessa tilanteessa sitoutuminen arviolta noin 400 000 € välittömiin oman tuotannon vuosittaisiin kuvantamiskustannuksiin ei ole mahdollista.

Tyks-Sapa –liikelaitoksen päätös lakkauttaa Käsityöläiskadun kuvantamisyksikkö ei vaaranna palvelujen saatavuutta, koska samanaikaisesti uuteen T-sairaalaan on lisätty kuvantamiskapasiteettia. Tässä yhteydessä terveyskeskuksen omia potilasohjauksen prosesseja pyritään muuttamaan nykyistä joustavammiksi siten, että potilaan ei tarvitsisi päivystystilanteessakaan turhaan matkustaa edestakaisin vain kuvantamistutkimuksen vastausta kuulemaan. Tällä prosessien muutoksella voi olla laajempiakin edullisia vaikutuksia paitsi kustannusten kannalta, myös palvelutasoon yleisesti.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.10.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee edellä olevan selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.