Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta23329.10.20137

10034-2013 (441)

Lyhytaikaista kuntouttavaa hoitoa tuottavan yksikön toimintamallin kokeilun muuttaminen pysyväistoiminnaksi Kaskenlinnan sairaalassa

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta päätti 28.3.2012 (§ 141) lyhytaikaista kuntouttavaa hoitoa tuottavan yksikön toimintamalli-kokeilusta Kaskenlinnan sairaalan tiloissa. Kokeilu käynnistyi 15.5.2012 ja tarkoitusta varten myönnettiin tilapäiset palkkaamisluvat 31.12.2013 asti. Kokeilun aikana yksikön toiminta on osoittautunut tarkoituksenmukaiseksi hoitoketjun osaksi akuuttisairaanhoidon ja ympärivuorokautisen hoidon tai kotihoidon välille. Kuntouttavan lyhytaikaisyksikön toiminta esitetään vakinaistettavaksi 1.1.2014 alkaen.

Sosterla § 233

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen, Ylihoitaja Tuulia Koponen ja vt. ylilääkäri Tapio Rajala:

Peruspalvelulautakunta päätti 28.3.2012 (§ 141) lyhytaikaista kuntouttavaa hoitoa tuottavan yksikön toimintamalli-kokeilusta Kaskenlinnan sairaalan tiloissa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin siirtoviivemaksujen välttämiseksi ajalle.

Toimintamallin kokeilu alkoi Kaskenlinna sairaalassa 15.5.2012. Kuntouttavan lyhytaikaisyksikön toiminta-ajatuksena on ollut tuottaa kuntouttavaa hoitoa potilaille (20), joiden akuuttisairaanhoidon tarve on päättynyt ja joiden palaaminen kotiin tai aikaisempaan hoitopaikkaan on estynyt heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. Toiminnan tavoitteena on potilaan toimintakyvyn palauttaminen siten, että paluu kotiin tai aikaisempaan hoitopaikkaan toteutuu. Kuntoutumista edistäviä keinoja ovat lääketieteellinen hoito ja tutkimus, toimintakykyä edistävä/ylläpitävä hoitotyö sekä tarpeen mukainen fysioterapia. Osaston toiminnassa korostuu geriatrinen kokonaisvaltainen arviointi ja hoito. Potilaat ovat ohjautuneet osastolle useimmiten akuuttisairaanhoidon osastolta.

Kuntouttava lyhytaikaisyksikkö on sijainnut fyysisesti Kaskenlinnan sairaalan 3 kerroksessa osaston 3D tiloissa. Jotta uuteen yksikköön saatiin sijoitettua 20 kuntoutuspotilaspaikkaa, jouduttiin pitkäaikaissairaanhoidon potilaspaikkoja siirtämään muille osastoille seuraavasti: geriatrisen sairaalahoidon pitkäaikaissairaanhoidon osastoille Kaskenlinnan sairaalaan 12 paikkaa ja ympärivuorokautisen hoidon pitkäaikaissairaanhoidon yksiköihin 8 paikkaa. Näillä potilaspaikkasiirroilla turvattiin kaupungin pitkäaikaissairaanhoidon oman tuotannon paikkojen säilyminen. Kaskenlinnan sairaalan pitkäaikaissairaanhoidon osastoilla 12 potilaspaikkaa saatiin toteutettua muuttamalla yhden hengen potilashuoneet kahden potilaan huoneiksi, osa kahden hengen huoneista kolmen potilaan huoneiksi ja ottamalla osastojen saattohoitohuoneet kahden potilaan potilashuonekäyttöön.

Kuntouttavan lyhytaikaisyksikön toiminnan alkaessa henkilökuntaa rekrytoitiin tilapäisillä palkkaamisluvilla seuraavasti: 1 geriatrian erikoislääkäri, 1 sosiaalityöntekijä, 3 fysioterapeuttia, 1 sairaanhoitaja, 8 lähihoitajaa, 1 osastosihteeri ja 1 hoitoapulainen. Edellä mainitut tilapäiset palkkaamisluvat ovat voimassa 31.12.2013 asti. Yksikön henkilöstömitoitus välittömässä hoitotyössä vastaa suosituksia. Vanhuspalveluiden geriatrisen sairaalahoidon vuoden 2014 henkilöstösuunnitelmassa edellä mainitut tilapäiset on esitetty korvattavaksi vastaavat vakinaisilla vakansseilla.

Kuntouttava hoito on yksikössä sisältänyt laajan kokonaisvaltaisen moniammatillisen hoidon suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin. Yksikössä on käytössä validoidut toimintakykymittarit FIM (Functional Independence Measure) ja RaVa. Yksikön henkilökunnalle järjestettiin FIM-toimintakykymittarin koulutuksia. Lisäksi henkilökunta osallistui Valssi-koulutukseen, jonka tavoitteena on kuntoutumista tukevan työotteen kautta edistää ikäihmisen fyysistä toimintakykyä ja aktiivisuutta ja parantaa elämänlaatua.

Yksikön toiminnan aikana 15.5. –  3.12.2012 ja 25.3.2013 –  30.9.2013 välisenä aikana on hoidettu 160 lyhytaikaista kuntoutusta vaativaa potilasta. Hoidettujen potilaiden keskimääräinen hoitojakson pituus on ollut 46 vrk (tavoite 30 vrk).

4.12.2012 - 24.3.2013 yksikössä oli MRSA-epidemia, jonka aikana yksikkö toimi MRSA - eristysosastona. Tänä aikana yksikössä hoidettiin 14 MRSA-potilasta kuntoutuspotilaiden sijaan. Lyhytaikaisyksikön suunnitelman mukainen toiminta käynnistettiin uudelleen ympärivuorokautiseen hoitoon käynnistetyn MRSA-yksikön toiminnan aloittamisen myötä 25.3.2013.

Hoidettujen potilaiden sisäänotto ja jatkohoitopaikat ovat toteutuneet seuraavasti ajalla 15.5.2012-30.9.2013:

Omasta kodista tulleita potilaita oli 100 ja akuuttisairaanhoidosta siirtyneitä potilaita oli yhteensä 143 (Suoraan TYKS:stä 14, geriatrisen sairaalahoidon akuuttiosastoilta 88 ja sisätautiosastoilta 51).

Kuntoutusjakso keskeytyi 14 potilaalla joko exituksen tai terveydentilan akuutin heikkenemisen vuoksi. Pitkäaikaissairaanhoitoon siirtyi potilaista 10, vanhainkotiin 33 ja tehostettuun palveluasumiseen 50. Omaan kotiinsa pysty palaamaan 17 potilasta. Ympärivuorokautisen hoidon MRSA-yksikköön siirtyi 13 asiakasta.

Kuntouttavassa lyhytaikaisyksikössä on hoitoa annettu niille potilaille, joiden palaaminen kotiin tai aikaisempaan hoitopaikkaan on estynyt heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. Osastolla annetun kuntouttavan hoidon avulla, osa näistä potilaista, jotka muuten olisivat tarvinneet pysyvän laitoshoitopaikan, ovat kotiutuneet tai palanneet entiseen hoitolaitokseen. Lisäksi osa osastolta laitoshoitoon siirtyvistä potilaista ovat sijoittuneet raskaan laitoshoidon sijasta kevyempää hoitoa tarjoaviin hoitolaitoksiin, verrattuna alkutilanteeseen.

Lyhytaikaisyksikön toiminnan aikana vuonna 2012 pystyttiin Turun kaupunginsairaalan omassa palvelutuotannossa hoitamaan 62 potilasta, jotka muutoin olisivat olleet TYKS:n vuodeosastohoidossa ja kerryttäneet siirtopäivämaksuja Turun kaupungille. Kuntoutusyksikön toiminta on lyhentänyt akuuttisairaanhoidon hoitojaksoja ja parantanut omalta osaltaan hoitoketjujen toimivuutta. Yksikön toiminnan vakinaistaminen on osoittautunut perustelluksi.

Palvelujohtaja Seija Arve 18.10.2013:

Lyhytkestoinen kuntoutusyksikkö tukee ikäihmisen fyysisen toimintakyvyn palautumista niin, hänen kotiutumisensa on turvallista ja näin voidaan ehkäistä riskipotilaiden toistuvia sairaalajaksoja . Yksikön toiminta on tukenut hoitoketjun tehostumista niin, että sairaalan hoitopaikat ovat akuuttia hoitoa tarvitsevien käytössä mahdollisimman tehokkaasti. Toiminta-ajatuksena oleva lyhytkestoinen kuntoutustoiminta on tärkeä saada ylläpidettyä tässä käyttötarkoituksessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 18.10.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää lyhytaikaista kuntouttavaa hoitoa tuottavan kuntouttavan lyhytaikaisyksikön toimintamallin kokeilun vakiinnuttamisesta pysyväksi toiminnaksi vanhuspalveluiden geriatrisessa sairaalahoidossa Kaskenlinnan sairaalassa 1.1.2014 alkaen. Lyhytaikaisen kuntoutusyksikköön tarvittava henkilöstö sisältyy vuoden 2014 henkilöstösuunnitelmaan ja vanhuspalveluiden tulosalueen talousarvioesitykseen vuodelle 2014.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvKoponen Tuulia
tpvMäkelä Rea
tiedNieminen Jutta
tpvRajala Tapio